• Komponista Kārļa Lāča ģimene pārdevusi savu māju Spuņciemā: Mazliet jau žēl ir

    Sabiedrība
    Marta Kalniņa
    26. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no LTV video
    Komponista ģimene pārdevusi gadiem kopto un loloto savu brīvdienu māju Spuņciemā.

    «Kādu mēnesi jau esam no turienes projām,» intervijā žurnāla Santa jaunākajā numurā atklāj Kārlis Lācis. 

    «Māju uzcēlām pirms 13 gadiem, un nu jau dzīve mainījusies – bērni lieli… Dažus gadus mēģinājām pārdot, ik pa laikam kāds interesents parādījās. Tad sākās lokdauns, atbrauca īstā pircēja un nopirka. Mazliet jau žēl ir, bet cenšos vietām nepieķerties. Jā, nav sestdien, svētdien, kur aizbraukt, bet nu…» teic viņš.

    Lauku īpašumā netālu no galvaspilsētas Lāču dēli pavadījuši daudzas laimīgas vasaras.

    Kārļa vecākais dēls Francis ir talantīgs jaunais basketbolist, un, pateicoties tam, ieguva iespēju studēt ASV un spēlēt universitātes komandā. Šogad viņš pabeigs ceturto kursu un komponists pirmoreiz dosies uz Ameriku, lai būtu dēla izlaidumā. Līdz šim dēlu ASV apciemojusi tikai mamma Vineta, jo Kārlim esot lidošanas fobija. Savukārt Lāču jaunākais dēls Hugo absolvēs pamatskolu.

    Lāču lēmums pārdot lauku īpašumu pārsteidza viņu kolēģus, jo šķita – ir tik daudz ieguldīts šajā vietā.

    Kad ģimene to iegādājās, bija tikai aizaudzis dārzs un liela nekārtība, un viņi pašu spēkiem radīja savu miera oāzi. Pašu iestādītais vīteņaugs pa šiem gadiem apvijies ap senu priedi tik augstu un sakuplojis tik lekns, ka brīnījušies visi, kas ciemojās Lāču mājās.

    Pandēmijas sākumā brīvdienu māja kļuva par viņu pastāvīgo dzīvesvietu, un Lāči sāka saimniekot vēl pamatīgāk – Kārlis ar dēliem uzbūvēja jaunu, plašu terasi un pievērsās nopietnākiem un laikietilpīgākiem dārza darbiem. Uzcēla modernu siltumnīcu tomātiem un gurķiem ar laistīšanas sistēmu, kuras ierīkošanā Lāčus konsultējis komponists Zigmars Liepiņš. Katra lieta, katrs stūrītis bija rūpīgi pārdomāts, īpašiem stāstiem apvīts.

    Kad pagājušajā vasarā pie viņiem viesojās LTV raidījums «Kultūdrobe», tur ziedēja kāzu jubilejā sievai dāvātā hortenzija un krāšņus ziedus raisīja aktieru Ilzes Ķuzules-Skrastiņas un Artūra Skrastiņa dāvinātais rododendrs. Tur bija īpaša atmosfēra. Brīvdienu mājās pavadītas svētku brīvdienas – svinēti Jāņi un Lieldienas, kūpinātas vistiņas un uzņemti viesi. Iepriekš Kārlis intervijās sacījis – turp dodas, lai uzlādētu baterijas.

    Garām īpašumam plūst Lielupe, kur komponists iemanījās peldēt jebkurā gadalaikā. Šķita – Kārlim šī vieta patiešām piestāv, un ir ideāli apstākļi, lai dzīvotu un radītu. Komponists gan teic – viņam neesot nozīmes, kur rakstīt mūziku. Tomēr kā skaista atmiņa par Spuņciemā pavadītajiem gadiem nesen tā apkārtnē tapis videoklips dziesmai «Kādām dīvainām kustībām».

    Tā galvenie varoņi ir dziedātāja Aija Vītoliņa un Kārlis pats, bet klipu filmējis Lāča dēls Francis.

    Nav gan teikts, ka drīz Lāči atkal neplānos dārza darbus un neiekops jaunu vietu, kur atpūsties dvēselei. «Mums ir idejas kam jaunam, ko atkal paši veidosim, bet negribu vēl izteikt skaļi, jo katru dienu idejas mainās. Jāpaiet laikam,» atzīst Kārlis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē