• Ko ēd uztura speciāliste Anna Rozīte – ielūkojies viņas ledusskapī!

    Uzturs
    Evija Kalnbērza
    14. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64)
    TV raidījumu un pasākumu vadītāja tagad ir diplomēta uztura speciāliste un savas zināšanas liek lietā, arī izvēloties produktus ģimenes ēdienkartei.

    Anna Rozīte nesen sākusi strādāt par uztura speciālisti medicīnas centrā MedFix un arī savā ģimenē uzņēmusies atbildību par to, lai maltītes būtu gardas un veselīgas. Viņa pati pārsvarā izvēlas veģetāru uzturu, un arī ģimene – meita Emīlija, vīrs Gints un viņa dēli, kas bieži viesojas viņu mājās, – ir pieņēmusi Annas dzīvesveidu.

    «Neesmu agresīvā veģetāriete, neuzspiežu savus ēšanas ieradumus citiem, taču mājās gaļu negatavojam, un neviens par to nav sūdzējies,» atzīst Rozīte.  

    «Ļoti piedomāju, lai katrā ēdienreizē būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Maltītei jābūt kārtīgai ar saliktajiem ogļhidrātiem un dārzeņiem, kam ideālā gadījumā jāaizņem puse šķīvja. Jābūt arī olbaltumvielām, kas nenozīmē tikai gaļu. Tās uzņemam ar pākšaugiem, piena produktiem un riekstiem. Brokastīs lielākoties ēdam pilngraudu auzu pārslu biezputru, kurai piejaucu olas baltumu, biezpienu un grieķu jogurtu, pievienoju ogas un augļus. Esam iecienījuši arī dažādus olu ēdienus un avokado maizītes.

    Pusdienās, piemēram, gatavoju veģetāro boršču vai lēcu zupu. Nereti arī pilngraudu rīsus ar dārzeņiem un olu, līdzīgus tiem, kādus pasniedz Āzijas restorānos. Noteikti katrā maltītē ir kārtīgi jāpaēd, lai dienas garumā roka nesniegtos pēc našķiem,» atgādina Anna.

    • Piena produkti

    Vienmēr ledusskapī ir grieķu jogurts, ko bieži izmantojam krējuma vietā. Meitai vislabāk garšo Lakto jogurts, vīram – kefīrs. Nesen atklāju jaunu produktu – biezpienu ar paaugstinātu proteīna saturu.

    • Vecmāmiņas labumi

    Mana vecmāmiņa dzīvo Bolderājā, un viņai ir savs dārziņš. No viņas dāvanā saņemam kabaču ikrus tomātos, ievārījumus, kompotus.

    • Pākšaugi

    Man vienmēr pa rokai ir dažādi pākšaugi – pupiņas un zirņi, ko izmantoju zupās un sautējumos. Bieži vārām lēcas.

    • Tomātu nedēļa

    Pirms nedēļas mums mājās bija daudz kabaču, bet šī ir tomātu nedēļa. Tomāti arī nāk no vecmāmiņas dārza.

    • Olas

    Olas mums visiem ļoti garšo, un mēs esam iecienījuši Modra olas, kas ir dažādās krāsās, nākušas no dažādu šķirņu vistām, kas turētas brīvos apstākļos. Tās pērkam ekoloģisko produktu veikalā Unce.

    • Augļi un dārzeņi

    Mums mājās vienmēr ir augļi un dārzeņi. Katru dienu jāapēd vismaz 500 gramu, un pusi no tiem – svaigā veidā. Tāpat arī ieteicams uzņemt dažādu krāsu augļus un dārzeņus.

    • Siers

    Man garšo gan vieglais siers ar 10 vai 90 procentu tauku saturu, gan mocarella, gan cietie sieri, kas ir labs kalcija avots.

    • Zemesriekstu sviests un kokosriekstu piens

    Zemesriekstu sviestu parasti pievienoju brokastu putrai, bet kokosriekstu pienu – pusdienu zupai.

    • Saldētie dārzeņi

    Bieži izmantoju saldētos dārzeņus gan zupām, gan pastai. Tie ir glābiņš dienās, kad ir maz laika ēdiena gatavošanai. Gardas ir arī vegānās bumbiņas no sojas un dārzeņiem.

    • Veģetārie pelmeņi

    Šos pelmeņus iegādājos meitai laikā, kad beidzu augstskolu un man nebija laika gatavot. Tie joprojām stāv saldētavā.

    • Saldētas zemenes

    Esmu sablendējusi svaigas zemenes, lai pievienotu desertiem, pankūkām vai putrai laikā, kad svaigo ogu sezona būs galā.

    • Pasta

    Tā gan neglabājas ledusskapī, bet pārtikas plauktā. Pērku pastu, kas gatavota no pākšaugiem, pārsvarā zirņiem vai lēcām, kas ir lielisks olbaltumvielu avots.

    • Milti

    Meitas skolas pārtikas pakā bija pupu milti, tie kļuva par lielisku atradumu manā virtuvē. Pankūkas vai banānmaizi cepu no ekoloģiskajiem griķu vai auzu miltiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē