• Klāt Zaļā ceturtdiena — kārtošanas maģija pārņem pasauli

    Izklaide
    Inese Mizovska
    9. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Organizēšanas konsultante un lektore Dana Gulbe.
    Foto: INSTAGRAM UN NO PRIVĀTĀ ARHĪVA
    Organizēšanas konsultante un lektore Dana Gulbe.
    Klāt Zaļā ceturtdiena, kad daudzi steidz uzkopt savus mājokļus. Pirms dažiem gadiem smaidīga japāniete pasaulei paradīja, kā to dara viņa, un ar šīm vienkāršajām zināšanām nopelnīja miljonus. Arī Latvijā ir sievietes, kuru dzīvi un nodarbošanos ietekmējusi akurātās japānietes kārtības filozofija.

    Marija Kondo  — japāniete, kas sakārtoja pasauli

    Kad japāņu ierastā pasaule pēc Tohoku zemestrīces bija sabrukusi, viņiem talkā nāca akurātā mājsaimniece Marija Kondo. Viņa dalījās ar savu unikālo metodi konmari – kā ieviest kārtību ne tikai savā dzīves telpā, bet arī galvā. Tagad japānietes kārtošanas filozofiju dievina visā pasaulē.

    Aicina atbrīvoties no vecām lietām un atmiņām

    «Bērnībā dievināju šķirstīt interjera žurnālus, kurus pasūtīja mamma. Viņa visu mūžu bija mājsaimniece, un viņai tas patika. Arī es domāju, ka mājsaimnieces darbs ir interesants, tāpēc agri sāku interesēties par ēdiena gatavošanu, šūšanu, veļas mazgāšanu,» atzīst Tokijā dzimusī un augusī Marija Kondo.

    19 gadu vecumā viņa izveidoja nelielu uzņēmumu un piedāvāja uzkopšanas pakalpojumus. Klientiem patika Marijas viegli apgūstamās kārtošanas metodes, un 2010. gadā viņa saņēma piedāvājumu apkopot savas gudrības grāmatā. Taču īstu uzplaukumu Kondo kārtošanas filozofija piedzīvoja 2011. gada martā pēc cunami izraisītās Tohoku zemestrīces, kad Marijas tautieši aizdomājās par savas dzīves vērtību un lietām tajā. Viņi zaudēja savas mājas un, dzīvojot pagaidu mitekļos, sāka krāt lietas ar domu – ja nu noderēs…

    Viņiem bija bail no tām šķirties, bet mazā, akurātā mājsaimniece parādīja, kā tikt vaļā no tā, kas nospiež, un kā radīt vidi, kur justies brīvam un laimīgam.

    Tas ir ģeniāli vienkārši – lietām jārada prieks, bet tām, kas tikai aizņem vietu mājā, jāpazūd.

    «Vajag drosmi, lai atteiktos no lietām. Jūs atsakāties no vecām mantām un atmiņām, lai atbrīvotu vietu jaunām,» aicināja viņa. Kondo ar cieņu izturas pret cilvēku mantām un rosina – ja tās vairs nesagādā prieku tev, var būt noderīgas citam. Viņa uzskatāmi parāda – kārtība jūsu istabās, skapīšos un garderobēs ievieš arī pārmaiņas emocionālajā pasaulē un uzlabo dzīvi kopumā.

    Iekaro Ameriku

    2014. gadā Kondo iepeldēja amerikāņu šovbiznesā. Viņas grāmata tika izdota ASV un 150 nedēļas turējās visvairāk pārdoto grāmatu topa augšgalā. 2015. gadā Mariju Kondo iekļāva pasaulē ietekmīgāko cilvēku sarakstā.

    Viņas iespaidā Amerikā komisijas veikalos nodoto lietu daudzums pieauga par 60 procentiem, bet populārākajai labdarības organizācijai ziedoto mantu apjoms – par 3000 tonnām.

    Kopā šiem skaitļiem auga arī Kondo slava.  Pērn viņas kārtības bībele tika pārdota 11 miljonos eksemplāru 40 pasaules valstīs. Instagram viņai seko 3,6 miljoni fanu, bet japānietes bagātība jau pārsniedz 10 miljonus dolāru. Tagad viņa izveidojusi arī savu aģentūru KonMari Media, kur māca kārtošanas konsultantus visā pasaulē.

    Mājsaimniece uz sarkanā paklāja

    Pērn Netflix sāka veidot šovu Kārtošana ar Mariju Kondo. Akurātā japāniete ierodas amerikāņu mājās, apsēžas uz grīdas un cenšas uztvert šī nama gaisotni, bet pēc tam tur ievieš kārtību. Parunājas ar vecām zeķēm – pasaka tām paldies par kalpošanu un sūta pensijā, tāpat uzlūko arī citas lietas. Viņas uzvedība balstās tradicionālajā japāņu reliģijā – sintoismā, kur nedzīvām būtnēm ir dvēsele.

    Aktrises Keita Hadsone, Dženifera Gārnere, Gvineta Paltrova un vēl daudzas citas slavenas sievietes ir atzinušas – Kondo kārtošanas skola padarījusi viņu dzīvi vienkāršāku un jaukāku. Rudenī Marija Kondo oficiāli tika uzņemta amerikāņu šovbiznesa zvaigznājā – viņas šovs bija nominēts prestižajai Emmy balvai.

    Dana Gulbe – kārtības feja

    «Daži manu nodarbošanos sākumā uztver ar smīnu. Taču smīns ir tikai līdz brīdim, kad cilvēks pats to ir pamēģinājis un sācis darīt,» saka organizēšanas konsultante un lektore, kas interneta vidē kļuvusi pazīstama kā Dana ar kasti.

    Kārtīga kopš bērnības

    «Man jau bērnībā patika kārtība – ikvienai lietiņai ir sava vieta. Taču pat iedomāties nevarēju, ka tas varētu rezultēties ar to, ko daru šobrīd,» saka Dana Gulbe. Pēc izglītības viņa ir pirmsskolas pedagoģe, Montesori skolotāja un savulaik strādāja bērnudārzā. Uzrakstījusi grāmatu Kas notiek bērnudārzā un paralēli savai kārtošanas pieredzei lasa lekcijas un dalās padomos arī par šo tēmu.

    Klients strādā pats!

    «Galvenā atšķirība starp mani un uzkopšanas pakalpojumu sniedzēju – es nekārtoju neviena vietā, bet konsultēju, uzdodu neērtus jautājumus un parādu dažādas metodes, kā organizēt lietas. Cilvēks visu dara pats, jo tikai tad tam ir paliekoša vērtība,» saka organizēšanas konsultante. Parasti konsultācija pie klienta mājās ilgst trīs stundas.

    Saliek pa plauktiņiem arī attālināti

    «Satiekot mani un lasot manus ierakstus internetā, cilvēks ātri vien saprot – nav runa par to, kuras zeķes izmest. Runa ir par dziļāku kārtošanu. Darbojoties ar fiziskās pasaules priekšmetiem, mēs sakārtojam arī savu iekšējo pasauli. Esmu sākusi mācīties koučingu, kas ir netaustāmāku lietu un mērķu sakārtošana. Tas varētu būt nākamais līmenis tam, kas seko aiz priekšmetu organizēšanas, – palīdzēt cilvēkiem sakārtot arī viņu ieceres un sapņus,» apņēmības pilna ir Dana.

    Pandēmijas iespaidā klātienes pasākumi un lekcijas šobrīd nenotiek, taču Dana redz – cilvēku interese par kārtošanu tikai pastiprinās.

    «Šā brīža situācijā saprotu, ka jāmainās līdzi laikam, un, par laimi, man tāda iespēja ir. Piedāvāju online izaicinājumus, kas šobrīd darbojas lieliski, – slēgtas grupas dalībnieki katru rītu saņem materiālus par kādu konkrētu mājas kārtošanas kategoriju un, konsultējoties ar mani, paveic noteiktu uzdevumu savās mājās. Interese ir gana liela.»

    Kādus vienkāršus padomus mājas kārtošanā iesaka Dana Gulbe? Kādus kārtošanas trikus citiem iemāca žurnāliste un režisore Ance Šverna? Lasi jaunākajā Privātās Dzīves numurā!

    • Mihails Kublinskis nomira dziļā vientulībā. Patiesība par režisora nāves apstākļiem satriec visus.
    • Latviešu doktors Hauss – Uga Dumpis. Viss, ko jūs vēl nezinājāt par slaveno infektologu.
    • Tie tik ir brīnumi – pilsētnieki laukos! Devīte stilo kā Anglijas karaliene, Bertāns rok dārzu baltās botās, bet Joksts sauļojas ābelē!
    • Ārkārtējā situācija Saeimā. Kā viņi paši ievēro likumus?
    • Uzklāj Lieldienu galdu kā greznā restorānā! Zvaigžņu padomi taviem svētkiem.
    Privātā Dzīve nr14

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē