• Kivlenieka traģēdija: Sagrauti vecāki un lādiņš, kas trāpīja vienam no miljona

    Traģēdija
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    13. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    «Matīss man paliks atmiņā kā mīļš dēls, kas izauga par stipru ozolu,» par traģiskā negadījumā ASV bojāgājušo Latvijas hokeja izlases vārtsargu teic viņa treneris.

    Kad pagājušās pirmdienas rītā parādījās ziņas, ka 24 gadu vecumā dzīvību zaudējis talantīgais latviešu vārtsargs Matīss Kivlenieks, kurš vēl pirms mēneša rādīja spožu sniegumu pasaules hokeja čempionātā Rīgā, daudziem šķita – tā ir nežēlīga kļūda, tā nevar būt…  

    «Tas ir kaut kāds murgs. Es saprastu visu – avārija, cita nelaime… Bet, kad sprāgst stulbas petardes un trāpa tieši Matīsam… Johaidī! Ir smagi. Tas viss brīdī, kad dzīve sāk stabilizēties un veidoties…

    Matīss man vienmēr paliks atmiņā. Tagad skatos bildes, kas publicētas medijos, savus foto… Viņš bildēs ir smaidīgs. Viņš tāds bija vienmēr – smaidīgs un mierīgs. Labsirdīgs puika,» PDz sacīja hokeja treneris Guntis Bāliņš, kura audzēknis Kivlenieks bija daudzus gadus.

    Viņš ir labi pazīstams arī ar Matīsa ģimeni – mammu Astrīdu un patēvu.

    «Viņi ir šausmīgi sagrauti. Tagad jau devušies uz ASV. Gribēja aizbraukt uzreiz, bet nevarēja. Bišķiņ palīdzēju, lai saņem vīzas,» pagājušās nedēļas nogalē teica Guntis.

    Viņš zināja stāstīt – tiklīdz tas būs iespējams, Kolumbusā notiks kluba Blue Jackets rīkota atvadīšanās no Matīsa. «Vismaz šobrīd paredzēts, ka ASV notiks arī kremēšana. Tagad ir jautājums, cik ātri varēs nokārtot, lai urnu ar Matīsa pelniem varētu atvest uz mājām un atvadīties no viņa dzimtenē,» sacīja viņš.

    Viens gadījums no miljarda…

    Matīsa dzīvība izdzisa tālu no mājām – ASV, turklāt brīdī, kad Amerika svin Neatkarības dienu. Todien latvietis piedalījās sava pārstāvētā NHL kluba Kolumbusas Blue Jackets vārtsargu trenera Menija Legasī meitas Sabrinas kāzu svinībās.

    Tās bija havajiešu stilā un notika Legasī privātmājā Detroitas apkārtnē. No Blue Jackets svinībās piedalījušies tikai abi komandas latviešu vārtsargi Matīss Kivlenieks un Elvis Merzļikins. Brīdī, kad pēkšņi sākuši sprāgt pirotehnikas lādiņi, Matīss bijis džakuzi. Sākusies panika, un visi skrējuši prom.

    Matīss, izkāpjot no džakuzi, guva ievainojumu sirds rajonā. Vairākas kāzu viešņas tūdaļ zvanījušas glābšanas dienestam. Mediķi drīz ieradušies, un Matīss vēl bijis dzīvs. Viņš neesot vēlējies, lai kāds viņu pavadītu uz klīniku.

    Taču drīz pēc tam Matīsa dzīvība izdzisa… Autopsijas rezultāti liecinot – 24 gadus vecais Kivlenieks miris no krūškurvja traumas, ko izraisīja uguņošanas lādiņa sprādziens. Policija sākusi izmeklēšana, oficiāli paziņojumi par to, kas vainojams traģiskajā negadījumā, vēl nav sniegti.

    «Par ko tādu savā 20 gadu ilgajā pirotehniķa karjerā dzirdu pirmo reizi,» PDz atzīst pieredzējušais pirotehniķis Kalvis Kalniņš.

    «Šāds gadījums, kad cilvēkam uguņošanas laikā pirotehnikas izstrādājums trāpa tieši krūtīs no tik tuva attāluma, var būt viens no miljarda. Tāpēc, kad pirmo reizi medijos izlasīju par notikušo, nodomāju – beidziet blefot, tas nav iespējams! Taču autopsijas rezultāti ir neapstrīdami. Jāsakrīt daudziem faktoriem, lai pirotehnikas izstrādājums tiešā trāpījumā detonētu tieši pie krūtīm, nevis izšķīstu kaut kur pa ceļam,» norāda Kalniņš.

    «Nezinu, kā tieši viss noticis, varu tikai minēt, taču viens ir skaidrs – tā bijusi pašdarbība, neprofesionāli veidota uguņošana. Visticamāk, kaut kas apgāzās un turpināja šaut. Tas nozīmē, ka viss tika darīts manuāli.

    Neviens profesionālis ar roku vairs neko nededzina, tas tiek darīts elektroniski un no droša attāluma. Ja pirotehnika tika novietota mājas pagalmā, kur vieta ir ierobežota, skaidrs, ka drošas zonas ievērot grūti.

    Tāpēc arī šāviena ātrums bija tik liels, jo Matīss atradies ļoti tuvu. Ja lādiņi būtu 25–35 metru attālumā, pat ja notiktu kas neparedzēts, pirotehnika nevarētu aizlidot tik tālu, lai traumētu cilvēku,» uzsver pirotehniķis.

    Viņš atzīst, ka Amerikā likumi par pirotehnikas izmantošanu ir citādāki nekā Eiropā: «Amerikāņiem ir citāda pirotehnikas klasifikācija.  Proti, to, ko pie mums parasti cilvēks nedrīkst nopirkt veikalā un nevar dabūt tam vajadzīgo atļauju, Amerikā var iegūt bez problēmām un laist gaisā teju visu, ko ienāk prātā, ja vien uguņotājs ir izgājis nepieciešamos kursus.»

    Vairāk lasi jaunākajā Privātās Dzīves numurā!

    • Kivlenieka mamma dodas atvadīties no dēla uz ASV. Pirms traģēdijas vārtsargs vēl paguva aizbraukt ar ģimeni ceļojumā.
    • Veselības ministrs Pavļuts šonedēļ precēsies?!
    • Pārsteigums! Aija Andrejeva jau trīs mēnešus sievas godā.
    • Lelde Dreimane Itālijā saņēmusi bildinājumu. Ko viņa atbildēja?
    • Arnis Mednis aizrāvies ar vidusslaikiem. Pat ģērbjas kā Robins Huds!
    • Aktrises krasi maina dzīvi. Aļļēna glābs dzīvības, Belicka tirgo mājas.
    • Rīgas Krievu teātra direktore Bjorka kļuvusi par māmiņu.
    Privātā Dzīve nr28

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē