• Keita Marija Bloma – trenējas pie spoguļa un iegūst bronzas medaļu ASV

    Kultūra
    Evija Kalnbērza
    4. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Lai gan viņai nācās dejot mājās baletam nepiemērotos apstākļos, topošā baleta māksliniece martā parādīja izcilu sniegumu starptautiskajā konkursā Ņujorkā, kas šogad risinājās tiešsaistē.

    Baleta skolas 1. kursa audzēkne Keita Marija Bloma jau kopš rudens gatavojās diviem nozīmīgiem konkursiem. Februārī viņa startēja Lozannā, bet prestižajam starptautiskajam Valentīnas Kozlovas baleta konkursam, kas tradicionāli risinās Ņujorkā, ārkārtējās situācijas dēļ meitenei bija jāgatavojas mājās pie spoguļa. Arī konkurss šogad notika tiešsaistē, un tajā piedalījās dejotāji no visas pasaules.

    Lai gan bija  grūtības, Keita ieguva bronzas medaļu un iespēju piedalīties meistarklasēs Londonā un Parīzē, kā arī startēt starptautiskajā baleta festivālā Baleta zvaigznes Jūrmalā.

    «Tas bija liels izaicinājums, un sagatavoties šādam konkursam attālināti ir ģēnija cienīgi,» PDz atzīst Baleta skolas direktore Agnese Andersone. Viņa Keitu raksturo kā klusu un uzcītīgu, ar milzīgām darba spējām apveltītu jaunieti. Viņas panākumu atslēga ir pārliecībā, ka balets ir viņas dzīves aicinājums.

    «Keitai palaimējās, jo viņas māsa Nikola pērn absolvēja baletskolu, un pavasarī, kad skolas beidzējiem bija jātrenējas mājās, viņiem tika iedoti speciālās baleta grīdas fragmenti,» piebilst Baleta skolas direktore.

    «Man sāp sirds, un šķiet neloģiski, ka no 130 audzēkņiem divi ļoti talantīgi dejotāji, gatavojoties konkursam, nedrīkstēja nākt klātienē trenēties.»

    «Kādu laiku var izturēt jebko, bet, ja šāda situācija turpināsies, mēs pazaudēsim daļu audzēkņu,» sarūgtināta ir Andersone.

    «Ir valstis, kur, ievērojot visus drošības noteikumus, var darboties klātienē. Mēs esam gatavi ievērot visu, tikai ļaujiet mums normāli dejot! Cik ceļgalu apdauzīti un kāju apsistas ap radiatoriem, vingrinoties mājās. Var jau teikt – ejiet ārā! Taču baletdejotājiem svarīgākās ir pēdas, un tās attīstīt sporta apavos vai zābakos nav iespējams.»

    Arī Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris ir satraukta, ka pandēmijas laika ierobežojumi apdraud baleta profesiju.

    «Tas ir nožēlojami un briesmīgi. Šim mākslas veidam jānotiek uz skatuves,  citādi iemaņas un prasmes zūd. Nevar trenēties mājās uz divus kvadrātmetrus liela plastikāta gabala. Tas ir varoņdarbs, ka jaunajai, talantīgajai māksliniecei ir šādi panākumi. Valdībai vajadzētu ļaut trenēties baletdejotājiem kaut vai  maskās. Var aizliegt pulcēties zālē neilgu brīdi, nevis vairākus mēnešus. Ir jādod iespēja, un jāsaprot attiecīgās profesijas specifika.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē