• Kā pārvarēt uztraukumu un uzsākt sarunas ar svešiniekiem?

    Attiecības
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    21. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja gribi ar kādu iepazīties, kautrība jāmet pie malas un drosmīgi jāsper pirmais solis. Lūk, 10 padomi, kas tev to palīdzēs.
    1. Sāc ar mazsvariem! Pirms saņemt dūšu un doties iepazīties ar vakara smukāko čali, pamēģini vispirms sākt sarunas ar «neitrālākām» personām – draugu pāra atvasi, mammu vai varbūt kādu citu pagalam nokautrējušos būtni (kam turklāt tavs žests būs īsts glābiņš)!
    2. Malks vīna. Šis ieteikums, protams, ir diezgan slidens, un tomēr. Viena glāze vīna tevi nomierinās, atslābinās, padarīs vaigus sārtākus un acis dzirkstošākas, turklāt – kas arī nav mazsvarīgi – tev būs pie kā pieturēties (glāzes) un vismaz nebūs jālauza galva par to, kur likt rokas. Tomēr nepārspīlē, jo, iedzerot par daudz, efekts būs pretējs – nervozitāte pastiprināsies, un mēle samežģīsies, vai varbūt uzplauks neredzēta drosme, kas nākamajā rītā būs jānožēlo un iepazīšanās rituāls turpmāk kļūs vēl biedējošāks.
    3. Pienākums runāties. Piesakies saimniecei palīgos! Tikai neslēpies virtuvē, griežot rasolu (tu taču gribi iepazīties!), bet uzņemies kādu saviesīgāku pienākumu, kas ļaus ar katru viesi pārmīt pāris vārdu un iejusties gaisotnē, vienlaikus neradot spriedzi par to, kā uzturēt sarunu. Teiksim, palīdzi sagaidīt viesus ar dzērieniem vai piesakies iepazīstināt klātesošos ar jaunpienācējiem.
    4. Negaidi līdz pēdējam! Saņemšos un metīšos runāt! – tā tu sevi mierini jau otro stundu. Neminstinies pārāk ilgi, citādi pārdegsi, ballīte tuvosies noslēgumam un šis vakars būs kārtējais pierādījums, ka iepazīties neproti un cilvēkiem nepatīc. Ja jau esi atnākusi, marš runāties!
    5. Palūdz, lai iepazīstina! Atmet lepnumu un palūdz vakara saimniecei vai kādai komunikablākai viešņai tevi iepazīstināt ar dažiem cilvēkiem. Tā nav uzbāšanās. Tas nav muļķīgi – tā tiešām rīkojas cilvēki arī smalkās aprindās. Tas ir godīgi un cilvēcīgi!
    6. Nebaidies būt banāla! Baidies uzsākt sarunu, jo nav nekā interesanta, ko teikt? Tev nav jāpārsteidz citi ar nedzirdētu asprātību vai žilbinošu intelektu. Nekas, ka filmu varoņi to prot – viņiem brīnišķīgās veiklās frāzes mutē ieliek veselas scenāristu komandas. Sarunas uzsākšana par laika apstākļiem nav banalitāte – tā ir pilnīgi normāla sociāla prakse. Psihologi apgalvo – pirmie teikumi, ko pasaki iepazīstoties, vispār nav būtiski un ļoti reti paliek atmiņā. Iespaidu atstāj smaids, pozitīvā enerģija, pašpārliecinātība un atklātība.
    7. Nepārcenties! Esi dabiska – samākslotība ož pa gabalu, nomaskēt to nav iespējams (spried pati pēc sevis – tu taču arī sajūti, kad smaids tavā priekšā nav patiess). Turklāt pārlieku spoži cilvēki apkārtējos pat atbaida, liek justies neērti, neatbilstoši. Atkal jau spried pēc sevis: ar ko tu vēlētos iepazīties ballītē – ar spožu, asprātīgu intelektuāli vai sirsnīgu, vienkāršu, iejūtīgu cilvēku?
    8. Aizņemies no zvaigznēm! Ja sevī rast iedvesmu ir sarežģīti, pamēģini to smelties no kādas personas, ko apbrīno, – tādas, kas ir komunikabla, pašpārliecināta, harismātiska. Nē, tev nevajag censties viņu attēlot vai censties par viņu kļūt (skat. iepriekšējo punktu – dabiska!), taču brīžos, kad samulsti, vari domās aizņemties viņas drosmi. Padomā, kā rīkotos Andželīna Džolija?! Dari tāpat! 
    9. Sāc ar jautājumu! Labāks veids, kā iepazīties, vēl nav izdomāts! Kā tev iet, kā patīk vakars, kā pazīsti vakara saimnieku – variantu netrūkst. Katram patīk, ja kāds par viņu painteresējas. Nē, nevis uzbāžas vai tirpina personiskos jautājumos, bet gluži vienkārši no sirds pajautā – hei, kā tev klājas? Ieteikums – ja tuvojies kādam ar jautājumu, labāk azotē turi vēl kādu rezervei. Ļoti iespējams, ka uzrunātais arī ir kautrīgs pēc dabas un tu pretī saņemsi daiļrunīgu «jā». Būs forši, ja plinti krūmos uzreiz nemetīsi un dosi viņam otru iespēju ar vēl vienu jautājumu!
    10. Nepiespied sevi! Neej uz ballīti sakostiem zobiem un dzelzs apņemšanos – viss, šovakar par katru cenu iepazīšos ar pieciem cilvēkiem! Visticamāk – pat, ja tas izdosies, sarunas būs stīvas un cerētā gandarījuma arī nebūs. Kā jau teicām – nav svarīgi, ko tu saki, galvenais ir, tu to saki.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē