• Kā Latvijā ciemojās Francijas pirmais pāris — ko dāvināja, kur dzīvoja un kādu grāmatu atstāja Gaismas pilī?

    Politika
    Anastasija Kuzminova
    15. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Leta, F64 un no publicitātes materiāliem
    Divas dienas Latvijā viesojās Francijas prezidents ar kundzi un uz atvadām saņēma oriģinālas dāvanas – Latvijā ražotus velosipēdus.

    Ko dāvināja, un kādu dāvanu saņēma?

    Latvijas prezidents EGILS LEVITS Francijas prezidentam EMANUELAM MAKRONAM un kundzei BRIŽITAI uzdāvināja divus Ērenpreiss velosipēdus. «Šīs dāvanas simboliski sasaucas ar šobrīd Eiropas Savienībā uzņemto zaļo kursu – ceļu uz zaļu dzīvesveidu. Turklāt Francijas prezidents ļoti atbalsta klimata jautājumus un zaļākas vides radīšanu, tādēļ likumsakarīgs šķita vēstījums, ko sevī ietver velosipēdi. Ērenpreiss velosipēdi ir kvalitatīvs Latvijas ražojums ar spēcīgu dzimtas stāstu,» PDz uzsvēra Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

    Zināms, ka Francijas pirmais pāris brīvajā laikā bieži vizinās ar velosipēdiem, un jācer, ka jau tuvākajā laikā paparaci fiksēs izbraucienu Parīzes ielās ar Latvijā ražotajiem riteņiem. Makrons Levites kundzei uzdāvināja porcelāna trauku, bet Egilam Levitam tika franču vīna izlase.

    Kādu grāmatu atstāja Gaismas pilī?

    Emanuels un Brižita Makroni Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam uzdāvināja franču dzejnieka Renē Šāra grāmatu Lettera Amorosa. «Francijas prezidents bija atsaucies Tautas grāmatu plaukta idejai par īpaši nozīmīgu grāmatu dāvināšanu. Makrona kungs uzsvēra, ka grāmata bijusi viņa dziļi personīga izvēle. Bija arī skaidri redzams, ka tā ir ne vienreiz vien lasīta. Renē Šārs ir pretošanās kustības autors, un Makrons ir viņu citējis savās runās,» skaidro Deičmane.

    Kur dzīvoja?  

    Francijas delegācija bija apmetusies pieczvaigžņu viesnīcā Grand Hotel Kempinski. Saskaņā ar protokolu gala vārds viesnīcas izvēlē piederēja viesiem, un noteicoši bija praktiski apsvērumi – delegācijas lielums, viesnīcā pieejamo numuru skaits un atrašanās vieta. Kā noskaidroja PDz, franču pirmais pāris nakšņoja prezidenta luksusa numurā. Diennaktī nepilnus 100 kvadrātmetru plašais numurs ar brokastīm maksā 707 eiro.

    Viesnīcā Francijas delegāciju personāls apkalpoja ar baltiem cimdiem un sejas maskām saskaņā ar pandēmijas laikā viesnīcā izstrādāto Balto cimdu servisa rokasgrāmatu.

    Kā rūpējās par drošību?

    Daudzi gan bija neizpratnē, kādēļ augstie viesi iekštelpās sejas maskas novilka. Izrādās, ka to saskaņoja iepriekš un lēmums bija, praktisku motīvu vadīts. Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs LTV raidījumā Šodienas jautājums paskaidroja – pie apspriežu galda sejas maskā esot grūti runāt. Sejas masku lietošana arī apgrūtinot darbu tulkiem, kuriem ir svarīgi sekot lūpu kustībām.

    Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklējuma laikā augsto viesu drošību nodrošināja ne vien miesassargi, bet arī specvienības pārstāvji, kas bija izvietojušies uz muzeja jumta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē