• Jauna izklaide pilsētniekiem — izīrē dārziņus un piedāvā pat tos apkopt

    Izklaide
    Gita Vīksne
    28. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    «Kādreiz internetā bija populāra spēle Ferma, kur varēja saimniekot virtuālajos dārzos. Mēs aicinām to darīt reālajos,» saka Dobnīcas radītāja.

    «Tā ir iespēja izrauties no pilsētas vides un pavadīt laiku pie dabas krūts,» PDz stāsta Ieva Vestmane, kas Ķekavas novada Vimbukrogā radījusi interaktīvo dārziņu nomas biznesu Dobnīca. Viņi ar vīru Arnoldu esot pilsētnieki, tādēļ iespēju pabūt svaigā gaisā spēj novērtēt arī paši. «Īpaši šobrīd, jo dārziņš ir vieta, kur lieliski iespējams distancēties,» atklāj Ieva.

    «Viss sākās ar pusotra hektāra lielu zemeņu lauku, kuru izveidojām pirms sešiem gadiem. Vīra vecāki ir agronomi, arī krusttēvam ir bioloģiskā saimniecība, tāpēc mums apkārt bija cilvēki, kas sniedza visas vajadzīgās zināšanas – ko un kā labāk izaudzēt un apkopt,» stāsta viņa.

    «Aicinājām cilvēkus braukt uz mūsu zemeņu lauku un pašiem lasīt sev ogas. Cik salasi, tik samaksā.»

    «Pie mums ik gadu ciemojas cilvēki, kas gribēja tikai vienu divus kilogramus zemeņu. Ar laiku jutām, ka viņi labprāt atbrauktu pie mums ne tikai lasīt zemenes, bet arī parušināties dobē. Arī mums pašiem gribējās sev ierīkot mazu dārziņu. Tādēļ pērn tapa Dobnīca, un pagājušais bija izmēģinājuma gads,» stāsta Ieva.

    Tagad no aprīļa sākuma līdz septembra beigām Vestmaņu ģimene ikvienam piedāvā nomāt dārziņu 50 kvadrātmetru platībā, maksājot par to 90 eiro sezonā.

    «Pagājušajā gadā tika iekopti pirmie četri dārziņi, bet šogad jau pieteikušies vairāk nekā 10 jauni interesenti. Un piesakās vēl,» priecājas Ieva. Dārziņiem atvēlētajā pushektārā varot ierīkot vēl 50 mazdārziņus. «Izmēra ziņā dārzs ir kā divistabu dzīvoklis. Mūsu ģimene, kurā aug bērns, pērn tādā izaudzējām tik bagātīgu ražu, ka paši ar visu pat nespējām tikt galā. Dalījāmies ar draugiem,» atminas Ievas un slavē Dobnīcas zemes auglīgumu.

    «Atrodamies skaistā vietā Daugavas krastā. Sezonas laikā mēdzam dzīvot te arī uz vietas, ja vajag, palīdzam ar padomu. Cilvēki mums ir atzinušies, ka šāda dārziņa iekopšana ir lieliska iespēja izglītot bērnus, parādot, kā no mazas sēkliņas izaug burkāni un dilles. Daudzi bērni mūsdienās to visu redz tikai gatavu veikalu plauktos,» atzīst Ieva.

    Vestmaņu ģimene klientiem piedāvā arī ap 30 dārzeņu un garšaugu stādu.

    «Tiem, kas uz dārzu paši netiek, piedāvājam arī pakalpojumu – apkopt to viņu vietā. Mēs sūtām klientiem foto un video reportāžas par to, kas šobrīd notiek viņu dārzā. Vienu informējam, ka jābrauc izravēt saaugušās nezāles, citu – ka jānovāc raža. Visiem arī regulāri ziņojam par to, ko tieši šobrīd ieteicams dārzā darīt. Parasti informējam klientus, kad dodamies kaut ko jaunu stādīt savā dārziņā arī paši, lai palīdzētu kādam, kuram tas vajadzīgs,» stāsta Ieva.

    Par izaudzētās ražas drošību dārziņu nomniekiem neesot jāuztraucas. Sešu gadu laikā, kopš Vestmaņi te darbojas, dārziņi nav piedzīvojuši nevienu nelūgtu viesi. «Apkārt dzīvo labi kaimiņi, kas šo vietu pieskata un mums ziņo, ja pamana ko neierastu,» teic Ieva.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē