• Orangutāna mātītei tiesa piešķir dažas cilvēka pamattiesības — viņa sāk jaunu dzīvi Floridā

    Izklaide
    Ziņu aģentūra LETA
    7. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay / Ilustratīvs foto
    33 gadus vecā orangutānu mātīte Sandra, kurai Argentīnas tiesa piešķīrusi dažas cilvēka pamattiesības, sākusi iedzīvoties savās jaunajās mājās Cilvēkpērtiķu centrā ASV Floridas štatā.

    Sandra piedzima 1986.gadā Vācijā Rostokas zoodārzā un 25 gadus pavadīja Buenosairesas zooloģiskajā dārzā, līdz septembrī tika nogādāta ASV, kur mēnesi pavadīja karantīnā zoodārzā Kanzasā un 5.novembrī tika pārvesta uz Floridu.

    Cilvēkpērtiķu centra direktore Pati Regana raksturoja Sandru kā ļoti mīļu un zinātkāru, norādot, ka viņa pamazām apgūst savas jaunās mājas.

    «Viņa bija kautrīga, kad ieradās, bet tiklīdz ieraudzīja šūpoles, rotaļlietas un zālājus savās jaunajās mājās, viņa devās laukā to visu izpētīt,» sacīja Regana.

    «Viņa ir satikusi savus kopējus un labi pielāgojas jaunajam klimatam, videi un cietiem pērtiķiem centrā. Šī ir pirmā reize vairāk nekā desmit gados, kad Sandrai bijusi iespēja satikt citus orangutānus, un viņa tos satiks, kad izvēlēsies to darīt. Tā viņai ir jauna brīvība,» norādīja direktore.

    Argentīnas tiesnese Elena Libertori 2015.gadā atzina, ka Sandra juridiski nav uzskatāma par dzīvnieku, bet par personu, kas nav cilvēks, un attiecināja uz viņu dažas cilvēka pamattiesības, tostarp tiesības uz labākiem dzīves apstākļiem.

    Taču, tā kā realitātē orangutāna izmitināšanai nebija labākas alternatīvas par Buenosairesas zoodārzu, Sandra palika tajā līdz zoodārza slēgšanai 2016.gadā un vēl pēc tam, līdz septembrī tika pārvesta uz Savienotajām Valstīm.

    Cilvēkpērtiķu centrā Vočulā, ASV Floridas štatā, atrodas vēl 21 orangutāns un 31 šimpanze, kas agrāk bija nodarbināti cirkos, izklaides šovos vai izglābti no eksotisko dzīvnieku tirgotājiem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē