• Laivu brauciens — kas jāzina, kā plānot un ko izvēlēties?

    Izklaide
    Elīna Ansaberga
    2. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: SHUTTERSTOCK
    Noderīga informācija tiem, kuri šajā sezonā sēdīsies laivā un brauks upē pirmo reizi. Lai nav vakars uz upes!

    Pirms dodas uz upi un sēžas laivā, pirmais darbs ir plānošana – jāizvēlas pareizais maršruts. Tiem, kam nav lielas laivošanas pieredzes, un tiem, kas nebrauc regulāri, būtu ieteicams apspriesties ar laivu operatoru par maršruta un upes izvēli. Tā ir iesācēju lielākā kļūda – izvēlēties maršrutu, neparunājot ar profesionāli vai kādu zinātāju. Pēcāk, saprotot maršruta garumu un sarežģītību, var precīzāk izvērtēt, ko ņemt līdzi un kam gatavoties.

    Peldlīdzekļu TOP 3

    • Kanoe

    Atvērta tipa laivas ar samērā lielu ietilpību. Tās aprīkotas ar diviem līdz četriem sēdekļiem un piemērotas nesteidzīgiem, gariem braucieniem. Kanoe laivas airē ar vienas lāpstiņas airi.  

    • Kajaki

    Vienvietīgas vai divvietīgas laivas, ar kurām iespējams ļoti ātri un veikli pārvietoties pa ūdeni. Visbiežāk izmantotie ir jūras kajaki, pārgājienu kajaki, straujūdens kajaki un SitOnTop jeb SOT kajaki. Pirmās trīs ir slēgta tipa laivas, kurās laivotājs sēž uz zema sēdeklīša. Savukārt SitOnTop nozīmē, ka laivotājs sēž uz laivas. Visiem kajakiem ir divu lāpstiņu airi.

    • Plosti

    Uz šiem peldlīdzekļiem iespējams izvietot 10 cilvēkus, uz lielākiem – līdz pat 150 cilvēku. Pārvietošanās ar plostu atšķiras no laivošanas – tā ir mierīga un relaksēta izklaide, to vairāk iecienījušas lielākas kompānijas, jo brauciena laikā iespējams, piemēram, uzcept gaļu. Plostu vada tikai viens vai divi cilvēki, bet pārsvarā plosts pats lēnām slīd uz priekšu, jāuzmana tikai tā virziens.

    Drošība uz ūdens

    • Atrodoties laivā uz ūdens, obligāti jālieto drošības veste. Vestei ir jābūt pareizi uzvilktai, un visām sprādzēm jābūt aizsprādzētām. Negadījuma brīdī uzvilkt jaku nebūs iespējams.

    Jāievēro laivas tehniskie parametri – laivā drīkst atrasties tik laivotāju, cik paredzēts, un ne vairāk.

    • Laivā katrs laivotājs atrodas savā sēdvietā, nedrīkst celties kājās un liekties pāri laivas malai, tas paaugstina bīstamību.
    • Nedrīkst lēkt ūdenī no peldlīdzekļa vai no krasta, upes ir bīstamas, un koki iet arī pa upes apakšu. Upē var peldēt tādi koki, kurus nav iespējams pamanīt. Upēm var būt mainīga gultne, vienā vietā tā ir līdz ceļiem, pēc dažiem soļiem var būt pat trīs metrus dziļa.
    • Vietās, kur ir liela straume, jācenšas laivu turēt paralēli straumei. Laiva kļūst nevaldāma, ja tā sagriežas šķērsām.

    Ko ņemt līdzi?

    • Apģērbam ir jāatbilst laikapstākļiem, tam ir jābūt ērtam, lai var brīvi kustēties. Ieteicams ņemt līdzi lietusmēteli un sausu drēbju kārtu, jo laikapstākļi var būt mainīgi un galvenais ir neizmirkt. Ir speciāli apģērbi, kas neatstaro ultravioletos starus, šāds apģērbs paredzēts nopietnākiem laivotājiem, kas dodas garākos izbraucienos un ekspedīcijās, – esot uz ūdens, saule pieķeras ātri.

    Pavasarī, dodoties ūdeņos, ieteicams hidrotērps.

    • Līdzi jābūt dzeramajam ūdenim, tas atvēsina organismu, kā arī ūdens ir ķermenim nepieciešams paaugstinātas slodzes un svīšanas laikā.
    • Ņemot vērā, ka laivošana ir aktivitāte dabā, var gadīties visādi, tāpēc vēlams paņemt līdzi aptieciņu, kurā ietilpst ūdeņraža pārskābe, leikoplasts vai plāksteri un saules aizsargkrēms.

    Ja braucienam izvēlēta gumijas laiva, var sagatavot laivas aptieciņu, kurā iekļaut gumijas līmi vai makgaivereni.

    • Pārtikai jābūt vieglai un drošai, lai to var lietot ilgtermiņā, tās var būt auzu vai griķu pārslas iepakojumos, pārtika konservos, maizītes. Gatavojot vēlams izvairīties no asiem un plīstošiem priekšmetiem. Ja nav pārliecības, ko ņemt līdzi, var konsultēties ar laivu operatoru.
    • Ūdensdrošie maisi, kas pasargās mantas no samirkšanas; ja maiss ir pareizi aiztaisīts, tajā ieliktās mantas būs drošībā.

    ATCERIES!

    • Atkritumus ņem sev līdzi.
    • Uz ūdens nedrīkst lietot alkoholu, tas paaugstina bīstamību, bet, ja tiešām ļoti gribas… tad varbūt paliec krastā.
    • Komplektējot komandu, pieredzējušam laivotājam vajadzētu atrasties kopā ar mazāk pieredzējušu un smagākajam paredzēt vietu aizmugurē, kur ideālā variantā sēž pieredzējušais.
    • Ja gadās apgāzties, pēc iespējas ātrāk jācenšas nokļūt drošībā. Svarīgi ir nekrist panikā un neuztraukties par laivu vai airiem. Laiva var piesmelties ar ūdeni, bet tā turas virs ūdens un airi negrimst.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē