• Ko par tevi stāsta tava mīļākā krāsa?

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: New Africa / Shutterstock
    Pastāv uzskats, ka krāsu izvēle atspoguļo mūsu patiesās vajadzības. Mūsu katra garderobē, mājoklī dominē noteikta krāsu gamma, kas parasti liecina par neapzinātu vēlmi uzņemt šīs krāsas enerģiju. To var labi pārbaudīt, ielūkojoties savā drēbju skapī, visticamāk, tur redzamas vien dažas krāsas, kas mainās noteiktos dzīves posmos.

    Ja ilgstoši saskaramies ar vienu un to pašu krāsu, piemēram, apģērbā vai vides iekārtojumā, varam arī iebraukt grāvī – krāsas pārsātinājumā. Kā jebkura pārmērība, tas var mūs ietekmēt negatīvi. Tāpēc vajadzētu censties savā ikdienā ieviest pēc iespējas vairāk krāsu un intuitīvi sekot līdzi tam, kuras noteiktos brīžos piesaista vairāk. Tās arī izvēlēties.

    Ja šķiet, ka viena dzīves joma klibo, kaut kur neveicas, jāpavēro, kura krāsa atbild par šo jomu, un tad tā, iespējams, jāsamazina vai, tieši otrādi, tās daudzums jāpalielina. Krāsas ikdienā varam uzņemt visdažādākajos veidos – ar konkrētās krāsas produktiem, apģērbu, kas pieskaras miesai, un uz krāsu vienkārši skatoties.

    Krāsu simbolika un iedarbība

    • Sarkana
      Drosme, mērķtiecība, rīcība, enerģija, nauda, drošība, auglība, seksualitāte. Stimulē dzemdības, sasilda, tonizē, palīdz izreaģēt jebkuras emocijas. Ja sarkanā par daudz – naids, dusmas, agresija, negatīvas varas izpausmes, neapdomīgums, paaugstināts asinsspiediens. 
    • Zila                                                              
      Relaksācija, miers, taisnīgums. Uzlabo komunikāciju, oratora spējas. Atvēsina, palīdz pret uzbudinājumu. Mazina apetīti. Ja tās par daudz, runas var sākt ņemt virsroku pār darbiem.
    • Dzeltena
      Intelekts, loģika, skaitļi, atmiņa, personīgā griba. Ja par daudz dzeltenā, prāts ņem virsroku pār jūtām. Ja par maz, var nomākt šaubas, neizlēmība, stress, kas atspoguļojas nervu sistēmā, gremošanas traucējumos un ādas problēmās. Galvenais tās avots – saule. 
    • Rozā
      Beznosacījuma mīlestība pret sevi un citiem, mātišķums, maigums, sievišķība, drošības un patvēruma izjūta, rūpes, vēlme pēc skaistas vides, kultūras, mākslas. Transformē negatīvo enerģiju pozitīvajā, ļaujot pieņemt sevi un citus.
    • Oranža
      Attīra ēterisko ķermeni pēc emocionāliem pārdzīvojumiem un šoka, arī pēc fiziskiem satricinājumiem. Kolektīva krāsa, palīdz atbrīvoties no neveiklības. Stimulē gremošanu, uzlabo apetīti. 
    • Zaļa
      Sirds lēmumu pieņemšana, pareizā virziena izvēle, saskaņa ar dabu, iekšēja brīvība, piedošana, spēja dot un saņemt. Nomierina sirdsdarbību. Ja zaļā ir par maz – skaudība, skopums, greizsirdība, nespēja orientēties laikā un telpā.
    • Violeta
      Viena no visvairāk nomierinošajām krāsām. Saikne ar kosmosu, sapņi, filozofija, atraušanās no zemes, garīgums, dzīves jēgas meklējumi, meditācija. Negatīvās enerģijas pārvērš pozitīvajās. Palīdz samierināties ar zaudējumiem, saprast dzīves mācības. Ja tās par daudz, var rasties vēlme aizplūst no realitātes, ja par maz, var nomākt izjūta, ka dzīvei trūkst garīga piepildījuma.
    • Tirkīzs
      Radošums, iedvesma, sevis izpratne, identitātes meklējumi, ideju formulēšana, spēja runāt par saviem zemapziņas procesiem, emocionālo bloku likvidēšana. Aktieru, žurnālistu, rakstnieku, mākslinieku krāsa. Palīdz apgūt jaunas lietas – tehnoloģijas, svešvalodas. Ja trūkst, iestājas radošā krīze.
    • Indigo zilā
      Intuīcijas un gaišredzības krāsa, ļauj atšķirt patieso. Līdzsvaro abas smadzeņu puslodes. Atraisa iztēli, intuīciju, palīdz izprast sapņus, mazina trauksmi. Ja ar to pārforsē, viegli var aiziet iracionālajā pasaulē.
    • Koraļļu
      Mīlestības un empātijas krāsa, palīdz apzināt un izprast attiecības. Stimulē seksuālo dzīvi, dziedina nelaimīgu mīlestību vai citas attiecību traumas. Laba krāsa interjeram.
    • Olīvzaļa
      Miers, cerība, atbrīvošanās no skumjām un bailēm, pārmaiņas – ne vienmēr vieglas, bet uz labu, sievietes intuitīvā enerģija, atbildība par savu dzīvi, lēmumu pieņemšana, sākums. Ļauj atvērties jaunai mīlestībai, no jauna ieelpot dzīvi. 
    • Aveņu
      Simbolizē milzīgu potenciālu, žēlsirdību, kalpošanu citiem, kad katrs mazais darbs ir liels un nav svarīga alga. Dziļi dziedinoša krāsa. Palīdz pret nomāktību, atjauno pēc smaga fiziska darba.
    • Zelta
      Garīgā un materiālā bagātība. Dzīves pieredze, briedums, pārliecība par sevi, harisma. Ja sāk patikt zelts, tātad sāc atzīt savu autoritāti, nebaidies no sava spēka. 
    • Balta
      Tajā ir viss krāsu spektrs. Attīrīšanās visos līmeņos, jaunā sākums, skaidrība, piedošana, briedums. Pastiprina visas emocijas, attīra auru un vidi. Piejaukta citai krāsai, mīkstina tās nozīmi. 
    • Melna
      Viss krāsu spektrs. Pretstats gaismai. Aizsargkrāsa, sargāšana, sevis meklējumi. Paspilgtina citu krāsu nozīmi. Ja par daudz – nomāktība, noslēgšanās, vientulība, nepieejamības izjūta.
    • Pelēka
      Neitrālākā no krāsām. Ne slikta, ne laba. Nav pārliecības ne par ko, bet ir drošības, uzticamības izjūta. Nomierina, laba krāsa atpūtai.
    • Brūna
      Iezemē un piezemē. Atmodina veselo saprātu un vērīgumu. Vairo pašdisciplīnu un palīdz virzīties uz mērķi, netērēt sevi sīkumos, koncentrēties.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē