• Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās saulgriežu pasākumā mācīs vīt dabai draudzīgus vainagus

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Džūkstes pasaku muzeju 22. jūnijā ielūdz uz Līgo ieskaņas pasākumu Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās un turpat netālu esošajā Džūkstes pasaku muzejā. Pasākumā ikviens varēs uzzināt, vai tiešām visa laba jāņuzāle pīšanai vainagos, iemācīties uzpīt dabai draudzīgus vainagus, kā arī apgūt senas un mazāk senas rotaļas un spēles jestrākai saulgriežu svinēšanai.

    Pasākuma pirmā daļa norisināsies Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās, kur pārvaldes speciālistu vadībā, kopīgi lasot jāņuzāles, ikviens varēs uzzināt, kuri ir piemērotākie augi vainagiem, bet par kuriem labāk priecāties tikai ar acīm. Turklāt speciālisti ne vien mācīs un rādīs aizsargājamos un saudzējamos augus, bet arī dos vērtīgus padomus par augiem, kurus drīkst plūkt un izmantot ārstniecībā, piemēram, zāļu tējās. Tāpat varēs iepazīties arī ar Dunduru pļavu iemītniekiem – savvaļas zirgiem un govīm.

    “Jāņuzāļu lasīšana, telpu pušķošana un vainagu pīšana ir jau sen tautā iesakņojusies Līgo svētku tradīcija. Diemžēl, mainoties dzīvesveidam un interesēm, arvien mazāk ir to cilvēku, kas spēj atpazīt droši Līgo vainagā pinamos augus no tiem, par kuriem labāk priecāties tikai ar acīm un kas ir ļoti reti u tādēļ Latvijā īpaši aizsargājami. Ceram pasākumā vairot zināšanas, ko tālāk nodot gan saviem bērniem, gan mazbērniem, lai vēl daudzām paaudzēm saulgriežos, baudot atpūtu pie dabas, būtu par ko priecāties,” pauž Pārvaldes dabas izglītības centra Meža māja speciāliste Aija Balandiņa.

    Speciāliste skaidro, ka nereti pastāv risks nezināšanas dēļ noplūkt ne vien retus augus, bet arī indīgus un bīstamus augus – velnarutkus, gundegas, latvāņus –, kas var nodarīt ievērojamu kaitējumu arī veselībai.

    Pasākuma otrajā daļā visi jāņuzāļu lasītāji tiks aicināti pulcēties Džūkstes pasaku muzejā, lai kopīgi darinātu jāņuzāļu vainagus un dekorus, vārītu zupu, kopā ar folkloras kopu Milzkalnieki mestos jestros dančos un rotaļās, spēlētu spēles un piedalītos radošajās darbnīcās.

    Pirmā pasākuma daļa – bezmaksas, dalība otrajā pasākuma daļā Džūkstes pasaku muzejā – 1 eiro. Pulcēšanās pasākumam – pie Dunduru pļavu skatu torņa. Sīkāka informācija par iespējām nokļūt pasākumā ar sabiedrisko transportu, zvanot: 26513314 vai 29149365.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē