• Kad gribas ko īstu un latvisku. Atgriešanās pie savām saknēm

    Svētki
    Anna Latviete
    20. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja godīgi, tā apnikuši tie odu bari un piedegušais šašliks Līgo naktī! Gribas ko īstu. Gribas ko latvisku. Atgriezties pie savām saknēm. Kāpēc jau ne šogad?

    Uzzini no draudzenes, kas ir ne vien traka ekopiekritēja, bet arī dzied folkloras kopā, ka īstie vasaras saulgrieži ir 21. jūnijā. Pārsteigumā ieplet muti. Saņem uzaicinājumu pievienoties īstiem folkloristiem īstās saulgriežu svinībās. Sajūsmā piekrīti.

    Atver drēbju skapi un saproti, ka tev nav nekā, nekā, nekā, kas kaut attālu simbolizētu tautastērpu.

    Pusdienlaikā ieskrien tautastērpu veikalā. Saproti, ka tava mašīna ir lētāka nekā kārtīgs latviešu tautastērps.

    Pasūdzies latviskajai draudzenei. Uzzini, ka saulgriežos galvenais ir iekšējais noskaņojums, nevis tērps. Saņem atļauju vilkt jebko, kas netraucē dejot. Nobalso par savu skaisto, puķaino kleitu.

    Pārzvani draudzenei un pavaicā, kurš gādā desas un sieru. Saņem izsmieklu par to, ka esi plānojusi cept desas. Uzzini, ka īstajos saulgriežos ugunskurs ir svētības avots, nevis desu panna. Nokaunies.

    Sapucējusies un lielajā mugursomā ielikusi odu pretlīdzekli, lietusmēteli, segu sēdēšanai un oglītes pret caureju, ierodies norunātajā satikšanās vietā. Draudzenes mašīnā uzzini, ka svinības notiks pie jūras. No sajūsmas pūt un els. Un mazliet baidies no tiešām īstiem folkloristiem.

    Kopā ar draudzeni nopin sev vainagu. Izvēlies neaizmirstulītes un smilgas. Pamazām notici tam, ka visa šī nakts būs skaista un maģiska. Līdz ar citiem pulcējies pie ugunskura. Izbaudi īstas kokles un vijoles skaņas. Klusām velc līdzi piedziedājumu. Lī-go… Lī-go…

    Lēnām sajūti, ka tevi piepilda liels prieks un miers. Pamāj atvadas saulei un apbrīno milzīgo uguns mucu garas kārts galā, kas pārņem saules lomu šajā naktī.

    Uzzini, ka šī ir gada spēcīgākā un brīnumainākā nakts. Un ka viss, ko lūgsi, piepildīsies.

    Atdalies no visiem un dodies pastaigā gar jūru. Mēģini formulēt savas vēlmes. Pēkšņi saproti, ka tev viss ir. Labs darbs. Veselība. Abi vecāki. Draugi. Bet tik ļoti gribas īstu, foršu… vīrieti. Piesēdi uz jūras izskalota koka. Nolem: ja burties, tad pēc pilnas programmas. Skaļi pasaki jūrai, ka gribi vīrieti stipru kā ozolu. Tādu, kas pats tiek galā ar savām problēmām dzēlīgi kā dadzis. Lai viņš neliecas bēdu priekšā un ir grūti noplūcams kā pelašķis. Lai nav iepriekšējās attiecībās ievainots, lai tic mīlestībai un laulībai kā liepu zieds. Lai savstarpējās sarunās nelokās un runā tiešu valodu. Lai sirds viņam plaša kā ceļmallapa. Un lai smaržo labi. Kā piparmētra. Un lai naudas viņam ir pietiekami daudz… kā ziedlapiņas kumelītei. Un vispār… lai viņam ir deviņvīru spēks!

    Atgriezies pie līgotājiem. Meties jestrās rotaļās un dejās. Neatsaki nevienam kavalierim. Dziedi skaļi un daudz. Rīta gaismā līdz ar pārējām sievietēm brien jūrā peldēties. Kaila! Brīdi pirms ieniršanas dzestrajā ūdenī iesmejies no laimes. Un nespēj noticēt, kas tik viss noticis vienā naktī. Ar tevi!

    Pret rītu atrodi savu mugursomu. Ar neizvilktu segu, odu līdzekli un lietusmēteli. Ap septiņiem no rīta sasniedz dzīvokli. Nolem, ka gulēt iet būtu bezjēdzīgi, jo deviņos sākas šīsnedēļas pēdējā darba diena. Ieej dušā. Smaidi. Izžāvē matus. Smaidi. Izdzer kafiju. Veic vēl vienu nelielu deju personīgajā virtuvē. Uzsmaidi savam spoguļattēlam. Uzvelc citu skaistu kleitu. Pamet sev gaisa skūpstu koridora spogulī.

    Iespraucies darba liftā līdz ar savas nodaļas vadītāju, analītikas nodaļas vadītāju un uzņēmuma viceprezidentu. Smaidi visiem. Līdz pat ārā kāpšanai.

    Saņem trīs jaunas ziņas sava darba e-pastā. Ar milzu izbrīnu konstatē, ka visu vēstuļu saturs principā ir saistīts nevis ar darbu, bet tavu rīta smaidu un kleitu. Nolem būt pieklājīga un atbildi ar mīļu paldies un vēl vienu smaidu. Visiem trim. Ķeries pie tiešajiem darba pienākumiem. Izšmauc pusdienlaikā līdz Zāļu tirgum Doma laukumā. Nopērc tikai lauku maizi un gabalu siera. Un saišķi piparmētru. Atgriezies birojā. Atkal satiec liftā uzņēmuma viceprezidentu. Saņem tiešu un konkrētu jautājumu: ko tu plāno darīt pa Jāņiem?

    Smaidot atbildi, ka īstos saulgriežus piedzīvoji jau šonakt un tagad tev priekšā četras laiskas dienas. Jo šašliku negribi un šlāgerus ne tik.

    Uzzini, ka šajā jautājumā jums abiem domas saskan. Un tad saņem ļoti konkrētu piedāvājumu: Kā būtu ar jahtas braucienu – nekur tālu, līdz Roņu salai un atpakaļ? 

    Ak kungs, atkal vienas un tās pašas problēmas! Ko lai velk mugurā?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē