• Gaujas Nacionālā parka ceļotāju dienās – pārgājieni, piedzīvojumi, degustācijas un aktivitātes dabā

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) 14. un 15. septembrī aicina uz Gaujas Nacionālā parka ceļotāju dienām, kas šogad izceļas ar īpaši plašu pasākumu programmu – piedāvājumā ir gan pārgājieni, piedzīvojumu spēles, velobrauciens, plosta brauciens, gan degustācijas un dažādas citas aktivitātes dabā. Gaujas Nacionālā parka ceļotāju dienas šogad notiek tieši 46. gadadienā, kopš izveidota šī īpaši aizsargājamā dabas teritorija.

    “Ceļotāju dienu plašais pasākumu klāsts apliecina, ka nacionālais parks demonstrē ne tikai dabas vērtības vien, bet arī plašu kultūrvēsturisko mantojumu, cilvēka un dabas kopdarbību un sabiedrības ieguvumus,” saka DAP Vidzemes reģionālās administrācijas vadītājs Rolands Auziņš.

    Visplašākā pasākumu programma šogad gaidāma Amatas novadā ar saukli Ceļo – baudi – Āraišos. 14. septembrī diena sāksies ar sirnieku degustāciju  un ceļojumu seno mūzikas instrumentu pasaulē Drabešu muižas Amatu mājā. Drabešu muižas parkā būs iespēja iepazīties ar  kamanu suņiem – haskijiem, samīļot un nofotografēties, kā arī par simbolisku samaksu izmēģināt kādu no kamanu suņu vasaras sporta veidiem: kanikrosu, skūteri vai vienkārši izbaudīt pastaigu kopā ar haskiju.

    Unikāla būs Ezerpils jaunā apmeklētāju centra pirmreizējā atvēršana Gaidot patstāvīgo ekspozīciju ar izstādi, sarunām un kinofilmām par dabu, bet arheoloģiskajā parkā notiks Āraišu pakalnu stāstu pārgājiens un seno māla trauku apdedzināšanas demonstrējumi ugunskurā. Izturīgākie un nenogurdināmākie ceļotāji Āraišu viduslaiku pilsdrupās plkst. 21.00  varēs izdancoties un lustēties ceļotāju rudens zaļumballē.

    Līgatnes novadā pasākumi notiks abas dienas un interesentiem būs iespējams piedalīties  piedzīvojumu orientēšanās spēlē Alu gājējs, degustēt brūkleņu spēka dzērienu un Līgatnes vīnu, kā arī izbaudīt pārvērtības ar pārģērbšanos papīrfabrikas strādnieku dzīvoklī.

    Par samazinātu maksu visu nedēļas nogali varēs apmeklēt Dabas aizsardzības pārvaldes Līgatnes dabas takas un vērot Latvijas savvaļas dzīvniekus. Turklāt sestdien, 14. septembrī no plkst. 12.00 pie dabas izglītības centra Pauguri notiks Sēņu dienas pasākumi. Apmeklētāji varēs doties sēņu meklēšanas pārgājienā un kopīgi ar mikologu Edgaru Mūkinu veidot sēņu dienas izstādi.

    Sportiskie ceļotāji sestdien, 14. septembrī ir aicināti piedalīties vēl nebijušā velobraucienā – viss Gaujas Nacionālais parks vienā maršrutā.

    Pirmo reizi būs iespēja vienā velobraucienā izbraukt visas Gaujas krastu kalnu riteņbraukšanas takas – sākot no Valmieras līdz pat Murjāņiem, kopīgi veicot vairāk nekā simts kilometrus uz velosipēda.

    Savukārt svētdien, 15. septembrī pieejama bezmaksas autobusa ekskursija, kas sāksies Valmierā un ceļotājus aizvizinās uz Sietiņiezi, Veidenbauma muzeju Kalāči, Lielo ellīti un Liepas muižu, kā arī Maizes māju, kur varēs cienāties ar siltu zupu un piedalīties pīrāgu cepšanas meistarklasē.

    Iepazīties ar GNP ceļotāju dienas programmu un izvēlēties sev interesējošo pasākumu var pārvaldes interneta vietnē. Daudzos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešams iepriekš pieteikties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē