• FOTO: Priecīgu cilvēku pasākums – Latvijas TOP100 vīnu parāde

    Izklaide
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    23. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Renārs Koris
    Patīkamas nodarbes liek mums justies jauki un priecīgi – vai tā būtu grāmatas lasīšana, jogas nodarbība, teātra apmeklējums vai vīna glāzes izbaudīšana ar draugiem. Runājot par pēdējo – Latvijas vīnmīļiem divreiz gadā ir iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo, uzzināt un izbaudīt neiepazītus apvāršņus un pavadīt šo laiku skaistā un priecīgā gaisotnē.

    Pavisam nopietni – jūs neredzēsiet nevienu īgnu vai nīgru seju festivāla Riga Wine and Champagne pasākumos! Pat ja ielietais vīns nav gājis pie sirds, turpat blakus ir spļaujamtrauks un uzreiz var steigt noskalot netīkamo malku ar citu, gardu.

    Jau sesto gadu festivāls Riga Wine and Champagne rudens sesijas laikā vīnmīļus iepazīstina ar konkursa Latvijas gada vīns TOP100 laureātiem – vīniem, kas ieguvuši zelta, sudraba un bronzas medaļas. Pēc tām, starp citu, var orientēties arī veikalu plauktos, meklējiet zīmīgo uzlīmīti uz pudeles. Žūrijā ir tikai atzīti un titulēti someljē, tāpēc šim topam var uzticēties, kā saka, par visiem simts.

    Tā kā pasākumā degustēšanai atvēlēta pusotra stunda un 100 dažādi vīni – no dzirkstošajiem līdz saldajiem deserta vīniem un ir vēl arī meistarklases un stipro stendiņš, galvenais ir izvēlēties stratēģiju. Bez tās ātri vien var apjukt. Visu pamēģināt arī nevar – no pieredzes saku! Un nevajag arī, jo tad patīkamā labsajūta var pāriet nepatīkamā reibumā, un tas nemaz nav smuki.

    Vienkāršākais, protams, ir izvēlēties zelta gājienu – izmēģināt visus vīnus, kurus žūrija apbalvojusi ar zelta nozīmi, un tādu šogad bija 16. Sudraba bija krietni vien vairāk, tāpat kā bronzas. Viss jau forši, it kā tikai 16 pamēģināmie, bet lieta tāda, ka zelta vīni bija gan sarkanie, gan baltie, gan dzirkstošie – un tā jau atkal ir bīstama kombinācija. Šo rindu autore izvēlējās klasisko un nedaudz drošāko ceļu: sākt ar šampanieti, kā pienākas aperitīvam, un tad turpināt pa baltvīnu taciņu.  

    Arī šāda it kā ierobežota stratēģija ļāva labi iepazīt vīna daudzveidību – zelta kategorijā bija iekļuvuši dažādu reģionu, vīnogu, gadu un veidu dzērieni. Un tik atšķirīgi! No zero dosage šampanieša sausajiem burbuļiem līdz Mozeles rīslingam feju saldumā. Viens Prosecco Superiore DOGC bezmaz aizsūtīja mūs nokdaunā ar tik elegantu un izsmalcinātu ziedu aromātu, kas turpinājās arī garšā, ka uzreiz katalogā noskenējām etiķeti un iegādes vietu.

    Personiski es visilgāko laiku biju gatava pavadīt pie pirmā galdiņa, kur dzīvoja ne tikai jau piesauktais proseko, bet vēl vairākas pērles – Mozeles ielejas Spatlese vīni, kas pasākuma katalogā tika atzīmēti ar vairākām sirsniņām. Runājot par cenām, kā saldu vīnu cienītāja joprojām skumji atzīstu – jo saldāks, jo dārgāks. Tā nu tas ir… Patiešām saldu vīnu var radīt tikai no izcilām un īpašos apstākļos ļoti nobriedušām vīnogām. Tādu vīnā dārzu nav daudz un tas atsaucas uz cipariem cenā… Piemēram, zelta vīna 2008 Nik Weis St. Urbans Hof Goldtropfchen Bockstein Riesling Spatlese slaidā, tumšbrūnā pudelīte maksā 50 eiro! Par to ne tikai aunu, bet īstu Šampaņas šampanieti var nopirkt!

    Starp vīniem, kas šogad iekļuva TOP100, īpaši tika izcelti tie, kas cenā zem 15 eiro, un tādu nebija mazums!

    Konkursam šogad tika pieteikti 450 vīni un degustācija bija aklā, vīnziņiem neredzot ne pudeli, ne etiķeti, nezinot arī izplatītāju, tāpēc žūrijas vērtējums ir objektīvs. Un iznākums lieku reizi norāda, ka ne jau cena nosaka vīna kvalitāti. Viens no zelta vīniem, kas saņēma žūrijas otro augstāko novērtējumu, veikalā maksā 11 eiro. 11!!!! Cits vēl mazāk – seši eiro, un sudrabs! Protams, medaļniekos bija arī pārstāvji no dižciltīgo gala, kur pudeles cena mērāma trīscipara skaitļos, taču tādi bija mazāk nekā tie, kas lepni gozējās starmešos 30 zem 15.

    Jaunums šajā rudens sesijā bija precināšana – labākie šefpavāri sadarbībā ar žūrijas vīnziņiem atsevišķiem vīniem bija piemeklējuši labākos ēdienus. Nu tur bija tikpat grūta izvēle kā ar vīna stratēģiju – pagaršot visu septiņu pavāru meistardarbus nebija iespējams, lai nepārēstos. Turpinot baltvīna līniju, mūsu izvēle krita uz Ivana Šmigareva uzburto kinghish sašimi ar svaigu vasabi, trīs gadus izturētu soju un šiso lapu. Zivs, protams, bija pasakaina, bet kas mūs pa īstam pārsteidza un sajūsmināja – japāņu mārrutka, vasabi, rīve. Zaļo sakni šefpavārs rīvēja uz nelielas, elegantas rīvītes, kas pārklāta – ar haizivs ādu! Nu ļoti eksotiski.

    Zināt, kāds ir jebkura pasākuma rīkotāja sapņu paziņojums? Visas biļetes pārdotas! No sirds apsveicam Riga Wine and Champagne rīkotājus ar šo sasniegumu un, ņemot vērā šo pieredzi, liekam vīna entuziastiem pie sirds – tradicionālā Audi Burbuļu parāde notiks nākamā 4. aprīlī. Nenokavējiet!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē