• FOTO: Dzirkstošais vasaras un dzīves apliecinājums – Burbuļu parāde

    Šampanietis
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    19. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Renārs Koris
    Prātīgi, bet vajag – priecāties, baudīt un satikties. Tas viss ļoti nāk par labu cilvēka emocionālajai labsajūtai. Tāpēc piesardzīgi, bet apzinīgi šogad tomēr notika festivāla Riga Wine & Champagne tradicionālā Burbuļu parāde. Ne pavasarī, kā ierasts, bet košā un saulainā augusta dienā.

    Kad pavasarī pandēmijas iespaidā pasākumi tika atcelti viens pēc otra, dzīve kļuva arvien pelēcīgāka, bet bija skaidrs, ka mūžīgi tas tikpat nevilksies. Latvijas iedzīvotājiem esot salīdzinoši apzinīgiem, situācija uzlabojās, un festivāla Riga Wine & Champagne rīkotāji saprata, ka šis gads varbūt nebūs tukšā, bez tradiconālās Burbuļu parādes, kurā tiekas dzirkstošo dzērienu zinātāji, cienītāji un interesenti, kas vienkārši bauda brīvdienu. Varbūt pat bez tālejošiem plāniem par savas vīna kolekcijas papildināšanu vai dažādu Šampaņas vīndaru darba skurpulozas salīdzināšanas un nianšu meklēšanas. Jo galu galā – vīns un jo īpaši šampanietis ir prieka un baudīšanas dzēriens, kam varbūt nemaz nepiestāv nopietnas sejas un centīga etiķešu pētīšana. Tas lai paliek ekspertiem, bet mēs – baudām, viņiem uzticoties!

    Pateicoties tam, ka Burbuļu parāde šogad mainīja norises vietu, no šaurākām iekštelpām pārceļoties uz plašo un skaisto Latvijas Mākslas akadēmijas dārzu, pasākumā varēja nodrošināt likumos noteiktos kvadrātmetrus un sociālo distancēšanos. Saprotams, ka sejas maskā vīnu iedzert nav iespējams, tāpēc dāmu lūpukrāsas varēja mirdzēt.

    Vīna izplatītāji bija sagatavojuši kārdinošus un interesantus vīnus, neizpalika arī tradicionālās meistarklases. Tā meistarklasē Kas jauns Šampaņā? no Arvja Kalvišķa varēja uzzināt, kā hipsteri ir sabojājuši vīna modi un ka ikoniskā Francijas vīna reģiona vīndari arvien biežāk izvēlas radīt paši savu šampanieti nevis atdot izaudzētās ogas lielajiem namiem.

    Par tiem hipsteriem – kaut kādā brīdī nez kāpēc kāds izdomāja, ka salds – tas nav stilīgi, un sākās sauso dzirkstošo vīnu uzvaras gājiens. Vispirms demi-sec, tad jau sec, brut, extra brut, nonākot līdz zero dosage. Tālāk jau vairs nav kur. Toties saldākiem vīniem tika uzlikts zīmogs – nekas labs. Skumji, jo radīt labu saldu vīnu ir, manuprāt, vēl lielāka māksla nekā labu brutu. Ne velti sīrupa saldie vācu Riesling un Icewine ir bezmaz zelta cenā. Lai nu kā būtu, Burbuļu parādē dzikstošie dzērieni, kas ietu saldummīļiem pie sirds, bija uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, bet tas šajā gadījumā nebija pat svarīgi, jo pārējā izvēle bija izcila.

    Nomēģināt visu piedāvājumu, ko šajā skaistajā vasaras dienā glāzēs lēja pie 12 izplatītāju galdiņiem (vairāk nekā 110 dažādi vīni), nebija iespējams, tāpēc prātīgāk bija izvēlēties kādu tematiku – tikai īstie šampanieši vai tikai extra brut, Blanc de Blanc vai rose, vai tikai konkrētai cenu grupai atbilstoši. Vai tie, ko iesaka festivāla tēvs Aigars Nords. Vai vienkārši tie, kam interesantāka pudele un etiķete. Vai piemeklēt īpaši iederīgu vīnu pie Barents šefpavāra Ivana Šmigareva vai restorāna Kest šefa Māra Jansona uzburtajiem gardumiem. Izvēle bija, tā teikt, visiem dveseles stāvokļiem un noskaņojumiem. 

    Bez degustācijas glāzes katram pie ieejas tika iedots zīmulis un katalogs pierakstiem. Šo rinu autores katalogā pie sirsniņām tika NV Champagne Taittinger Les Folies de la Marquetterie, NV Taittinger Prelude Grand Cru, Faustino Cava Semi Dry, 2013 Champagne Henri Mandois Blanc de Blanc Brut Premiere Cru, bet 2013 Peter Lehmann Blacq Queen Sparkling Shiraz izpelnījās kodolīgu komentāru wow!. Kā saka Aigars Nords – priekā, draugi!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē