• FOTO: Atklāta festivāla BILDES izstāde Pastkastītes ar 65 mākslas darbiem

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Inese Grizāne
    Mūzikas un mākslas festivāls BILDES 2019 iesācies ar tradicionālo radošo darbu izstādi, kam šogad dota tēma Pastkastītes. Izstādē, ko rīko BILŽU BIROJS, apskatāmi 65 mākslas darbi, no kuriem lielākā daļa tapusi festivāla vasaras nometnes laikā Igates pilī.

    Šogad nometnes laikā dalībnieki mākslinieciskoja visiem zināmu, ikdienā lietojamu objektu – pastkastītes. Īpašas pastkastītes izstādes veidošanai pēc mākslinieka Visvalda Asara skicēm radīja leģendārās rokgrupas Huskvarn līdera Normunda Štefenhagena uzņēmums Urbix 2. Ļaujoties fantāzijai, nometnes dalībnieki pauda savu pasaules skatījumu un sajūtas par lietām un parādībām ap mums un mūsos.

    Pastkastīšu dizaina autors, mākslinieks Visvaldis Asaris par izstādi saka: “Ir lietas, kuras mēs saucam par vecām kā pasaule. Ir lietas, kuras mēs esam atmetuši, piemirsuši un šodien vairs nelietojam, bet ir lietas, kuras ir mūžīgas, spītējot šodienas racionālismam un ikdienas steigai. Zināmā mērā to varam attiecināt uz vēstuli un pastkastīti kā labākajiem mūžīgajiem draugiem.

    Vēstule gaida nokļūšanu konkrētā pastkastītē, un tā savukārt gaida iekrītam konkrēto vēstuli.

    Izstādē eksponētajās pastkastītēs mēs jūtam šo mūžīgo dialogu. Katra BILŽU nometnē radītā  pastkastīte atspoguļo konkrētā radītāja sinerģisko strāvojumu vai dvēselisko spogulīti. Pastkastīte ir kā personīga vēstule, domāta arī mums visiem. Asprātīga vai ne visai, jautra vai pat skumja, krāsaina vai melnbalta, romantiska vai racionāla. Tādi ir izstādes pastkastīšu autoru poētiskie stāsti.”

    Jau tradicionāli viens no izstādes iekārtotājiem, mākslinieciskajiem konsultantiem un arī dalībniekiem ir Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Metāla dizaina apakšnozares vadītājs, asociētais profesors Arvīds Endziņš. “Laikam, esam romantiķi, jo,  šķiet, nav pasaulē daudz valodu, kurās vienkāršas, pašsaprotamas lietas sauc mīļvārdā. Pastkastīte, ne pasta kaste. Varbūt, tāpēc, ka pasts ir viens no Valsts pamatakmeņiem un tā mums ir svarīga un mīļa. Māksliniekam ir jābūt gatavam strādāt ar visdažādākajiem materiāliem un virsmām, tomēr pastkastīte ir kas vairāk nekā balta lapa. Tai ir pašai savs stāsts, kas jārespektē. Lai mums izdodas saņemt tikai labas ziņas un mīļas, gaidītas vēstules,” visiem novēl mākslinieks.

    Izstādes dalībnieki ir mūziķi, mākslinieki, dažādu radošu profesiju pārstāvji, kā arī viņu bērni. Šī gada izstādei pastkastītes apgleznojuši un pārveidojuši Armands Alksnis, Raimonds Bartaševičs, Āris un Sandra Ziemeļi, Juris Kaukulis, Mārtiņš Križevics, Jānis Vanadziņš, Arnis Veisbārdis, Varis Vētra, Ikars Ruņģis, Arvīds Plokšta, Inese Mailīte, Ināra Garklāva, Aleksejs Naumovs, Indra Puķe, Andra Rācenāja, Inga Pērkons, Velga Vītola, Ivonna Markelova u.c.

    Izstāde būs apskatāma t/c Spice Home līdz 14. novembrim.

    Festivāla BILDES 2019  ietvaros mūzikas klubā Kaļķu vārti 27. oktobrī izskanēs BILŽU mūziķu un viņu bērnu koncerts, 30. oktobrī – dziesminieku koncerts, bet 31. oktobrī – jauno dziesminieku koncerts. VEF Kultūras pilī 4. novembrī notiks koncerts Jaunās un BILDĒS sevi jau pieteikušās grupas kopprojektos ar BILŽU veterāniem un radošām personībām. Savukārt 16. novembrī plkst. 12:00 notiks koncerts bērniem, bet 16. novembra vakarā plkst. 19:00 klausītāji tiek aicināti uz BILŽU veterānu koncertu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē