• Atzīmējot Pasaules pasta dienu — 6 interesanti fakti par kurjerpasta piegādēm

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Trešdien, 9. oktobrī, tiek atzīmēta Pasaules pasta diena. Šogad aprit 50 gadi kopš Šveices galvaspilsētā Bernē tika dibināta Pasaules pasta savienība, kuras mērķis ir veicināt efektīvu un pieejamu universālo pasta pakalpojumu kvalitatīvu un stabilu attīstību, lai atvieglotu saziņu starp iedzīvotājiem pasaulē.

    Sūtījumu piegādes pakalpojumu ikdiena un vēsture dažos faktos:

    1. Kurjeru vēsture meklējama Persijā.
      Kurjeru pakalpojumi radās Persijā apmēram 400. gadā pirms mūsu ēras, kad Persijas princis Kīrs Jaunākais sūtīja ceļā kājāmgājējus, jātniekus, kā arī baložus, lai sniegtu izplatītu svarīgas ziņas visos viņa valdījumos, kā arī ārpus tiem.
    2. Kurjers noteica maratona distanci.
      Maratona distance sākotnēji bija 42 km, jo tieši šādu attālumu Senajā Grieķijā veica  kurjers Feidipīds, mērojot ceļu no Maratonas līdz Atēnām, lai nogadātu ziņu, ka grieķi ir uzvarējuši persiešus Grieķijas-Persijas karā.
    3. Pastnieka pienākumus mēģināja uzticēt kaķiem.
      Bieži vien nākas dzirdēt skarbus pieredzes stāstus par pastnieku attiecībām ar suņiem. Iespējams iemesls suņu naidam pret pastniekiem meklējams 19. gadsimtā, kad daži vēstuļu nesēji bija kaķi! 1870. gadā Beļģijā tika veikts eksperiments, apmācot 37 kaķus veikt pastnieka pienākumus. Tomēr faktiski tikai viens kaķis veiksmīgi nogādāja ziņu kaimiņu ciemam. Turpmāk kaķi dresūrai vairs nepakļāvās.
    4. Mazs sākums lielām lietām.
      Vienu no lielākajām kurjeru kompānijām pasaulē – United Parcel Service (UPS) – nodibināja divi pusaudžu zēni Sietlā 1907. gadā. Viņi piegādāja pakas galvenokārt ar kājām un ar velosipēdu. 
    5. Tik dažādi sūtījumu izmēri!
      Ja kādreiz bažījaties par sūtījuma izmēriem, tad der zināt, ka kurjerus grūti pārsteigt. Pasts ir piegādājis siltumizolācijas vates un lauksaimniecības tranšeju plēves un pat helikoptera motoru. Ir pārvadātas arī skudras un sūtījumi košļājamo paciņu izmēros.
    6. Pakomāti ne tikai preču piegādei.
      Šobrīd pasaulē pakomātus izmanto ne tikai dažādu preču sūtīšanai, bet arī ēdiena piegādēm, nodrošinot nepieciešamo temperatūras kontroli, kā arī kā netīrās veļas nodošanas un saņemšanas vietu (laundry locker).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē