• Cirque du Soleilvismaz reizi mūžā tas ir jāredz!

    Izklaide
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Priekšnesumi, kas balansē uz cilvēku spēju robežas, tā mēdz teikt par Cirque du Soleil, kas janvārī viesosies arī pie mums, Rīgā. Pavasarī mediju brauciena ietvaros man bija iespēja, ne vien noskatīties vienu no viņu repertuāra izrādēm – Toruks – pirmais lidojums, bet arī paviesoties šova aizkulisēs.

    Daži fakti par Cirque du Soleil

    • Cirque du Soleil izcelsme meklējama Kanādas pilsētiņā Kvebekā 1984. gadā, un tas pulcē māksliniekus no visas pasaules.
    • No uzņēmuma dibināšanas brīža ir radīti brīnumaini priekšnesumi, un sniegta iespēja tos baudīt aptuveni 200 miljoniem skatītāju vairāk nekā 450 pilsētās visos sešos kontinentos.
    • Aptuveni 40 % no 1300 Cirque du Soleil izpildošajiem māksliniekiem ir bijušie profesionālie sportisti, galvenokārt vingrotāji, pasaules un olimpiskie čempioni, kuri var lepoties ar iepriekš karjerā iegūtām 17 olimpiskajām medaļām.
    • Cirque du Soleil šobrīd strādā virs 4000 darbinieku un 1300 izpildošo mākslinieku no gandrīz 50 valstīm. 2018. gadā pasaulē vienlaicīgi tika demonstrētas 19 izrādes.
    • Trupas rīcībā ir 34 kravas auto un 4 lidmašīnas.
    • Cirque du Soleil ir cirks bez dzīvniekiem.

    Ceļojošais cirks

    Lai cik vērienīgi un krāšņi arēnā izskatītos Cirque du Soleil, tā ir tikai aisberga redzamā daļa, aiz kuras ar Šveices pulksteņa precizitāti darbojas milzīga mašinērija. Piemēram, izrādē Toruks – Pirmais lidojums darbojas vairāk nekā 40 akrobātu un aptuveni 100 aizskatuves darbinieku no 23 pasaules valstīm, tāpēc tas, kas paveras mūsu skatienam, nokļūstot šova aizkulisēs, ir vesels darbinieku ciemats, kurā katram ir skaidri zināma sava loma. Un citādi nemaz nevarētu būt, ik pēc vienas vai divām nedēļām cirka trupa ierodas jaunā pilsētā, lai pilnīgi no nulles sāktu skatuves uzbūvi, iekārtojumu un nodrošinātu nevainojamu šovu skatītājiem. Un ņemot vērā to, cik sarežģīti triki tiek izpildīti izrādē, katrai detaļai ir nozīme.

    Lai aptvertu kopējo apjomu var minēt, četru gadu laikā Toruk – pirmais lidojums ir izrādīts gandrīz 900 reizes.

    Ejot cauri aizkulisēm, var redzēt, kā vienā telpā skaņu režisori izmēģina un pārbauda skaņu, citā – uz monitoriem tiek uzmanīgi vēroti skatuves iekārtošanas darbi, pārbaudīti rekvizīti un milzu maskas, kas pēc dažām stundām pārtaps milzu pūķos un citos Pandoras iemītniekos, bet gaitenī savus trikus izmēģina žonglieri un pūķu ķērāji.

    Apskatām vairākas telpas ar skatuves tērpiem (izrādei Toruks – pirmais lidojums, tādu ir ap 150), galvas rotām un aksesuāriem, kā arī milzīgus skapjus un kumodes ar grima krājumiem. Ir arī īpaša ģērbtuve, kurā tērpus nemitīgi uzlabo un papildina četras ģērbējas, kas ceļo kopā ar trupu. Taču grimu gan, kā noskaidrojam, pēc īpašas apmācības visi mākslinieki klāj sev paši, un to, var protams, saprast, jo pretējā gadījumā aizskatuves darbinieku skaitam būtu jāpievieno vēl aptuveni 40 grimētāji. Savukārt cirka mākslinieki laika gaitā spējuši tā uztrenēties, ka, ja sākumā grima uzlikšana prasījusi veselas trīs stundas, tad nu jau to varot paveikt stundas laikā.

    Lepnums strādāt Cirque du Soleil

    Viesojoties aizkulisēs, rodas iespējas aprunāties ar vienu no galvenās lomas atveidotājām Tanju Berku kura, kā izrādās, pēc izglītības ir inženiere, kas savulaik nodarbojusies ar mākslas vingrošanu. Sākotnēji neticot karjeras iespējām mākslas vingrošanā, pēc augstskolas beigšanas viņa tomēr nolēma paklausīt sirdsbalsij un izmēģināt savus spēkus cirka skolā. Pēc tās pieteikusies atlasei uz šo Cirque du Soleil izrādi un sev par lielu iepriecinājumu tikusi uzņemta.

    Galvenās lomas atveidotāja Tanja Berka atbild Latvijas žurnālistu jautājumiem.
    Galvenās lomas atveidotāja Tanja Berka atbild Latvijas žurnālistu jautājumiem.

    Sarunā jūtams lepnums un gandarījums par iespēju strādāt šajā trupā, lai gan turpmākais darbs bijis un joprojām ir ļoti grūts un intensīvs, tāpēc, ka nemitīgi jāuztur sevi ļoti labā fiziskā formā. “Izrādē, man, piemēram, ir ļoti daudz jāskrien un jāpilda sarežģīti akrobātiskie triki, tāpēc katru dienu veicu kardio slodzes un plastikas vingrinājumus, taču katra izrāde tāpat ir kā paaugstinātas slodzes treniņš milzīgas auditorijas priekšā,” saka māksliniece. Vaicāta, kas ir viņas galvenais dzinējspēks tomēr ik dienas pārkāpt sev pāri, lai izaicinātu savu ķermeni, viņa saka, ka tā ir enerģijas apmaiņa ar zāli. “Šova laikā izlieku visu savu enerģiju, bet noslēgumā to pašu saņemu atpakaļ no skatītājiem un tā ir ļoti jaudīga sajūta!”

    Vēlāk, jau arēnā, vērojot izrādi, vēl labāk top skaidrs par ko runāja Tanja Berka – triki, ko izpilda gan viņa, gan pārējie skatuves partneri nudien izraisa milzīgu cieņu un pabrīnu, ka kaut kas tāds vispār ir cilvēku spēkos. Turklāt izrādes režija ir tik spraiga un dinamiska, ka, to skatoties, nudien aizraujas elpa!

    Izrādes top vairākus gadus

    Katrai no Cirque du Soleil izrādēm ir savs radīšanas stāsts, piemēram, Toruks – pirmais lidojums tapis vairākus gadus, cieši sadarbojoties ar režisoru Džeimsu Kameronu, pēc kura filmas Avatars motīviem ir veidots šis grandiozais šovs. Izrādes tapšanā ļoti liela vērība pievērsta pat vismazākajiem sīkumiem, piemēram, filmā Pandoras iemītnieki ir gara auguma, tāpēc arī aktieru atlasē kā liels bonuss bijis mākslinieka augums un visi tērpi veidoti ar paaugstinātu jostas vietu, lai vizuāli radītu efektu, ka Pandoras iemītnieki ir gara auguma. Šovā izmantota tieši tā pati krāsu palete, kas filmā, un visi varoņi sarunājas navī valodā (tieši tāpat kā filmā). Kā uzsver Cirque du Soleil pārstāvji, katrā no šoviem ir ļoti svarīgi pieturēties un iespējami precīzi ataunot atainot izrādes pamatideju, papildinot to ar aktieru akrobātisko meistarību. Ikvienā no izrādēm tiek uzburta pasaka, kurai viegli noticēt. 

    Moderno tehnoloģiju šovs

    Šis nenoliedzami ir arī moderno tehnoloģiju šovs, jo, pateicoties video projekcijām, tiek uzburtas teju vai neticamas ainas. Un, kas interesanti,- pretēji daudziem šoviem, kuros pirms izrādes lūdz izslēgt mobilos telefonus, Cirque du Soleil tieši pretēji – aicina lejuplādēt izrādei veltītu lietotni, jo tad ar saviem telefoniem skatītāji var klūt par daļu no izrādes. Piemēram, vienā no vietām, kad zālē viss satumst, bet pēc scenārija sāk spīdēt sarkanas plēsēju acis, zvērojošās acis redzamas arī mobilajā lietotnē skatītāju rindās, kas, protams, rada ļoti spēcīgu klātbūtnes efektu, nojaucot robežu caur skatuvi un skatītājiem.

    Sajūsmā gan pieaugušie, gan bērni

    Kopā ar mani gan izrādi, gan viesošanos aizkulisēs baudīja arī mana 12 gadus vecā meita Grieta, kura par redzēto bija pozitīvā šokā, sakot, ka viņa nebija pat domājusi, ka cilvēki kaut ko tādu spēj izdarīt. Taču vislielāko sajūsmu viņai izraisīja tieši aizkulises – “Tik daudz tērpu un tik daudz grima! Nekad neesmu redzējusi vienviet tik daudz pūdera!” ar ieplestām acīm teica Grieta.

    Pirms izrādes galvenie varoņi iznāk no aizkulisēm, lai dotu iespēju izrādes apmeklētājiem ar sevi nofotografēties.
    Pirms izrādes galvenie varoņi iznāk no aizkulisēm, lai dotu iespēju izrādes apmeklētājiem ar sevi nofotografēties.

    Jā, tā ir taisnība, šovs spēj aizraut gan lielus, gan mazus. Pat tad, ja akrobāti šos trikus rādītu pilnīgi bez jebkāda šova, domāju, ka skatītāju rindas būtu pilnas, bet šai gadījumā viņu darbam radīts vēl arī ļoti krāšņs un vērienīgs fons!  

    Janvārī Cirque du Soleil viesosies Rīgā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē