• 20 dziesmas, bez kurām ballīte (un dzīve) nav iedomājama

    Ballīte
    Anna Dziesma
    Ieva
    Ieva
    30. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Manuprāt, mūzika reiz nu ir tā lieta, kas dažkārt izrauj dvēselei stīgas. Bet citkārt palīdz tā nodot pa deju grīdu, ka jaunajām kurpēm papēži nost un laulības gredzens arīdzan knapi noturas pirkstā. Uzdejosim!
    1. Kur ir mana lidmašīna (Prāta vētra)
      Prāta vētrai tāpat kā The Rolling Stones. Visi saka – jā, jums ir super jaunais albums, bet nodziediet Satisfaction (vai Kur ir mana lidmašīna). Šausmīgi atgādina jaunību un kojas Jelgavā. Un pirmo puisi… Velns, kā viņu vispār sauca?

      Ja vajag slidināties pa nostalģijas ledu, tad jāliek visa Veronika. Visu laiku labākais albums, kas kasetes formātā bija nodrillēts tā, ka lente rāvās nost. Bet, ja par lidmašīnām, tad ar pilotu nav sanācis vēl ne reizi… Jā, baumo, ka viņi jau ar tām smukajām stjuartēm. Jāapsver profesijas maiņa. Tikai ko par to teiks manas kāju vēnas?
    2. Es nevaru būt balts (Tranzīts)
      Jaunība, SuperFM diskotēka Bezdelīgu ielā un nokavēts pēdējais vilciens uz Tukumu. Stāsts par līdzsvaru gan turpinās. Un ne tikai par līdzsvarotu diētu (kas nozīmē šokolādes tāfelīti katrā rokā), bet par līdzsvarotu dzīvi.
    3. Ballējam, neguļam (Bermudu divstūris)
      Vispār šausmīgi, ja tā padomā. Tik normāli puiši, bet šitā ākstās. Taču, kad ir nedaudz iedzerts, izrādās, ka gan visus vārdus dziesmai zinām, gan kustības protam. Mistika, ne? Un klipam gandrīz septiņi miljoni skatījumu Youtube.
    4. Tēja (No JRT izrādes Latviešu mīlestība, Andris Keišs un Jēkabs Nīmanis)
      Kad Andris Keišs iznāk uz skatuves ar to ģitāru… nē, nu forši, ka precējies un tā, bet, kad viņš sāk dziedāt… aizmirstas, viss aizmirstas, vai ne? Ir tādi vīrieši, kuri no skatuves varētu lasīt telefona grāmatu. Un meitenes tik un tā ģībtu. Laikam tāpēc man tik ļoti tās piparmētras… Gan Kuzņecova porcelānā, bet vēl vairāk – iekš mohito.
    5. Tāpēc jau, ka nevar zināt, kāpēc (Imants Ziedonis, Raimonds Pauls)
      Upē naktī pīles kliedz… Kaut kāds ārprāts, bet šī dziesma izrauj sirdi. Visa dzīves jēga vienā dziesmā. Līdz saviem 30 domāju, ka saprotu dzīves jēgu. Tagad sliecos piekrist aksiomai – tāpēc jau, ka nevar zināt, kāpēc. Tiesa, vonnegūtismu par to, ka dzīve ir tikai pendelēšanās apkārt, gan esmu atmetusi. Jo jēga ir visam! Arī manam jaunajam, sarkanajam rudens mētelim un pīlādžogām. Tā, lūk!
    6. Ai, jel manu vieglu prātu (Jauns Mēness)
      Jauns apņēmu līgaviņ… Puse laulību noteikti nebūtu izirušas, ja abiem bez jaunības dulluma būtu arī viedums, vai ne? Kāpēc otrās laulības ir noturīgākas? Nav vairs ilūziju, toties ir izdota Jura Rubeņa Viņš un viņa.
    7. Kad man vairs nebūs 16 (Olga Rajecka)
      Kā zināms, ikvienas sievietes dzīve dalās tieši divos posmos. Man vēl nav sešpadsmit. (Ak Dievs, ja mamma uzzinās, ka es smēķēju! Fū, nopirku sidru un pārdevēja nepaprasīja apliecību, laikam tomēr izskatos vecāka. Viņš mani nemīl, viss ir cauri, dzīve ir beigusies.) Un – man vairs nav sešpadsmit. (Ak Dievs, jāmet pie malas tā smēķēšana. Tā bojā ādu, ka pat Madaras krēmi netiek galā. Pārdevēja prasīja dokumentus, kad pirku vīnu. Urrā, es joprojām izskatos jauna? Ak, kundziņam ir citi plāni? Nu, lai tinas! Domā – baigais džeks? Atradīšu simtreiz labāku, jo es esmu tā vērta!)
    8. Zemenes (Apvedceļš)
      Skolas salidojumu must-have. Pirmie džinsi, kopīga stundu bastošana, piezīmes likvidēšana ar žiletes un dzēšgumijas mijiedarbību un pirmais skūpsts. Kā gribētos ar tevi atkal kopā… Eh, tā arī nav skaidrs, drīkst vai nedrīkst precēt jaunības dienu mīlestību? Nav sanācis pārbaudīt. Pagaidām.
    9. Kaija (Bruģis)
      Vēl viens kāzu obligātais muzikālais gabals. Pat ja izpildītāja dziesmu klade jau nospeķota un sintezatoram beidzas strāva, publika pabeigs dziesmu a cappella. Bet tā kaija virs jūras lido, dvēsele nosala, kad biju viens… Izcils raudamgabals vientuļiem rudens vakariem. Kad apnīk pinkšķēt, jāvelk botas un jāsāk skriet. Draudzene nesen tā satika mūža mīlestību. Saskrējās. Vārda tiešā nozīmē.
    10. Ziemeļmeita (Jumprava)
      Pēdējā deja, kad skūpsts ilgst līdz pat brīdim, kad skolas direktors sporta zālē iededz gaismu… Pirmās šķiltavas, kas apdedzina pirkstus, bet jādara taču kā ārzemēs un jāiededz koncertā gaismiņa šīs dziesmas laikā. Jo mobilo jau, kā zināms, vēl nebija. (Nopietni! Ja šo lasa tie, kam vēl nav 20.)
    11. Somu pirts (Arnolds Auziņš, Raimonds Pauls)
      Tagad jau visiem savas pirtiņas pie mājas, savas slotas un savi īpašie skrubji. Bet kādreiz, meitenes, vai ne? Somu pirts… Labi, ka tolaik ar telefonu nevarēja nevienu foto vai video uztaisīt. Laulības irtu kā zeķbikses! Par laimi, tolaik, lai telefona aparātu iemestu podā vai pirts baseinā, tas vispirms bija jānorauj no sienas.
    12. Man vienalga viss! (Bet Bet)
      Izcila pašpalīdzības himna! Īpaši brīdī, kad pārgurusi atnāc no darba, E-klasē bērnam jau ierakstīta pirmā piezīme, bet mājasdarbu pildīšanas vietā viņš vispār pazudis no mājas, kamēr ledusskapī kārtējo reizi pakārusies pelīte, bet vīrs, izlaidies dīvānā, vēro basketbolu un īdzīgi vaicā: «Baigi gribas rīt, mums šodien vakariņas vispār ir paredzētas?» Iespējams, bez piedziedājuma jāatceras arī pantiņš sieviete ir skaista plika, jānomet visas drēbes un vienkārši jādodas siltā vannā. Ar jaunāko IEVU un ābolu šķīvi līdzņemšanai. Kas par simboliem, ja tā padomā!
    13. Trīs lietas (Māra Zālīte, Raimonds Pauls)
      Asaras, dziesmas un alus… Godīgi, alus man negaršo. Bet tagad ir tāds ar ķiršu garšu. Bet, ja nopietni, šo var dziedāt autobusā, braucot uz Tatru kalniem, vai Dzintaru koncertzālē, izskanot Māras Zālītes skaistākajām dziesmām. Par lietām, kas ir mūžīgas. Un to izpildītājiem, kas diemžēl nav.
    14. Sekss ir labs (Čikāgas piecīši)
      Grupa atveda mums skaistas dziesmas un beidzot parunāja par seksu. Latvieši jau tādi kautrīgi, padomju laikā seksa nebija. Bet kā tie bērni dzima? Un turklāt daudz vairāk nekā tagad, kad sekss ir visur, jo seksīgs ir pat virtuves kombains un auto sāns.

      Citas sievietes par seksu joprojām runā maz un gadiem nespēj vīram pateikt, ka priekšspēle, pēc sievietes domām, ir kas vairāk par viņa apakšbikšu novilkšanu (un nomešanu uz grīdas sagumzītā veidā). Taču beidzot vismaz tas nav tabu. Šīs dziesmas turpinājums, protams, ir…
    15. Ir septiņi no rīta Rīgas ielās (Čikāgas piecīši)
      Kurai gan nav sanācis lielāks vai mazāks romāns ar ārzemnieku vai trimdas latvieti. Otrie smieklīgi izrunā T burtu un parasti diemžēl nav gatavi no Toronto pārcelties uz dzīvi Latvijā. Skumji. Tādēļ starptautiskās attiecības labāk atstāt Ārlietu ministrijas ziņā.
    16. Pēdējā vēstule (Dons)
      Neraudi, susuriņ… Melodija, kas tā patīk sievietēm un bērniem, bet dažu labu a la mačo tipa vīrieti padara traku. Kāpēc? Jo skauž! Ne viņam tāda balss kā Donam, ne tāda dzimumzīmīte. Bez sarunām ar sevi pašu nav dzīvot vērts! Diemžēl psihiatrijas centra ārsti ne vienmēr tam piekrīt.
    17. Viņi dejoja vienu vasaru (Menuets)
      Zelta attiecību standarts vīrietim, vieglas šausmas sievietei. Īpaši, ja vasaras romantiskais pielūdzējs rudenī izrādās precējies divu bērnu tētis, bet tev testā ir divas svītriņas.
    18. Pīrādziņ, nāc ārā! (Labvēlīgais tips)
      Bērnudārzu izlaidumu iecienīts muzikālais gabals (kad mammu raudināmā daļa beigusies). Noder pat dzemdējot, ja šo skaita kā mantru gaidāmā mantinieka sakarā. (Un viņš atsakās ierasties par spīti aktīvajai dzemdību fāzei, kas rit jau astoto stundu.) Megapieprasīta dziesma Labvēlīgā tipa koncertos. Un tie, starp citu, jau šoruden! Blice ir piecus gadus vecāka par IEVU, un šoruden šiem sudrabkāzas.
    19. Aijā, žūžū, lāča bērni (tautasdziesma)
      Tradicionāla šūpuļdziesma, kas patiesībā slēpj sevī dziļu sāpi par vecāku pamestiem bērneļiem. Tēvs un māte raujas darbos, lai pabarotu un piekukuļotu vientulībā atstātu bērnu. Parādās pirmās koruptīvās iezīmes jeb vismaz tirgošanās aizmetņi, jo medu un ogas var iegūt tikai par mierīgu gulēšanu, kas mūsdienu tehnikas laikmetā nav iespējams, jo lāča bērnam jāieskatās telefonā pirms aizmigšanas. Ja nu klasesbiedru čatā kāda smieklīga bilde jākomentē? Dziesma arī neaizstājams palīgs Latvijas medicīnā krīzes brīdī, ja operāciju zālē pārmaiņas pēc anestēzijas māsa tomēr atrodas, bet beigušās miega zāles.
    20. Kad Ēģiptē sniegs (Tumsa)
      Viņa brīnumam tic, kurš gan cits… Jā, Mārtiņ, tev jau tur, no mākoņiem, labāk redzams, cik ļoti patiesībā mēs joprojām ticam brīnumam. Ka darbā tieši mūs novērtēs un uzslavēs (der arī prēmija, pat ļoti der). Ka beidzot atkal ielīdīsim 38. izmēra svārkos. (Nereāli, bet ja nu?) Ka bērni klausīs. Ka vīrietis no rīta nevis murminās, bet pateiks: «Labrīt, mīļā!» Un noskūpstīs. Ka ziema būs balta. Nākamā vasara karsta. Ka rudens būs skaists. Un mēs pašas – laimīgas. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē