• Izcep pīrāgus tā, kā to dara seksīgā deputāte Petraviča

    Virtuve
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    24. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ramona Petraviča.
    Foto: Facebook
    Ramona Petraviča.
    Saeimas deputātes Ramonas Petravičas Ziemassvētku galds nav iedomājams bez pašas ceptiem pīrādziņiem. «Man patīk taisīt maziņus un bez sāls,» uzsver politiķe.

    «Recepti mantoju no vecmammas un mammas,» žurnālam «Privātā Dzīve» atklāj Saeimas deputāte Ramona Petraviča. Viņa atzīst, ka speķa pīrādziņu gatavošanā lielas variācijas nav iespējamas, jo ir tikai divas sastāvdaļas – mīkla un pildījums. «Protams, ja steidzīgāk nepieciešami pīrādziņi, gadās, ka noslinkoju un nopērku gatavu mīklu, bet pārsvarā taisu pati,» teic viņa. «Ja man prasītu, cik gramu no katra vajag, es nezinātu teikt, jo taisu uz aci, neizmantojot svarus,» atklāj Ramona.

    Viņa zina teikt, ka visgaršīgākie pīrādziņi ir, tikko no krāsns izvilkti un mazliet padzisuši. «Manai ģimenei tādi patīk vislabāk. Ķermeņa formām tie, protams, par labu nenāk. Varbūt tāpēc ne pārāk bieži cepu, lai nebūtu visu laiku sporta zālē jāsēž,» teic Ramona un atzīstas – Otrajā adventē saceptie rausīši mājās no bļodas pazuduši vienā mirklī. «Nākamajā dienā palicis viens. Laikam tāpēc, ka neviens negribēja bļodu mazgāt. Neko darīt, apēdu un mazgāju to pīrāgu trauku,» atklāj Petraviča.

    Kā to dara Petraviča?

    – Uzsildu pienu, izkausēju sviestu treknumam, pievienoju sauso raugu, mazliet cukura un miltu. Sāli nelieku. Vispār cenšos no tā izvairīties, jo pat kartupeļus tagad vāru bez sāls. Arī olu mīklai nelieku.

    – Mīklu mīcot, mēdzu pieliet nedaudz eļļas, lai tā neliptu pie rokām un bļodas malām.

    – Kad mīkla gatava, ieslēdzu cepeškrāsni uz 40 grādiem un bļodu nolieku uz atvērtas cepeškrāsns durvīm, lai ātrāk rūgst. Stundas laikā man bļoda ir pilna. Tad mīklu atspiežu, atstāju, lai vēlreiz uzrūgst. Pēc tam jau var sākt taisīt pīrādziņus.

    – Pildījumam gaļu iegādājos Saldus tirgū pie pazīstama pārdevēja, kurš pats to žāvē. Tādam cauraudzītim ir pavisam cita garša. Pīrādziņos gan to lieku pavisam maz. Vairāk liesumiņu, mazāk – speķīti,» savos virtuves noslēpumos dalās deputāte. Pildījumam klāt lieku arī sīki sakapātu sīpolu un piparus.

    – Pīrādziņus taisu ļoti maziņus. Protams, tas ir daudz grūtākss darbs, taču garšas ziņā nevar salīdzināt ar milzīgajiem veikalos atrodamajiem. Izrullēto mīklu sadalu ar šņabja glāzīti. Tā noder, kad jau sapildītie pīrādziņi jātaisa ciet. Reti kad ar glāzīti aizspiestās malas atsprāgst vaļā, tāpēc mani pīrāgi pārsvarā ir arī estētiski baudāmi.

    – Lieku pīrādziņus uz pannas un apsmērēju ar olu. Man ir teikts, ka tā varbūt nav pareizi, bet es, kad pīrādziņi tikko izvilkti no krāsns, tos ar olu apsmērēju vēlreiz. Man patīk, ka veidojas spīdums, tie izskatās kā nolakoti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē