• Īpašā koncertā tuvie piemin bijušo Operas direktoru Andreju Žagaru

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    31. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ĢIRTS OZOLIŅŠ (F64)
    Dažas dienas pirms aizsaulē aizgājušā bijušā Operas direktora jubilejas viņam tuvie cilvēki pulcējās Cēsīs. Andreja Žagara kultūras attīstības fonds rīkoja jau otro koncertu Draugi – Andrejam Žagaram.

    Brāļa atdusas vietā gulst balti ziedi

    Bijušais Latvijas Nacionālās operas un baleta direktors un režisors Andrejs Žagars, kurš pēc smagas slimības no šīs pasaules aizgāja 2019. gada februārī, 16. oktobrī būtu svinējis 62. dzimšanas dienu. Šogad viņam veltītajā koncertā piedalījās Latvijas opermūzikas zvaigznes – soprāns Liene Kinča, tenors Aleksandrs Antoņenko, mecosoprāns Zanda Švēde un jaunais daudzsološais baritons Rinalds Kandalincevs. Skanēja Riharda Vāgnera, Džuzepes Verdi, Pētera Čaikovska, Kamila Sensānsa un citu komponistu mūzika.

    «Kad atskanēja pirmie akordi, es vienkārši domāju par to, ka laimīgu sakritību kopums ļauj mums baudīt ko tādu kā šis koncerts,» PDz sacīja Andreja Žagara brālis Dailes teātra direktors Juris Žagars.

    «Viena sakritība ir tā, ka Andrejs, nebūdams no mūzikas pasaules, kļuva par Operas direktoru un varēja palīdzēt izaugt daudziem izciliem solistiem. Otra – tā,  ka šajā laikā varējām sapulcēt vienkopus mūsu solistus – zvaigznes, Andreja draugus, kas citkārt ir ārzemēs. Laimīga sakritība ir arī tā, ka mūsu dzimtajās Cēsīs ir akustiski tik laba koncertzāle. Ir sajūta, ka visas kārtis saliekas un,  iespējams, kāds vēl no mākoņa pierežisē, lai ir stilīgi un augstākajā kvalitātē – tā, kā pašam būtu paticis,» smaidot piebilda Juris.

    «Mums ģimenē nav tipiski ņemties ar sērošanu un pieminēšanu pieminēšanas pēc. Šāds koncerts ir labākā piemiņa brālim. Arī draugus, no kuriem lielākā daļa šovakar ir atbaukuši, Andrejs, šķiet, apvienojis vienā lielā mūzikas cienītāju klubā. Viņš akadēmiskajai mūzikai, īpaši Vāgnera daiļradei, piesaistījis tik daudz klausītāju kā neviens beidzamo desmitgažu laikā.»

    Žagars pastāstīja, ka nākamajā dienā pēc koncerta mammu Viju vedīs uz Priekuļu kapiem, kur atdusas Andrejs, lai viņa varētu apskatīt, kā izskatās pēc tik daudz draugu apciemojuma. Tur saveduši klēpjiem baltu ziedu. «Uz koncertu viņai nepietiek spēka atbraukt, bet es mammu apbrīnoju, ka savos 92 gados pēc diviem izsūtījumiem, divu dēlu uzaudzināšanas vienai, pēc Andreja nāves, pēc gūžas laušanas un divām operācijām viņa nupat pabeigusi lasīt grāmatu par Mišelu Obamu, un viņai vēl ir par to viedoklis un komentāri. Viņa seko līdzi visiem notikumiem.»

    Uz jautājumu, vai Juris joprojām tur rūpi par Cēsu kultūras dzīvi, viņš sacīja: «Neesmu vairs koncertzāles direktors. Esmu Cēsu domes deputāts, esmu arī Eiropas kultūras galvaspilsētas darba grupā. Tā kā Cēsis startē uz šo statusu, katras pirmdienas pirmo pusi esmu šeit. Tas ir mans pienākums pret Cēsīm,» pauda viņš.

    Operdziedātaja Liene Kinča neslēpj asaras

    Operdziedātāja Liene Kinča ir brīvmāksliniece un lielākoties dzied uz Eiropas opernamu skatuvēm. Pēc koncerta, satiekoties ar Andreja Žagara draugiem, viņa neslēpa aizkustinājuma asaras. «Tas tāpēc, ka Riharda Vāgnera opera Tristans un Izolde man vienmēr saistīsies ar Andreju. Ir aizkustinoši būt šeit.

    Man šķiet, ka Andrejs ir klātesošs un nekur tālu nav aizgājis.

    Pagāja ilgs laiks, līdz es izdzēsu viņa telefona numuru…» atzinās dziedātāja. «Esmu Latvijā, un ir jauki, ka varu mājās padziedāt. Ir gan grūti, gan ļoti patīkami. Man šajā laikā bija paredzēts dziedāt operas iestudējumā Fidelio Beļģijā, taču tas tika atcelts. Jācer, ka nākamie darbi, kas paredzēti no janvāra, notiks, kā plānots.»

    Zanda Švede dalās studentes laika atmiņās par Andreju

    Operdziedātāja Zanda Švēde ilgus gadus dzīvojusi Ņujorkā, bet tagad ikdienu vada Frankfurtē. Šobrīd uz mēnesi Zanda kopā ar ģimeni atbraukusi uz Latviju. Sarunā ar PDz viņa stāsta – Vācijā atsākušies pasākumi, taču mazākos apmēros. Lielākie iestudējumi pārcelti uz nākamo gadu.

    Uzstāties Andreja Žagara piemiņas koncertā viņu uzaicināja Artūrs Maskats. Par Andreju Zanda saka: «Atceros, ka laikā, kad viņš vadīja Operu, es vēl studēju. Viņš bija tik elegants un harismātisks, kad nāca runāt ar mums, studentiem.»

    Aleksandrs Antoņenko un Artūrs Maskats: Andrejs mūs visus atkal savedis kopā

    «Lielais, stiprais, skaistais Andrejs, kurš tik ļoti mīlēja dzīvi un mūziku, mūs atkal savedis kopā. Viņš par šo koncertu ļoti priecātos,» pēc koncerta sacīja komponists Artūrs Maskats. Viņš pateicās arī pasaulslavenajam tenoram Aleksandram Antoņenko, kurš pandēmijas laika ierobežojumu dēļ ar savu talantu biežāk priecē klausītājus Latvijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē