• Ieviešot tūrisma nodevu, Rīgas dome gadā cer iekasēt trīs miljonus eiro

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    18. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien atbalstīja ieceri Rīgā ieviest tūrisma nodevu, plānojot, ka tas pašvaldības budžetā gadā ienesīs papildu trīs miljonus eiro, noskaidroja aģentūra LETA.

    Pašvaldība prognozē, ka nodevas ieviešana izmaksās ap 110 000 eiro, no tiem 60 000 eiro 2020.gadā būtu vajadzīgi trīs papildu štata vietu radīšanai. Savukārt turpmākos gadus būtu jāparedz ap 83 500 eiro ik gadu.

    Nodeva ir plānota viena eiro apmērā par katru atpūtnieka pilsētā pavadīto dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja atpūtnieks pilsētā uzturas ilgāk.

    Deputāti par šo ieceri pirmo reizi lēma jau augusta izskaņā, taču saistošo noteikumu atbalstīšanu atlika, jo vēlējās iegūt padziļinātu viedokli no tūrisma nozares pārstāvjiem.

    Izstrādātie noteikumi paredz jaunas nodevas ieviešanu visām tūristu mītnēm no 2021.gada 1.janvāra.

    Noteikumi paredz, ka likme par vienu tūristu mītnē uzņemto atpūtnieku diennaktī būtu viens eiro, bet, ja viesis pilsētā uzturēsies nepārtraukti ilgāk par desmit diennaktīm – maksimālā nodeva būs desmit eiro. Nodeva nebūtu jāmaksā par bērniem līdz 12 gadu vecumam. 

    Noteikumi paredz, ka nodevas maksātājiem katru mēnesi pašvaldības portālā www.eriga.lv būtu jāiesniedz atskaiti par iepriekšējā mēnesī uzņemto atpūtnieku un tūristu skaitu un aprēķināto nodevu. Atbilstoši veiktajam aprēķinam, nodevas maksātājs katru ceturksni iemaksātu nodevu pašvaldības budžetā.

    Lai izpildītu nodrošinātu nodevu un maksājumu kontroli, domei būtu nepieciešama speciālās programmatūras izstrāde un uzturēšana, kuras ieviešanas izdevumi varētu būt 50 000 eiro.

    Tāpat nodevas ieviešanai un administrēšanai būtu nepieciešams nodrošināt pašvaldības ieņēmumu pārvaldē trīs papildu štata vietas ar papildu budžeta līdzekļiem 2020.gadam 60 000 eiro apmērā un 83 500 eiro apmērā katram nākošajam gadam.

    Tūristu uzskaites reģistrā komersantiem par tūristu būtu jāietver sekojoša informācija – vārds, uzvārds, dzimšanas datums, ceļošanas dokumenta veids, datums, kad ieradies uz izbraucis no tūristu mītnes, kā arī pamatojums atbrīvojumam no nodevas, ja tāds būs piemērojams.

    Nodevas tiktu ieskaitītas pašvaldības pamatbudžeta vispārējo ieņēmumu kontā. Par nodevas maksājuma samaksas termiņa nokavējumu, maksātājam tiks aprēķināta nokavējuma nauda no laikā nenomaksātās nodevas summas 0,05 % par katru nokavēto dienu. 

    Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2018.gadā Rīgā bija 133 tūristu mītnes, kur apkalpoti 1 716 787 viesi, kas kopumā pavadīja Rīgā 3 281 884 naktis. 

    Ņemot vērā, ka ar nodevu netiek aplikta bērnu līdz 12 gadu vecumam uzņemšana, pašvaldības budžeta ieņēmumi plānoti trīs miljonu eiro apmērā gadā.

    Nodevas mērķis ir tūrisma attīstības veicināšana Rīgā, tostarp pilsētas starptautiskās atpazīstamības veicināšana, Rīgas kā darījumu tūrisma galamērķa attīstības veicināšana, kā arī kvalitatīvu un liela mēroga starptautisku profesionālu kultūras un sporta pasākumu norises Rīgā veicināšana, norāda pašvaldībā.

    Tāpat domē atzīmē, ka pašvaldības nodeva par tūristu uzņemšanu ir plaši piemērota Eiropā. Tā ieviesta daudzās tūristu vidē populārās pilsētās, piemēram, Berlīnē, Amsterdamā, Romā, Venēcijā, Vīnē, Briselē, Lisabonā un citviet.

    Lietuvā tūrisma nodeva ir ieviesta Kauņā no 2016.gada 1.janvāra un Viļņā no 2018.gada 1.jūlija. Abās pilsētās nodevas apmērs ir viens eiro diennaktī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē