• Iekšlietu ministre Golubeva: Dzīvesbiedre lepojas, ka man pietika drosmes

    Iekšlietu ministrs
    Evija Kalnbērza
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Pirmās nedēļas iekšlietu ministra amatā aizvadījusi vēsturniece, politikas analītiķe un cilvēktiesību aktīviste. Sabiedrībā šāds pavērsiens uztverts neviennozīmīgi. Viņa ir otrā sieviete šajā amatā, un otrais ministrs, kas atklājis savu netradicionālo seksuālo orientāciju.

    Rūpīgi izsvērts lēmums

    «Ministrs veic savus darba pienākumus divdesmit četras stundas diennaktī. Tas nozīmē, ka visas dienas garumā, arī tad, kad neesmu uz vietas ministrijā, man ir jādomā par tās uzdevumiem un to, kā labāk tikt ar tiem galā,» pēc pirmajām jaunajā amatā pavadītajām dienām PDz atzīst Marija Golubeva.

    Kolēģu aicinājumu pretendēt uz šo amatu viņa rūpīgi apsvērusi. «Man bija jāsaprot, vai esmu gatava uzņemties tik atbildīgus pienākumus un vai redzu, ka varēšu kaut ko uzlabot iekšlietu nozarē. Tomēr, analizējot jautājumus, ar kuriem esmu saskārusies agrāk savas karjeras laikā gan cilvēktiesību, gan migrācijas jomā, nonācu pie secinājuma: ir lietas, ko, esot šajā amatā, varu uzlabot, un kopumā pēc diviem ar pusi gadiem Saeimā esmu gatava lieliem politiskiem uzdevumiem.»

    Varu izturēt negatīvu attieksmi

    Marija apzinās: kādam var būt aizspriedumi pret sievieti iekšlietu ministra amatā, taču tas viņu nebiedē. «Es uzskatu, ka esmu mērķtiecīga, varu izturēt negatīvu attieksmi un turpināt darboties konstruktīvi. Es protu diezgan ātri, analītiski saprast uzdevumus un meklēt ceļus, kā tos izpildīt,» uzsver viņa.

    Vaicāta, ko aizgūs no pirmās sievietes šajā amatā – Lindas Mūrnieces – pieredzes, Marija teic: «Domāju, ka varu no viņas mācīties drosmi. Tajos laikos bija grūtāk pārliecināt sabiedrību, ka jebkurš ministrs vispirms ir cilvēks, kurš pārstāv politisko spēku un uzņemas atbildību par noteiktu nozari, un tikai pēc tam – sieviete vai kādas profesijas pārstāvis.»

    Dzīvesbiedre ar viņu lepojas

    Daudzi LGBT kopienas ļaudis atzīmēja: par ministri Marija kļuvusi viņiem nozīmīgā laikā – jūnijs izsludināts par praida mēnesi. Golubeva jau 30 gadus ir attiecībās ar Diānu Ieleju, un viņas ir noslēgušas viendzimuma laulību Briselē.

    Vaicāta, vai joprojām aktīvi iesaistīsieties to jautājumu risināšanā, kas saistīti ar seksuālo minoritāšu un viendzimuma pāru tiesībām, jaunā ministre teic: «Kā pilsone – noteikti. Kā iekšlietu ministrei mans darbs ir uzlabot policijas darbu ar visām neaizsargātajām sabiedrības grupām un novērst naida noziegumus.»

    Par to, kā viņas dzīvesbiedre vērtē Marijas jauno amatu, Golubeva saka: «Viņa lepojas, ka man pietika drosmes un ka kolēģi novērtēja manu kapacitāti, uzaicinot kandidēt uz šo amatu. Tajā pašā laikā, protams, šobrīd man atliek mazāk laika ģimenes dzīvei, lai tiktos ar draugiem un radiem. Lielākā daļa mana laika paiet, domājot par darbu.»

    Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs bija pirmais valstsvīrs, kurš atklāti paziņoja, ka ir gejs, taču oficiālus pasākumus viņš izvēlējies apmeklēt viens. Marija rīkosies citādi. «Tos pasākumus, uz kuriem jāierodas ar dzīvesbiedru, plānoju apmeklēt kopā ar Diānu. Protams, ja viņas darbs un citi pienākumi to ļaus,» atklāta ir Golubeva. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē