• Georga lentes vai tautiskie raksti?

    Sabiedrība
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    26. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Vēl nekad galvaspilsētas rotājumi par godu Latvijas dzimšanas dienai nav raisījuši tik lielu ažiotāžu. Daudzi vides noformējumā saskata Georga lentes un pauž neizpratni par sveicienu krievu valodā.

    Dota vaļa jaunajiem māksliniekiem

    «Staķis laikam pārspēj visus iepriekšējos mērus padomju laiku restartēšanā. Rīga. Tieši pirms valsts svētkiem,» par Rīgas domes sarūpēto svētku noformējumu sašutumu pauda bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece. «Pilnīgi piekrītu! Šausmas,» piebalsoja finansiste Ilze Jurkāne.

    «Šogad valsts svētkiem radītais sveiciens un daļa noformējuma tapusi sadarbībā ar Latvijā zināmiem māksliniekiem Pauli Liepu un Krišu Salmani. Iespējams, tas, ka pierasto tradicionālo svētku sveicienu vietā šogad radīts īpašs mākslas darbs un vienota kampaņa, iedzīvotājus pārsteidzis visvairāk un tādēļ tas saņēmis tik daudz uzmanības,» PDz pavēstīja Rīgas domē.

    «Mākslinieki uz katriem svētkiem Rīgā tiek uzrunāti, izvērtējot viņu iepriekšējo pieredzi un sniegumus vietējā un starptautiskā mērogā. Pauļa Liepas mākslinieciskais rokraksts tika izvēlēts kā valsts svētku laikam un vēstījumam atbilstošs.»

    Daudzi gan Liepas veidotajos rakstos saskatīja līdzību ar Georga lentēm, norādot, ka valsts svētku priekšvakarā apsveikt tautiešus ar simboliku, kas plaši tiek izmantota 9. maija pasākumos, ir necieņa pret tautu un Latvijas dzimšanas dienu.

    «Svētku identitātē ir saskatāmas atsauces uz gadskārtu rakstiem, tautastērpiem, likteņupes līkločiem, tomēr tajā nav tīšu atsauču vai elementu uz kaut ko senu konkrētā Latvijas vēstures posmā,» norādīja pašvaldībā un atzina, ka daudziem šā gada rotājumi galvaspilsētā ļoti patīkot, «vairumā gadījumu ir saņemtas pozitīvas atsauksmes par svētku dizainu, par drosmi un oriģinalitāti meklēt jaunas formas un krāsas».

    Sveiciens krievu valodā pazudis

    Vēl karstākas diskusijas raisīja mājaslapa svetki.riga.lv, kur sveiciens valsts svētkos tika ievietots arī krievu valodā. «Šai vietnei primāri ir informatīva funkcija, tajā sākotnēji bija iecerēta un pakāpeniski tika izvietota informācija par svētku norises pasākumiem trīs valodās – latviešu, krievu un angļu,» norādīja Rīgas domes Komunikāciju pārvalde, uzsverot – krieviski apsveikums parādījās tikai šajā mājaslapā. Tā kā daudzi pauda neapmierinātību ar apsveikumu Latvijai nozīmīgos svētkos krievu valodā, tas drīz vien no mājaslapas pazuda.

    Kāpēc šogad nav festivāla Staro Rīga

    Ierasts, ka Rīga valsts svētku laikā tika izdaiļota ar gaismas objektiem, bet šogad pilsētas centrā tikpat kā nekas nav izgaismots. «Varam iepriecināt – vairāki gaismas objekti, tostarp arī Staro Rīga gaismas objekti tiks iekļauti pilsētas kopējā svētku noformējumā. Tie lielākoties tiks izvietoti ārpus centra pilsētas apkaimē un būs apskatāmi no valsts svētku nedēļas līdz pat nākamā gada 9. janvārim. Gaismas festivāls Staro Rīga pasākuma formātā kā iepriekšējos gadus šogad nenotiks, ievērojot epidemioloģisko piesardzību,» paskaidroja Rīgas domē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē