• FOTO: Uz Trīs draugi pirmizrādi slavenības ierodas melnā – tā nav sagadīšanās!

    Kultūra
    Gita Vīksne
    22. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Izrādes zvaigznes- Lauris Dzelzītis, Ilze Ķuzule- Skrastiņa, Andris Bulis un Gints Grāvelis
    Foto: Kaspars Krafts
    Izrādes zvaigznes- Lauris Dzelzītis, Ilze Ķuzule- Skrastiņa, Andris Bulis un Gints Grāvelis
    Lai gan pēc Trīs draugi pirmizrādes valdīja pacilāts noskaņojums, Dailes teātra aktieri uz svinīgo pieņemšanu ieradās, tērpušies melnās drēbēs.

    Regnārs: Viņa ir vispiemērotākā tieši man

    «Gribu pateikt paldies mūsu ceturtajam draugam – manai Madarai, jo ap viņu tinas ne vien mana dzīve, bet arī mūsu izrāde,» apskaujot izrādes Trīs draugi kostīmu mākslinieci Madaru Botmani, atzīstas režisors Regnārs Vaivars.

    «Es ar Madaru strādāju nevis tāpēc, ka viņa ir mana sieva, bet tāpēc, ka viņa ir pati labākā,» sarunā ar PDz uzsver viņš. «Viņa ir vispiemērotākā tieši man. Protams, par daudzām lietām mēs diskutējam, es dodu pēc iespējas precīzāku redzējumu, un Madara tam piešķir citu dimensiju, kas padara aktierus vēl labākus. Manuprāt, kostīmu māksliniekam ir nevis jāiet režisora pavadā, bet gan jāpiedāvā kaut kas savs, niansēti papildinošs. Kas tāds, ko es pats pat nebūtu iedomājies.»

    Regnārs arī ieviesa skaidrību, kāpēc gandrīz visi aktieri uz svinīgo kopā sanākšanu pēc pirmizrādes ieradās, tērpušies melnā.

    «Lugā ir teksts par to, ka ir tāda drūmās inteliģences vieta, kur nelaiž iekšā cilvēkus krāsainās drēbēs. Tā ir te, un tie esam mēs,» pasmaidīja viņš.

    Izrāde tapusi, iedvesmojoties no Ēriha Marijas Remarka slavenākā romāna par trim draugiem, un katram liek aizdomāties arī par draudzību savā dzīvē. «Man draugu nav daudz, bet es daudz zinu par draudzību, cik grūti to izveidot un cik enerģijas tā prasa,» saka režisors. Šī izrāde ir par 50 minūtēm īsāka par to, kas tika spēlēta pērn, un Vaivars atzīst – tā kļuvusi vēl dinamiskāka un emocionālāka.

    Anete Krasovska, Kristīne Nevarauska un Ģirts Ķesteris uz pirmizrādes svinībām ieradās, tērpušies melnā. Ar kvēlu skūpstu aktrisi Ilzi Ķuzuli – Skrastiņu pēc izrādes Trīs draugi sveica viņas vīrs aktieris Artūrs Skrastiņš.

    Vīrs uz skatuves, sievai brīvdiena

    «Regnār, tas ir visu aktieru vārdā!» pasniedzot režisoram šokolādes batoniņu, paziņoja aktieris Gints Grāvelis.

    «Regnārs nevienā brīdī nav ne skarbs, ne sarežģīts,» PDz atzina viņš.

    Gints izrādē spēlē vienu no draugiem – Otto. «Man ir džeki, ar kuriem kopā gājām bērnudārzā, un joprojām viņi ir draugi, kuriem varu stāstīt to, ko nekad neteikšu mammai,» atklāj Grāvelis. Viņa dvēseles draugs – sieva aktrise Ērika Eglija-Grāvele – šoreiz nebija klāt, jo iepriekšējā dienā spēlējusi izrādi Kontrabass. Dziesmas tukšai vietai.

    «Mēs palīdzam viens otram sagatavoties lomai, un viņas izrādi es zinu gandrīz no galvas. Pats vēl neesmu to redzējis, jo pirmizrādes dienā man bija ģenerālmēģinājums. Taču saņemu daudz komplimentu par to, cik laba tā bija. Zinu, ka mana sieva ir brīnumaina aktrise. Šobrīd abi esam intensīvā darba procesā, un jau rīt sievai ir izrāde Stikla zālē, bet man – Lielajā zālē. Tādēļ šodien viņa atļāvās paņemt brīvdienu un mazliet atpūsties.»

    Jaunās aktrises turas kopā

    «Visgrūtāk ir spēlēt prostitūtas,» uzskata Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs, kas pēc izrādes atzinīgus vārdus veltīja jaunajām aktrisēm Katrīnai Grigai un Milēnai Miškēvičai. Katrīna izrādē Trīs draugi spēlē Laura Dzelzīša atveidotā Roberta mīļāko, bet Milēna – prostitūtu, kurai turklāt ir kājas protēze. Skatītāju zālē bija arī meiteņu pasniedzējs.

    «Mūsu kursa vadītājs Mihails Gruzdovs nāk uz visām mūsu pirmizrādēm,» atklāj Katrīna. Abas atklāj – līdz šim no viņa saņēmušas tikai komplimentus. 

    Milēnai sagatavoties lomai palīdzēja pašas piedzīvotais.

    «Pirms gada man bija meniska trauma tieši tai kājai, uz kuras izrādē ir protēze. Mēģinājumu laikā atcerējos, kā nevarēju kāju pakustināt, cik ļoti tā man sāpēja. Personīgā pieredze ļoti palīdzēja,» saka Milēna.

    Savukārt Katrīna, kas tieši ar Roberta mīļākās lomu pērn pavasarī ienākusi Dailes teātrī, velta atzinīgus vārdus savam skatuves partnerim Dzelzītim: «Lauris ir burvīgs! Mums bija viegli, jo es biju atvērta, bet viņš – īsts profesionālis, kas palīdzēja un atbalstīja mani. Dailes teātrī jau jūtos pieņemta un respektēta un mācos veidot savu mugurkaulu. Uzskatu, ka teātrī nevar darboties ar domu, ka esi mazais nabadziņš, jo esi te visjaunākais.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē