• FOTO: Siguldas Opermūzikas svētku organizators Dainis Kalns iedvesmojas rūķīšu mājiņā

    Dzīve laukos
    Gita Vīksne
    13. augusts, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KASPARS KRAFTS (F64)
    «Kopā ar kaimiņu uzbūvējām māju trīsarpus mēnešos,» atzīst Siguldas Opermūzikas svētku organizators. Īpašumā viņš jūtas tik iedvesmots, ka pēc pāris mēnešiem jau iznāks viņa pirmā Ieriķu apkaimē uzrakstītā grāmata.

    Lepojas ar rozēm un tomātiem

    Māju, kas līdzinājusies rakstnieka Džona Ronalda Rūela Tolkīna bērnu grāmatas Hobits iemītnieku namiņam, tikai bijusi daudz lielāka, Siguldas Opermūzikas svētku organizators Dainis Kalns ieraudzīja kādā fotogrāfijā internetā.

    «Tā uzreiz iemantoja manas simpātijas. Parādīju mājas bildi arhitektam un lūdzu uztaisīt projektu. Ar kaimiņu to uzbūvējām trīsarpus mēnešos,» par īpašumu, kurā dzīvo jau piecus gadus, PDz stāsta Dainis. Tajā ir viss, kas viņam nepieciešams: apakšstāvā ir virtuve, pa vidu – viesistaba, bet augšstāvā – vēl viena istaba.

    «Man ir maza krāsniņa, ar kuru varu piekurināt visu māju. Ir siltais ūdens un pat televizors, kurā man ir gana ar piecām programmām. Dzīvoju te arī ziemās, kad četrus mēnešus ir kārtīgs sniegs. Šoziem te ārā bija mīnus 27 grādi,» atminas Dainis.

    Viņš teic, ka mājā ir omulīgi, ekonomiski un romantiski. «Man neko vairāk nevajag. Manā vecumā vislielākā vērtība ir tam, ko par nekādu naudu nav iespējams nopirkt. Un te tas viss ir – svaigs gaiss un tīrs ūdens,» saka Dainis, kas regulāri peldas netālu no mājas Asaru ezerā. Katru otro dienu ūdenī viņš pavada vismaz 30 minūtes.

    «Brasā varētu peldēt diennakti no vietas,» gandarījumu par labo fizisko formu neslēpj Dainis.

    «Ja grib būt mūžam jauns, cilvēkam ir vajadzīgs arī dārzs. Un man tāds te ir! Aug gan rozes un hortenzijas, gan upeņu krūmi un ābeles, gurķi un tomāti.

    Dārzs dod trīs efektus uzreiz!

    Pirmais – atslēdzies no visa pārējā, jo darbs ārā uzreiz paņem savā varā. Otrais – nav jāiet trenēties uz sporta zāli, tā vietā var cilāt lāpstu, dakšas un ūdens kannas.

    Un trešais – dārzā ātri redz sava darba rezultātus,» stāsta Dainis. Tieši dzīve laukos viņam palīdzot būt mūžam mundram: «Kad ilgāk pasēžu Rīgas dzīvoklī, palieku stīvs. Tad braucu uz šejieni un divas trīs dienas kārtīgi saelpojos svaigo gaisu. Pēc tam atkal varu braukt uz Rīgas dzīvokli pie sievas, kurai dzīve te ir par drēgnu,» pavēsta Dainis, kura dzīvesbiedre ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka.

    Skrien cauri liesmām

    Daiņa lauku mājas pagalmā ir vēl trīs ēkas, kuras katra slēpj savu īpašo stāstu. «Šajā vietā esmu jau kopš 1987. gada. Esmu dzimis laucinieks. Kuldīgā beidzu vidusskolu, Rīgā – Medicīnas institūtu, tad nokļuvu Ventspilī, kur septiņus gadus nostrādāju slimnīcā. Tam sekoja trīs gadi Gaiļezerā, kur biju dežūrķirurgs. Kad sāku strādāt Siguldas slimnīcā, meklēju māju šajā pusē. Esmu tas cilvēka tips, kuram ir vajadzīgs savs kaktiņš, savs stūrītis zemes,» atzīst Dainis.

    Lielā māja ir aptuveni 120 gadu veca, un tajā šobrīd saimnieko Daiņa dēls.

    «Ēkā, kur šobrīd esmu iekārtojis malkas šķūnīti, agrāk dzīvoju pats. Diemžēl 2014. gadā tajā piedzīvoju ugunsgrēku. Biju iekurinājis krāsni un aizgāju uz dārzu pēc šķērēm, ar ko apgriezt vecos zarus. Sāku zarus griezt un aizrāvos. Ienācu mājā pēc pusstundas, un grīda jau bija liesmās. Pārāk garo pagaļu dēļ toreiz nebiju aiztaisījis ciet krāsns durvis. Skrēju uz otru istabu cauri liesmām pēc dokumentiem un apsvilināju matus un uzacis,» septiņus gadus senos notikumus atminas Dainis.

    Trešā ēka ir līdzās simtgadīgam ozolam. «Šo kotedžu savulaik piedāvāju interesentiem nakšņošanai. Cilvēki te arī brauca, un visiem ļoti patika. Šobrīd mājā tiek glabātas grāmatas. Esmu sakrājis pamatīgu bibliotēku – jāatrod vien laiks to visu sakārtot,» teic Dainis, kurš šobrīd visu enerģiju velta Opermūzikas svētku rīkošanai.

    Pietrūkst vēl 30 000 eiro

    Šogad ir jau 28. reize, kad Dainis Siguldā organizē Opermūzikas svētkus. «Covid-19 dēļ pagājušajā gadā tie tika atcelti. Arī šogad nebiju tos ieplānojis, taču tad saņēmu ziņu – ir iespēja uz Latviju uzaicināt vienu no spožākajām pasaules zvaigznēm soprānu Krasimiru Stojanovu, kuru esmu gribējis šurp atvest jau 10 gadus.

    8. augustā viņa beidzot uzstāsies Siguldas pilsdrupu estrādē koncertā Ceļojums opermūzikas pasaulē. Kopā ar viņu uz skatuves kāps tenors Mihails Mihailovs no Bulgārijas, arī vairāki latviešu mākslinieki,» gandarīts ir Dainis, kas neslēpj – šādu svētku organizēšana no viņa prasa ne tikai lielu enerģiju, bet arī finanses.

    Viņš rēķina, ka operas svētku organizēšanā šajos gados no saviem līdzekļiem ieguldījis ap 200 000 eiro.

    «Šobrīd varu pateikt tā – ja turpmāk valsts tos neatbalstīs, tad man vairs nebūs iespējas tos organizēt. Lai, piemēram, šogad izietu pa nullēm, man nepieciešami vēl 30 000 eiro,» pusotras nedēļas pirms plānotā koncerta Siguldas pilsdrupu estrādē atklāj Dainis. Viņš piebilst – ja vajadzēšot, esot gatavs koncertā ieguldīt pat savu pensiju un iekrājumus.

    Top grāmata ar erotiskām ainām

    Uzņemot ciemos PDz, Dainis atklāj kādu noslēpumu – jau septembrī viņš plāno izdot savu grāmatu Arī vīrieši iemīlas. «Man ir laba iztēle, kas veidojusies jau agrā bērnībā, kad katru dienu līdz skolai ar kājām mēroju piecus kilometrus. Kā apsēžos, vārdi nāk paši no sevis – spēj tikai tos pierakstīt. Daru to ar roku, pēc tam to visu pārrakstu datorā. Ilgāk par divām stundām no vietas nekad nerakstu. Taču varu to darīt divas, pat trīs reizes dienā. Te ir ļoti laba vieta rakstīšanai, jo neviens netraucē. Esot Rīgā, mana fantāzija nedarbojas,» atzīst Dainis.

    Savā lauku mājā viņš uzrakstījis divas noveles, kas stāsta par mīlestību, bērniem un greizsirdību. «Pagājušajā ziemā, kad viss uz brīdi apstājās, es šajā vietā sarakstīju vēl divus stāstus. Nu to visu mēģinu apkopot grāmatā, kurā būs arī dažas erotiskas ainas. Es nerakstu par to, kas man ir svešs. Rakstu tikai par to, ko pats pazīstu,» smej Dainis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē