• FOTO: Seksa eksperte Lasmane saimnieko villā Jūrmalā

    Māja
    Gita Vīksne
    9. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MĀRTIŅŠ ZILGALVIS (F64)
    Tikko iznākusi grāmata Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949, kurā apkopotas jūrmalnieka Kaspara Aleksandra Irbes piezīmes. Viens no grāmatas autoriem ir seksa ekspertes vīrs, un abi jau vairākus gadus saimnieko Irbes mājā.

    Latvijā populārajai seksa un attiecību ekspertei Ritai Lasmanei un viņas vīram vēsturniekam un rakstniekam Aināram Radovicam pagājušā nedēļa bija īpaša –

    pie lasītājiem nonāca grāmata par cilvēku, kura mājā abi saimnieko jau vairāk nekā 20 gadus.

    «Savulaik te bija zvejnieka māja, kuru Ainārs mantoja no tās īpašnieka – jūrmalnieka Kaspara Aleksandra Irbes. Viņš bija homoseksuāls un visu mūžu skrupulozi rakstīja dienasgrāmatu par savu dzīvi,» PDz atklāj Rita. Viņas vīrs, kārtojot māju, atradis vairāk nekā 60 biezas klades, un daļu no tajās rakstītā Ainārs kopā ar vēsturnieci Inetu Lipšu apkopoja grāmatā. «Es rūpējos par Kasparu Aleksandru viņa pēdējos dzīves gadus,» par mājas saimnieku Irbi, kurš mūžībā devās 2016. gadā gandrīz 90 gadu vecumā, PDz stāsta rakstnieks.

    «Viņš pazina manu tēvu, ar kuru savulaik bija mācījies vienā ģimnāzijā.» Mūža nogalē Irbem Ainārs septiņus gadus palīdzēja sagādāt pārtiku, sanest malku un ūdeni.

    «Viņš man bija stāstījis, ka regulāri veic pierakstus. Irbe uztraucās, lai tie nenokļūst nepareizās rokās, jo rakstīja par to, par ko savulaik pat varēja nonākt cietumā. Homoseksuālisms bija krimināli sodāms,» saka Ainārs. Nupat iznākušo grāmatu viņš uzskata par pasaules mēroga retumu. Tik rūpīgi, kā to darīja Irbe, par homoseksuāla cilvēka dzīvi tajos laikos esot rakstījis vēl tikai kāds vīrietis Anglijā.

    «Kādu dienu internetā pamanīju – vēsturniece Ineta Lipša interesējas par tiesu prāvām, kas pret homoseksuāliem cilvēkiem notikušas Padomju Latvijā. Uzrakstīju viņai, jo Irbe savulaik bija strādājis par tiesu izpildītāju un precīzi fiksējis šādus datumus. Tie ļāva vēsturniecei doties uz arhīvu un iepazīties ar spriedumiem lietās, kas jau bija iznīcinātas,» atceras Ainārs.

    «Citiem ir pilis ar spoku, bet mums – māja ar vēsturi,» par 1100 m2 plašo īpašumu Villa Irbe, kas nodēvēts tā īpašnieka vārdā, saka Rita Lasmane.

    «Irbe necieta sievietes, kuras šīs mājas dēļ ap viņu diezgan daudz spietoja. Viņš gribēja, lai māju mantotu vīrietis, un tam nebija nekāda sakara ar seksuālo orientāciju,» atklāj Rita.

    «Ikviens, kurš grib uzzināt, kā juties un ko domājis cilvēks, kas dzīvoja šajā mājā, var izlasīt nupat izdoto grāmatu. Irbe bija ne tikai homoseksuāls, bet arī ļoti jūsmīgs, labi izglītots cilvēks ar augstu pašvērtējumu. Viņš zināja franču un vācu valodu, daudz lasīja, regulāri apmeklēja operas un baleta izrādes. Un gandrīz 70 gadus rakstīja dienasgrāmatu,» stāsta viņa.

    1997. gadā mantotās mājas renovācijai Ainārs un Rita veltīja vairāk nekā desmit gadus. Uzlikts jauns jumts, ieklātas jaunas grīdas, un mājai piešķirta jauna krāsa – tā bijusi pelēka, bet ieguvusi skaistu ziloņkaula toni. «Pirms 10 gadiem sākām piedāvāt šajā mājā nakšņot arī citiem. Sākām ar vienu apartamentu, kuru iekārtojām mājas piebūvē. Tobrīd domājām, ka varbūt šādi izdosies mazliet piepelnīties, lai varētu paceļot pa pasauli. Viss izvērtās ļoti labi, un nu jau viesiem piedāvājam četrus apartamentus – jaunāko atklājām šovasar,» gandarīta ir Lasmane.

    «Varam palielīties, ka Airbnb platformā mums ir atzīme, ka esam draudzīgi seksuālajām minoritātēm. Izturamies ļoti demokrātiski, tādēļ te atpūsties bieži brauc arī homoseksuāli cilvēki no Latvijas un ārzemēm. Viņi šeit jūtas brīvi. Booking platformā mūsu vērtējums šobrīd ir 9,4,» lepojas Ainārs.

    No tik kārotajiem ārzemju ceļojumiem Rita un Ainārs beidzamajos gados gan ir atteikušies, jo laiku, kad Latvijā ir silts, velta viesmīlības biznesam. «Šajā vasarā pie mums viesojās ievērojami vairāk vietējo iedzīvotāju. Brauca arī lietuvieši un vācieši. Ir viesojušies arī latviešu rakstnieki, kas šeit rod iedvesmu saviem darbiem. Ļoti cenšamies, lai viesi cits citu netraucētu,» saka Rita.  Katrā apartamentā ir privāta vannasistaba un virtuve, kā arī sava terase, uz kuras atpūšoties dzirdama tuvumā jūras šalkoņa.

    «Paši ievērojam principu, kas savulaik valdīja muižās, – kalpotājiem jāpaliek neredzamiem. Nekad neejam gar viesu logiem, izvēlamies ceļus, lai neviens mūs neredz,» teic Ainārs. «Mēs abi darbojamies komandā,» piebilst Rita, kas kopā ar vīru viesus Irbes mājā gaida arī šajā rudenī un ziemā.

    Bocmaņa bungalo māja

    Istaba ar gramofonu

    Dzīvoklis ar pūralādi

    Jaunkundzes verandiņa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē