• FOTO: Pa Doma laukumu vizinās 40 000 eiro vērtā karietē

    Kino un TV
    Evija Kalnbērza
    20. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārtiņš Zilgalvis (F64)
    Jūlijā Doma laukumā greznā krinolīna kleitā apgrozījās pēdējā Austroungārijas imperatore Sisi ar savu uzticamo istabeni. Te tika atdzīvināti vairāk nekā gadsimtu seni notikumi.

    Austroungārijas imperatore

    Patlaban top sešu sēriju televīzijas filma – vēsturiska drāma par Austroungārijas imperatori Elizabeti, kuru tautā dēvēja par Sisi. To veido Vācijas televīzijas kompānija ZDF, un režisē Svens Bohse. Vairākas ainas tiek uzņemtas Latvijā – Cesvaines un Rundāles pilī, Vecrīgas ielās, Mazajā ģildē, opernamā un citur.

    Kā PDz pastāstīja filmas producents Andrejs Ēķis, tas tādēļ, ka Latvijā esot lētākas filmēšanas izmaksas nekā Austrijā vai Ungārijā, kur patiesībā risinājušies filmā atainotie notikumi.

    Jūlija vidū Doma laukums un Pils iela uz pāris dienām tika pārvērsta par Vīni un tika uzņemta epizode, kā Sisi kopā ar savu draudzeni, tautas gaviļu pavadītas, no Ungārijas atgriežas Austrijas galvaspilsētā. Austroungārijas imperatori spēlē Šveicē dzimusī aktrise Dominika Devenporta, kura redzama arī 2013. gadā uzņemtajā filmā Vilciens uz Lisabonu.

    Savukārt Sisi uzticamās istabenes Fanijas lomā iejutās vācu aktrise Paula Kobera. Filmā piedalās arī mūsu aktieri – Gundars Āboliņš, Ģirts Krūmiņš un Gints Grāvelis.

    Šis nav pirmais kinostāsts par Sisi. Latvijas Televīzijā nupat tika demonstrēta 1956. gadā tapusī austriešu biogrāfiskā drāma Imperatore Sisī: jaunā valdniece, un tajā galveno lomu spēlēja Vācijas un Francijas kinozvaigzne Romija Šneidere. Sisi biogrāfija ir tik aizraujoša, ka gan filma, gan grāmatas par viņas dzīvi kļuvušas ļoti iemīļotas.

    Jauniņā Bavārijas hercogiene Elizabete, dēvēta par Sisi, iemīlējās māsai lemtajā Austrijas imperatorā. Pēc laulībām ar imperatoru viņa atskārta, ka dzīve Vīnē nebūt nav tāda, kā viņa cerējusi. Sisi izcēlās ar savu jautro un neatkarīgo raksturu. Taču viņas dzīvē netrūka traģisku lappušu. Pēc dēla pašnāvības viņa vairījās no publiskas dzīves un bieži uzturējās ārzemēs. 1898. gadā Sisi uz ielas Ženēvā nogalināja kāds anarhists.

    Krinolīna kleitu izaicinājums

    Kopējais filmas budžets ir 6,3 miljoni, un viens no dārgajiem rekvizītiem ir greznā Sisi kariete, kas pēc vēsturiskiem paraugiem darināta Polijā. Tā filmas veidotājiem izmaksājusi 40 000 eiro.

    Arī aktieru tērpiem stingri jāatbilst 19. gadsimta standartiem, un par to rūpējas latviešu kostīmu māksliniece Līga Krāsone, kas sadarbojas ar filmas galveno kostīmu mākslinieku Metinu Mizdiku.

    Viņa sarunā ar PDz stāsta: «Mans izaicinājums šajā projektā bija lielais apjoms – jāsarūpē trīs tūkstoši kostīmu! Kad filmas veidotāji mani uzrunāja, dabūju sirdsklauves, jo šķita – nebūs iespējams šādu darbu paveikt. Tomēr nu viss izdarīts.»

    Vairāki tērpi tika īrēti no dažādām Eiropas kostīmu noliktavām Spānijā, Austrijā un Vīnē, bet divsimt tērpu bija jāšuj no nulles – gan vīriešu uzvalki, gan apjomīgās krinolīna kleitas.

    Šūšanas darbi sākās aprīlī, un tērpi tika darināti darbnīcās Latvijā un Lietuvā.

    «Vienā dienā uzšuvām pa divām trim kleitām, jau nākamajā dienā tām bija jābūt kadrā. Šādā ritmā strādājām veselu mēnesi. Galvenajai varonei Sisi vien tika uzšūtas 60 kleitas,» atklāj Krāsone.

    «Sīki, smalki pētīju vēstures materiālus, un man ir nokarināta vesela siena ar zīmējumiem, kā tajos laikos ģērbās augstdzimušie, kā kučieri un kā izskatījās darba tauta. Galvenais – noturēt kopēju stilu, jo ir epizodes, kur kariete savu ceļu sāk Lietuvā, bet turpina Rīgā, taču filmā visam jāizskatās tā, it kā notiktu vienā un tajā pašā vietā.»

    Filmas pirmās sērijas paredzēts skatītājiem demonstrēt jau šā gada nogalē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē