• FOTO: Lotte Tisenkopfa-Iltnere iegādājas slavena arhitekta privātmāju

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    29. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kaspars Krafts (F64)
    AS Madara Cosmetics līdzīpašnieki neilgi pirms pandēmijas nopirka ievērojamākā Latvijas pirmās brīvvalsts arhitekta Eižena Laubes privātmāju Rīgā.

    Pārdaugavā lepni slejas cēla ēka – neoklasiscisma stilā ieturētais Laubes nams. To 1924. gadā sev cēlis slavenais arhitekts profesors Eižens Laube, kurš projektējis gan Ķemeru viesnīcu, kur vēlāk bija slavenā sanatorija, gan Rīgas pils jauno svētku zāli, atjaunojis arī Rīgas Latviešu biedrības namu un projektējis lielu daļu Rīgas centra namu.

    Divdesmit gadus, līdz devās bēgļu gaitās uz Vāciju un pēcāk pārcēlās uz ASV, viņš dzīvoja šajā namā Baložu ielā. Laubes izloloto māju mantojuši viņa radinieki. Padomju gados šeit bija iekārtots zinātniskās izpētes institūts, bet pēc tam to nomājušas dažādas iestādes, un kādu laiku te bijis juridiskais birojs. Tagad Laubes namu iegādājušies SIA Madara Cosmetics īpašnieki.

    «Bieži šai vietai gājām garām, jo paši dzīvojam netālu, un šo namu jau sen bijām ievērojuši,» PDz stāsta Lotte Tisenkopfa-Iltnere.

    «Mums pat ir pirms vairākiem gadiem tapušas fotogrāfijas, kurās pastaigājamies kopā ar bērniem un kur šī ēka ir redzama fonā. Kad 2019. gada vasarā ieraudzījām pie tās izkārtni Pārdod, daudz nedomājām un nopirkām. Par mums ar vīru piederošās firmas AS Madara Cosmetics līdzekļiem divstāvu namu ar funkcionējošu pagrabu un izbūvētiem bēniņiem iegādājāmies no Eižena Laubes radiniekiem, kas to bija mantojuši,» PDz stāsta uzņēmēja.

     Pirkuma summu viņa neatklāj, bet atzīst – investīcijas bijušas ievērojamas, un vajadzējis ņemt kredītu. «Tehniski šī ēka, kuras kopējā platība ir 400 kvadrātmetru, bija apbrīnojami labā stāvoklī. Divu gadu laikā pamazām veicām kosmētisko remontu. Visi koka logi, vitrāžas un detaļas ir oriģinālas, vienīgi durvis nomainītas. Arī vecās notekcaurules un skārda palodzes saglabātas, tāpat arī jumts, kas tikai nedaudz pie skursteņa bija jāparemontē. Vairs gan nav saglabāta krāsns apkure,» stāsta Lotte.

    Nama restaurācijas gaita kopā ar arhitekti Lieni Griezīti, kura veidojusi arī Kalnciema kvartālu, un būvniekiem bijusi ļoti interesanta un radoša.  Jaunie īpašnieki ar lielu cieņu un pietāti izturas pret to, ko saņēmuši savā aprūpē. Kopā ar dizaineru Jāni Donski mēģinājuši arī izplānot nama nākotni.

    «Cienot šīs ēkas vēsturi, saredzam arī platformu nākotnes lietām un idejām. Veidosim modernā tipa telpas formātu radošām tikšanām un plānošanām. Ceram, ka ēka būs arī viens no pieturpunktiem cilvēkiem, kuri interesējas par Pārdaugavas arhitektūru,» saka Lotte. Šobrīd Laubes namā skatāma Lottes māsas Paulas Tisenkopfas iniciēta izstāde Paštrokšņi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē