• FOTO: Ieskaties, kā top režisora Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris

    Kino un TV
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ir sākusies režisora Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas Janvāris uzņemšana, kas vēsta par 1991. gada notikumiem Latvijā no tā laika jauniešu skatupunkta.

    Filma stāsta par 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem Rīgā. Filmas galvenais varonis, astoņpadsmitgadīgs students Jazis, izklaidējas kopā ar draugiem, bet tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu.

    Janvāra notikumi – barikādes pilsētā, manifestācijas, apšaude, kuros viņš bez īpašas izvēles tiek ierauts, pārveido Jazi, padarot viņu par brīvu cilvēku. Tā būs personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi.

    "Es zināmā mērā arī esmu 1991. gada janvāra bērns. Tā bija mana garīgā piedzimšana, kad neatgriezeniski nolēmu kļūt par režisoru. Galu galā – kas tad izdzīvo pēc vēsturiskajām kolīzijām un cilvēciskām traģēdijām? Nepārejoša mīlestība uz kino.

    Filmu Janvāris esmu iecerējis veidot daļēji kā autobiogrāfisku darbu, vairāk kā pieaugšanas stāstu, kas ir arī nozīmīga vēsturiska  tautas vēstures pavērsiena daļa. Filmas Janvāris stāsts tiks vēstīts no galvenā varoņa perspektīvas – kā viņš redz notikumus, kā lielie vēsturiskie notikumi veido nospiedumus viņā,” tā Viesturs Kairišs.

    “Viestura Kairiša topošā spēlfilma Janvāris iecerēta kā nozīmīgs vēstures un arī paaudzes stāsts par notikumiem, kas norisinājās pirms 30 gadiem. Tā ir vēsturiski nozīmīga filma arī tādēļ, ka ietver personisko atmiņu stāstu, kas ļautu ar to identificēties katram, kuram šie notikumi palikuši atmiņā.

    Tā ir filma, kas runās par vēstures pagrieziena punktu, cilvēciskām izvēlēm un emocijām laikā, kad nav skaidrs, kāda būs notikumu tālākā gaita. Būtiski, ka filmas varoņi būs jaunieši šo notikumu vidū. Filma Janvāris iecerēta kā Latvijas vēstures stāsts par cilvēkiem šajos notikumos,” tā filmas producente Inese Boka-Grūbe.

    Filmēšana turpināsies līdz marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē