• FOTO: Dodamies ciemos uz circenīšu pirti – Koba Jass un viņa sporta zāle mežā

    Māja
    Gita Vīksne
    25. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Koba Jass un Marika Jasa
    Foto: VLADISLAVS PROŠKINS (F64)
    Koba Jass un Marika Jasa
    Jau 22 gadus Latvijas čempionāta vienības Rīgas «Olimp» hokejists kopā ar mammu katru nedēļu kurina pirti Priedainē. Blakus tai viņš izveidojis arī treniņu vietu, kurā sporto gan jauni, gan veci.

    Pirts ar īpašu svētību

    «26. februārī apritēs 22 gadi, kopš te darbojamies,» par priežu meža ieskauto malkas pirti Priedainē stāsta hokejista Kobas Jasa mamma Marika. Viņa kopā ar dēlu, kas savulaik bija viens no enerģiskākajiem Latvijas izlases hokejistiem, savā pirtiņā aicina izkarsēties katru nedēļas nogali. «Pats pirtī eju reizi nedēļā, bet mamma – pat divas reizes nedēļā,» stāsta Koba. Pie viņiem uz pirti brauc arī vairāki populāri hokejisti.

    Koba saka – pirts uzcelta enerģētiski spēcīga vietā, to ieskauj priežu mežs, garām plūst upe, kur pēc kārtīgas izkarsēšanas var iegremdēties. «Pie mums pirtī jau daudzus gadus dzīvo circenīši, kas senos laikos tika uzskatīti par īpašu mājas svētību. Maskavā pirtīs tiek ievietotas īpašas audiosistēmas ar circeņu radītu skaņu, bet pie mums šo čirkstēšanu var izbaudīt dabiski,» stāsta viņš. «Pandēmijā pirts desmit mēnešus bija slēgta. Kad atkal sākām te darboties, pirmajā mēnesī šķita, ka circenīši no pirts pazuduši pavisam.

    Paldies Dievam, tie pie mums atkal atgriezās. Tas tikai apliecina, ka šeit ir ļoti laba aura. Pirts tiek kurināta ar malku, un tie, kas te bijuši, pēc tam ar elektrību uzsildāmās pirtīs vairs nespēj sēdēt,» saka hokejists. Pirtiņu ģimene piedāvā jebkuram gribētājam, turklāt par nieka naudu. Koba teic – īpaši skaisti un jauki pirts pagalmā esot vasarā: «Viens cep gaļu, cits apskauj priedi vai vienkārši meditē…»

    Jasu pirtij ir divi stāvi un plašas telpas. Ballītēm gan tā vairs netiek izīrēta.  «Kādreiz to darījām, bet tad mamma ar opi visu nakti negulēja, uztraucoties, kas pirtī notiek. Jaunieši arī sāk ņemt nost hokejistu kreklus, ko esmu pirtī izstādījis,» teic Koba. Skats, kāds paveras vienā no pirts telpām, atgādina kadrus no leģendārās padomju laika komēdijas «Likteņa ironija jeb Vieglu garu».

    Vīriešiem un sievietēm pirtī ir katram sava daļa un kopēja atpūtas telpa. Pie sienām izvietoti vairāki Kobas hokeja krekli, īpašas fotogrāfijas un par izcīnītām uzvarām saņemti kausi.

    Piepildījis bērnības sapni

    Paralēli saimniekošanai pirtī Koba piepildījis senu sapni. «Es te esmu uzaudzis, un bērnībā gribēju, lai šeit būtu kārtīga treniņu vieta. Taču toreiz tādu iespēju nebija,» atceras viņš.

    «Divus gadus man bija konditoreja, taču tad sākās lokdauns, un sapratu – tas nav īstais, ko gribu darīt. Nolēmu savu enerģiju un laiku veltīt tam, ko patiesi mīlu – hokejam,» stāsta sportists. Tā Koba radījis sen izsapņoto treniņu vietu hokejistiem Hockey Planet Riga.

    «Kad ierobežojumu dēļ sporta zālē trenēties bija liegts, izveidoju treniņu vietu hokejistiem zem klajas debess. Mums ap māju ir teritorija, kas līdz šim nebija izmantota. Tagad te ir hokeja laukums, metienu laboratorija un speciālie trenažieri,» stāsta viņš. Lai ierīkotu plašu slidotavu, Koba papildus iegādājies īpašumu blakus pirtij. «Laikam jau jābūt drusku trakam, lai priežu mežā būvētu hokeja laukumu,» nosmej sportists un piebilst – viņam esot vēl grandiozāki plāni.

    «Ja atradīšu kādu līdzīgi domājošu, tad vietā, kur šobrīd ir tukša divstāvu māja ar astoņiem dzīvokļiem, ar laiku varētu izveidot rehabilitācijas centru,» cer Koba.

    «Tagad šurp brauc trenēties gan jauni, gan veci. Jaunākais hokeja treniņu dalībnieks bija trīs gadus vecs, bet vecākajam ir jau 58 gadi,» priecājas Koba. Profesionāli hokeja treniņi joprojām ir arī viņa ikdiena. «Katru dienu trenējos vidēji sešas stundas. Vienu – savas komandas Rīgas Olimp treniņā, bet piecas kopā ar bērniem,» stāsta Jass.

    Hokejists atklāj – pie viņa trenējušies vairāki hokejisti, kas devušies uz ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā. «Te trenējies ir gan Roberts Mamčics, gan Renārs Krastenbergs. Šovasar plāno trenēties arī Kontinentālās hokeja līgas spēlētāji. Vasarā šeit var satikt «Dinamo Rīga» puišus. Nākotnē gribu piedāvāt šo vietu hokeja treneriem, kas varētu uz treniņiem vest savus audzēkņus,» plānos dalās Jass. Viņa idejas atzinīgi vērtē arī mamma Marika.

    «Koba uz slidām ir jau no četru gadu vecuma. Viņš pats visam ir gājis cauri, un labi saprot, kas vajadzīgs bērniem. Daudzi vecāki saka Kobam paldies par to, ka viņu bērni vairs nesēž telefonos. Bērniem Koba ļoti patīk!» priecājas mamma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē