• FOTO: Arhitekts Uldis Pīlēns Ķīpsalā ceļ ko neredzētu – ēku, kas no augšas izskatās pēc olas

    Māja
    Evija Kalnbērza
    7. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Ķīpsalā strauji slejas kas neredzēts – ēka, kas no augšas izskatās pēc olas. PDz bija ekskluzīva iespēja viesoties slavenā arhitekta projektētajā ēku kompleksā – Pīlēnu ģimenes izlolotajā topošajā kultūras, mākslas un izglītības centrā Ola Foundation.

    Labākais, kas ar arhitektu var notikt

    Modernā stikla un betona ēka, kas no putna lidojuma atgādina olu, ir pieredzējušā arhitekta Ulda Pīlēna eksperiments ar jaunākajām tehnoloģijām, idejām un  sasniegumiem arhitektūrā. 2013. gadā Ķīpsalā viņš iegādājās zemes gabalu 2296 kvadrātmetru platībā un sākotnēji bija iecerējis būvēt privātmāju. Taču vēlāk Uldim un viņa sievai Ilzei dzima ideja, kas laika gaitā pārtapusi par ģimenes fonda Ola Foundation izveidi, kuras laikā plānots radīt kultūras, izglītības, diskusiju platformas telpu Latvijā. Tā būs pastāvīgā mājvieta arī Integrālās izglītības institūtam.

    Ideja par institūtu savukārt nobrieda, tuvāk iepazīstot bijušā mācītāja Jura Rubeņa un viņa sievas Ingas veidotos seminārus Elijas namā Lūžņā. Integrālās izglītības institūts veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus, un tā vadību kopš pagājušā gada 5. novembra ir pārņēmis Juris Rubenis.

    Ēku kompleksa būvniecībā ieguldīti pašu līdzekļi, un pagaidām tiek lēsts, ka tā izveidošanai nepieciešami 4 miljoni eiro.

    «Te ir daudz tehnoloģiskas novitātes, uz nākotni orientēti risinājumi, kas jāpārbauda dabā.

    Labākais, kas ar arhitektu var notikt, – uz savas ādas pārbaudīt paša izdomātas un radītas lietas,» tā par topošo ēku PDz teic arhitekts un UPB holdinga padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns. Viņš šajā būvē pārzina katru sīkāko detaļu. Ideja projektā izmantot olas veidolu saistās ar filozofa Kārļa Gustava Junga atziņu, ka ola ir dzīvības dīglis ar dziļu simbolisku nozīmi. «Ola ir nepārtrauktas un nemitīgas attīstības simbols. Ģimenes uzņēmuma mērķis ir kļūt par jaunu ideju un sinerģiju telpu Latvijā, tā veicinot laikmetīgu sabiedrības transformācijas procesu,»  stāsta Pīlēns, kurš institūtā arī vadīs lekcijas par arhitektūru un uzņēmējdarbību. Ēku iecerēts pabeigt līdz šā gada rudenim.

    No ārpuses ēkas bezrāmju stikla sienā atspoguļosies apkārt esošie koki, un, lai vasarā viss ēkā notiekošais būtu tuvāk dabai, ir izbūvēts motorizēti vadāms paceļamais jumts, kas radīs iekšpagalma sajūtu un atmosfēru. Ēka apzināti vidē iesēdināta tā, lai no iekšpuses cauri rūdītā stikla sienām dienvidos būtu redzams ozols, ziemeļos  – bērzs, austrumos – sešas simtgadīgas liepas.

    Tiks stādīts arī dižskābaržu žogs. Fasādēs izmantotais stikls ir īpaši apstrādāts, lai pasargātu no spilgtās saules gaismas. Konstrukcijas vietām paGnātas ar brīvstāvošām pienstikla plaknēm, lai varētu arī noēnot telpas. Jumtā iestrādātas arī ārējās žalūzijas.

    Trīsstāvu mājvieta kultūrai, mākslai un garīgumam

    Ola Fondantion ēkas pagrabstāvs atrodas trīs metrus zem gruntsūdens līmeņa. Tajā ir 250 kvadrātimetru plaša ovāla telpa, kas atgādina labirintu, tur paredzēts ierīkot izstāžu zāli. Tajā varēs nokļūt apaļā, caurspīdīgā liftā. Plānots, ka reizi trijos mēnešos šajā telpā mainīsies mākslas darbu ekspozīcija. Pagrabstāvā tiks ieklāts oša koka parkets, izveidoti akustiskie griesti, un betona sienas ažūrākas padarīs pulēta nerūsējošā tērauda gabaliņi. Paredzēts arī saimniecības lifts, ar ko no ēkas virtuves varēs pasākumiem transportēt glāzes, vīnu un uzkodas.

    Vienā no pagrabtelpām būs ventilācijas sistēma, kas ar ultravioletajiem stariem un speciālu attīrīšanu nodrošinās ēkā īpaši dezinficētu gaisu, lai cilvēki būtu pasargāti no jebkādām iespējamām infekcijām. «Mēs investējam līdzekļus, lai cilvēki būtu drošībā,» saka Uldis.

    Pirmajā stāvā būs semināru telpas un Jura Rubeņa kabinets. Viņš šeit vadīs Integrālā izglītības institūta seminārus, veidos mācību programmas, lasīs lekcijas, kā arī pieaicinās citus lektorus.

    Ēkas centrā ir apaļa meditācijas zāle ar  skatu uz jumta kupolu.

    Šeit apsildāmo grīdu klās Indijas paklājs, kas izcelsies uz askētiskā betona sienu fona.

    Otrais stāvs būs fonda valdes priekšsēdētājas Ilzes Pīlēnas pārziņā, un viņa gādās par mākslas, mūzikas, kultūras un citiem saviesīgiem un radošiem pasākumiem. Tur tiks iekārtots arī Ola Foundation atvērtais birojs. Arī te būs akustiskās sienas, lai varētu rīkot augstas kvalitātes kamerkoncertus.

    Ēkas augšējā stāvā tiks iekārtota bibliotēka ar vērtīgu mākslas, fotogrāfiju, arhitektūras albumu kolekciju, semināru telpas, kā arī virtuves zona, kur tiks pieaicināti labākie pavāri, lai  rīkotu gardēžu meistarklases.

    Paceļamais ziedošais jumts

    Uldis un Ilze Pīlēni stāsta – savam jaunajam projektam iedvesmojušies dažādos ārzemju ceļojumos. Piemēram, Marokas pilsētā Marrākešā viņi iepazinuši britu izcelsmes mākslinieka novatoriskās lampas, kas darinātas pēc marokāņu metālapstrādes tradīcijām. Liela daļa mēbeļu, paklāju un interjera priekšmetu Pīlēnu radītajā ēkā būs no viņiem iemīļotām pasaules vietām – Japānas, Indijas, Marokas, Venēcijas un citām.

    Īpaši izstrādāts ir Ulda Pīlēna vadītā UPB meitas uzņēmums RK Machinery radītais paceļamais ēkas jumts, kas būs apzaļumots tā, lai teju visos gadalaikos uz tā būtu dabiska, ziedoša pļava un sūnas, kas atgādinās kāpu zonas floru. Tas ir aprīkots ar motoru darbināmām četrām vītņskrūvēm,  kas vasarā pacels jumtu. Būs arī īpašs augsnes mitruma uzturētājs, kā arī lietus un vēja sensori.

    «Gribējām radīt tādu kā Vidusjūras atmosfēru  – saulainā vasarā ēkā būs sajūta, it kā tu atrastos dabā, klausoties putnu balsis un citas Ķīpsalas dabas skaņas.

    Ja līst vai pūš liels vējš, jumts automātiski aizveras, jo konstrukcijā iestrādāti lietus un vēja sensori,» stāsta Pīlēns.

    Moderna viesnīca ar lapegles koka fasādi

    Blakus galvenajai ēkai top viesnīca ar desmit numuriņiem, kur varēs apmesties viesi, kas ieradušies uz vairāku dienu semināriem. Viesnīcas fasāde darināta no dabiska, neapstrādāta lapegles koka dēļiem, kas ar laiku dabiskā ceļā kļūs tumši pelēki un vizuāli iekļausies apkārtējā vidē. Uz jumta būs izvietotas saules baterijas.

    No viesnīcas pirmā stāva varēs nokļūt apzaļumotā un izgaismotā pagalmā, kas vedīs uz galveno ēku. Uz viesnīcas numuriņu pelēkajām betona sienām labi izcelsies dizaina mēbeles un interjera priekšmeti no dažādām pasaules vietām. Vannasistabas tiks atdalītas ar stikla sienām, bet vecinātie spoguļi vizuāli nojauks robežu starp telpām. Nebūs arī tradicionālo radiatoru, jo apsildīšanas un telpu dzesēšanas iekārtas tiks iestrādātas numuriņu griestos.

    Iecerēta arī lauku rezidence

    Vaicāts, kā fonds darbosies, ja ārkārtējā situācija ieilgs, Uldis Pīlēns saka – radīto infrastruktūru izmantos kā studiju tiešsaistes lekcijām. «Ja vēl aizvien būs spēkā noteikums par divu metru distanci, tad nodrošināsim lekcijas ne vairāk kā 14 cilvēkiem vai arī individuālas konsultācijas.»

    Pīlēnu ģimene iecerējusi fonda darbību paplašināt arī ārpus Rīgas. Pagājušajā gadā viņi iegādājušies zemi Vecpiebalgas pusē, netālu no brāļu Kaudzīšu muzeja Kalna Kaibēni. Zemes gabalā atrodas Kaudzīšu celtās Ogrēnu skolas drupas. Nākotnē paredzēts atjaunot skolas ēku, kas varētu būt Ola Foundation lauku rezidence.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē