• Ērikam Vilsonam debija dzejā – jauno dzejas krājumu velta sievai

    Kultūra
    Evija Kalnbērza
    20. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Gadā nogalē klajā nācis kādreizējā Liepājas teātra aktiera, dramaturga un rakstnieka Ērika Vilsona pirmais dzejoļu krājums Pulkveža rudens. Tajā apkopoti dažādos laikos rakstīti sacerējumi, kurus autors pats sauc par dzejuļiem.

    Izdevniecības Aminori māksla telpā Rīgā 29. decembrī tuvu draugu un paziņu lokā aktieris, dramaturgs un rakstnieks Ēriks Vilsons svinēja dzejas krājuma Pulkveža rudens atvēršanas svētkus. To viņš veltījis savai sievai un mūzai aktrisei Ivondai Vilsonei.

    Ēriks uz šo pasākumu galvaspilsētā bija atbraucis no Liepājas, un kopā ar viņu šajā vakarā bija dēli, kas dzīvo Rīgā. Diemžēl aizņemtības dēļ nevarēja ierasties Ērika brālis aktieris Mārtiņš Vilsons.

    Krājumā apkopoti sacerējumi, kurus Vilsons datorā raksta jau kopš 2000. gada. Aktieris atklāj – šī gan nav pirmā reize, kad viņš savu dzeju parāda citiem.

    Sākumā to publicējis portāla Delfi sadaļā Esplanāde, lai saņemtu atgriezenisko saikni. «Tur dabūju labas atziņas, lai saprastu, uz kāda ceļa esmu,» secina Ēriks.

    Vaicāts, kā radušies viņa gara darbi un kāpēc tos sauc par dzejuļiem, Ēriks PDz saka: «Dzejuļi tāpēc, ka es ne pārāk nopietni izturos pret to, ka esmu dzejnieks. Pats saku – esmu pantotājs.

    Pirmie dzejoļi parādījās jau četrpadsmit gadu vecumā.

    Kad sākās pirmā mīlestība, tad arī sāku novērtēt to, kas vispār ir dzeja.

    Tas bija laiks, kad meitenes patika, bet iekšēji jutos vientuļš, un dzeja bija veids, kā sev uzdot jautājumus. Arī radošajā dzīvē viss sākās ar lugām par sociālo netaisnību, jo man blakus dzīvoja turīgs kaimiņš, bet mana ģimene dzīvoja trūcībā.»

    Sākumā gan Ēriks šaubījies, vai maz vajag dzejuļus rādīt plašākam lokam, bet tad saņēmis drosmi un lūdzis tos paskatīties dzejniekam Kārlim Vērdiņam. Ēriks ir liels viņa fans, un tā Vērdiņš kļuva par Vilsona debijas krājuma redaktoru.

    Ilgus gadus Ērika dzīve ir bijusi saistīta ar Liepājas teātri, bet beidzamajos gados viņš vairāk pievērsies rakstīšanai. 2020. gada pavasarī iznāca Vilsona pirmais romāns Me & Mo.

    Patlaban aktieris iestudē izrādes jauniešiem projekta Latvijas skolas soma laikā. «Esmu sapratis, ka jauniešiem tas ir ļoti nepieciešams. Lūdzu viņiem rakstīt recenzijas, un tad ir abpusējs gandarījums,» atklāj Ēriks un piebilst – lai gan sākumā domājis, ka no strādāšanas zūmā nekas nesanāks, apguvis arī to.  

    Ēriks ir aktiera Mārtiņa Vilsona jaunākais brālis. Viņiem ir pavisam neliela gadu starpība – gads un daži mēneši. Vilsoni piedzimuši Magadanā, bet ģimene no izsūtījuma atgriezās Latvijā, kad puikas vēl bija pavisam mazi. 2013. gadā režisores Dzintras Gekas projekta Sibīrijas bērni laikā brāļi atgriezās vietā, kur nākuši pasaulē.

    Mārtiņš un Ēriks vizuāli ir ļoti līdzīgi, un dažkārt gadās, ka jaunāko brālis notur par Mārtiņu. Taču tas nekad Ēriku nav aizvainojis. Abiem brāļiem ir ne tikai līdzīgs radošais ceļš, bet arī kuplas ģimenes. Mārtiņam ir astoņi, bet Ērikam – seši bērni. Toties jaunākajam brālim pirmajam ir mazmazbērniņš.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē