• Elīna Šimkus iestājas pret kažokzvēru ciešanām: Mēs nedzīvojam akmens laikmetā

    Kažokāda
    Gita Vīksne
    25. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Vairāki populāri ļaudis iesaistījušies kampaņā pret kažokādu izmantošanu modes industrijā, un aicina aizliegt zvēraudzēšanu Latvijā.

    Jau vairāk nekā 40 000 atbalstītāju

    Janvārī Saeimas 1. lasījumā tika atbalstīts zvēraudzēšanas aizliegums Latvijā. Lai likumprojekts stātos spēkā, tam jāiziet vēl 2. un 3. lasījums.

    Dzīvnieku tiesību aizstāvības biedrība ar kampaņu Sabiedrība pret kažokādām, kurā iesaistījuši vairākus populārus cilvēkus, aicina aizliegt zvēraudzēšanu Latvijā un glābt no mokošas nāves vairākus tūkstošus ūdeļu un lapsu. Patlaban Latvijā ūdeles tiekot audzētas piecās novietnēs.

    Zvēraudzēšanas industrija Latvijā ik gadu nonāvējot pusmiljonu dzīvnieku, lai ražotu apģērbu dekorācijas. Biedrība uzsver, ka šajā industrijā izmantotās metodes, dzīvnieku dzīves apstākļi, nogalināšanas paņēmieni un attieksme pret kažokzvēriem kā peļņas avotu, ir morāli apkaunojoši un tiem nav ētiska attaisnojuma. Zvēraudzētavās ūdeles nosmacē gāzes kamerās, bet lapsas nosit ar elektrisko strāvu.

    Petīciju par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu biedrības «Dzīvnieku brīvība» mājaslapā parakstījuši vairāk nekā 41 890 cilvēku.

    Dzīvnieku ciešanas nav modē

    Arī citur pasaulē modes industrija un tās patērētāji jau ir reaģējuši uz dzīvnieku aizstāvju aktivitātēm. Itāļu modes zīmols «Dolce&Gabbana» šā gada sākumā paziņojis par atteikšanos no kažokādām savās turpmākajās kolekcijās, tāpat arī zīmols «Moncler». Kažoku fabriku nolēmis slēgt lielākais kažokādu tirgotājs Krievijā «Kalyaev».

    Viens no iemesliem – modes namu un dizaineru atteikšanās no kažokādu izmantošanas, un tas izraisījis kažokzvēru audzēšanas norietu. No dabisko kažokādu izmantošanas jau iepriekš atteikušies zīmoli «Gucci», «Prada», «Hugo Boss», «Furla», «Armani», «Versace», «Michael Kors», «Timberland», «Adidas», «Zara».

    Elīnai Šimkus jau 22 gadus ir mākslīgais kažoks

    «Tas, ka cilvēks lieto gaļu uzturā, sakņojas cilvēka – visēdāja – būtībā, taču kažokādu nēsāšana ir tikai vēlmē pēc luksusa preces,» uzskata operdziedātāja.

    «Šai kampaņai ir viens konkrēts mērķis – vērsties pret kažokzvēru audzēšanu peļņas nolūkos,» uzsver operdziedātāja Elīna Šimkus, kas kopā ar vīru pianistu Vestardu Šimku iestājusies pret kažokzvēru audzēšanu Latvijā.

    «Šī kampaņa aicina aizdomāties par dzīvnieku dzīvību, tās bezjēdzīgu iznīcināšanu peļņas un luksusa vārdā, jo, būsim godīgi, dabiskās kažokādas apģērbs ir ekskluzīva un ārkārtīgi dārga prece. Mēs nedzīvojam akmens laikmetā, kad kažokāda bija vitāli nepieciešama, lai izdzīvotu skarbos klimatiskajos apstākļos.

    Mēs dzīvojam daudzu iespēju laikmetā, kad jebkurai lietai ir atrodama alternatīva. Manā garderobē nav kažokādu, toties ir lielisks, kvalitatīvs un ļoti silts mākslīgās ādas kažoks, kas kalpo jau 22 gadus,» lepojas Šimkus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē