• Elīna Baltskara par Dod pieci labdarības maratonu: Tas bija gan fiziski, gan emocionāli grūts darbs

    Labdarības projekti
    Lelde Lūse
    10. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Miks Jeluškins / Latvijas Radio
    Elīnai šīs ir neparasts gads. Pavasarī viņa pievienojās Latvijas Radio 5 – Pieci.lv komandai un decembrī sešas dienas pavadīja kopā ar radio dīdžejiem stikla studijā, lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus apvienoties kopējam mērķim – sniegt palīdzīgu roku tiem, kas cieš no vardarbības.

    Jau septīto reizi pirms Ziemassvētkiem notika labdarības maratons Dod pieci!. Pirmo reizi stikla studijā Vecrīgā kopā ar iemīļotiem radio dīdžejiem Tomu Grēviņu un Magnusu Eriņu darbojās arī Elīna Baltskara. Radio viņa nonāca šā gada martā, vien pāris nedēļu pirms pandēmijas sākšanās. «Mans ceļš uz radio ir dažādiem notikumiem vīts un pīts,» PDz stāsta Elīna.

    «Uzaugu Cēsīs, kur pusaudžu gados un vēlāk arī paralēli studijām iesaistījos dažādās sabiedriskās aktivitātēs, arī vairākās nevalstiskās organizācijās, galvenokārt darbā ar jauniešiem. Absolvējot Latvijas Kultūras akadēmiju, kādu laiku strādāju Vides risinājumu institūtā, pēc tam – Imanta Ziedoņa fondā Viegli, attīstot projektu Kartupeļu Lauka Radio. Kad ieraudzīju galvenā redaktora vakanci Latvijas Radio 5, apkārtējo iedrošināta, pieteicos,» atceras Elīna.

    «Radio kā medijs man vienmēr ir ļoti interesējis, jo tam piemīt unikāla personiska saikne ar klausītāju.»

    «Kad domājām par to, kāds dīdžeju sastāvs šogad būs labdarības maratonā, Toms Grēviņš ieminējās: «Elīna, varbūt tu gribi? Mums tiešām noderētu kāds satura cilvēks, ņemot vērā, cik šī gada tēma ir sarežģīta.» Biju pārsteigta par tādu ierosinājumu, bet pieņēmu šo atbildību.»

    Pirms ieiet studijā, veic Covid-19 testus

    Covid-19 mainīja ierasto maratona norisi, tomēr ciešā sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru tika rasts risinājums, lai arī šogad stikla studija varētu būt Doma laukumā un radio personības gandrīz nedēļu no turienes vadītu tiešraidi.

    «Mēs, trīs cilvēki, kas devāmies stikla studijā, jau laikus pašizolējāmies. Ieejot studijā, tapām par vienu burbuli, kas nesatiekas ar citiem. Arī tehniskie darbinieki ir sadalīti burbuļos, kas savā starpā nesatiekas.

    Pirms labdarības maratona veicām divus Covid-19 testus,» atklāj Elīna.

    «Starp dīdžeju un viesu zonu ir atdalošs stikls, un viesi šogad ir ierobežotā skaistā. Mainīts arī maratona sākums un noslēgums – vairs nebūs ierastās pulcēšanās kā citus gadus. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, nolēmām iepriekš nepublicēt programmu, lai nerastos situācija, ka cilvēki vēlas redzēt kādu mākslinieku un dodas uz Doma laukumu. Tāpēc visus aicinājām pieslēgties Latvijas radio 5 ēteram vai tiešraidei internetā, lai nepalaistu garām savus iemīļotos māksliniekus un vērtīgas sarunas.»

    Emocionāli smaga tēma

    Stunda drošībā cilvēkam, kurš bēg no vardarbības, – ar šādiem vārdiem radio komanda aicina cilvēkus ziedot. Minimālā summa – pieci eiro, un apmaiņā par to tiek atskaņota ziedotāja izvēlēta dziesma.

    Mirkli pirms ieiet studijā, Elīna atzinās: «Centos nobriest tam, ka būs ne tikai fiziski, bet arī emocionāli grūts darbs – sešarpus dienu būt dziļi tēmā, kas ir patiešām smaga. Brīdī, kad cilvēki sāk ziedot un dalīties savos stāstos, arī klausītāji kļūst par satura radītājiem. Mēs esam tikai moderatori, kas palīdz šiem stāstiem izskanēt skaļāk un saprotamāk.» Viņa saka:

    «Statistika ir nepielūdzama – katra trešā sieviete Latvijā ir atzinusi, ka dzīves laikā piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību no sava partnera.

    Domāju, mēs katrs pazīstam kādu vardarbības upuri, pat ja nezinām to. Arī es personīgi zinu līdzcilvēkus, kuri ir cietuši no dažādām vardarbības formām.» Elīna uzsver – tie ir maldi, ka vardarbība skar tikai maznodrošinātus, neizglītotus un slikti audzinātus cilvēkus. «Tā ir problēma, kas nešķiro pēc ienākumiem vai sociālā statusa. Speciālisti saka, ka tieši izglītoti cilvēki spēj būt īpaši manipulatīvi varmākas.»

    «No visiem ziedojumiem, kas savākti labdarības maratonā, tiks izveidots ātrās reaģēšanas fonds, kuru apkalpos mūsu ilggadējais partneris Ziedot.lv,» stāsta Pieci.lv galvenā redaktore.

    «Tā būs iespēja saņemt tūlītēju palīdzību jebkuram vardarbības upurim, lai pamestu vardarbīgo vidi. Tas var būt apmaksāts transports, īslaicīga pajumtes nodrošināšana, pārtikas finansēšana, apmaksāts mentors, kas palīdzēs sakārtot visus jautājumus, lai varētu pamest vardarbīgu partneri. Ir lietas, kuras nodrošina pašvaldība vai valsts, bet, lai šādu palīdzību saņemtu, ir jāgaida. Ir cilvēki, kuri nevar gaidīt. Viņiem vajag aiziet tieši šajā brīdī, kad ir šī vardarbība ģimenē.»

    Labdarības maratonā Dod pieci!” tika saziedoti 402 065 eiro. Jau labdarības maratona laikā 73 personas vērsušās pēc palīdzības, un sākusies ziedojumu izmantošana akūtu situāciju risināšanai. Dod pieci! sešu diennakšu laikā saņemti neskaitāmi zvani un vēstules, kurās cilvēki apliecina tēmas aktualitāti un stāsta par piedzīvoto vardarbību. Dod pieci! rīkotāji nosūtījuši atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām par vardarbības mazināšanu Latvijas ģimenēs, iekļaujot 14 priekšlikumus un aicinot līdz nākamā gada 1.februārim uz tiem rast atbildes. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē