• Eksprezidents Valdis Zatlers: Ģimenē var izdarīt daudz

    Attiecības
    Evija Kalnbērza
    29. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kaspars Krafts (F64)
    Lāčplēša dienas vakarā eksprezidents stāvēja pie skaisti izgaismota Brīvības pieminekļa. Tā ir viņa aizsākta iniciatīva – vākt ziedojumus, lai jau nākamgad, sākot ar Latvijas dzimšanas dienu, mūsu valsts simbols būtu gaismā vienmēr.

    «Ir sajūta, ka piemineklis pats izstaro gaismu. Šis ir pirmais tehniskais izmēģinājums, tikai desmitā daļa no tā, kas būs redzams pēc gada. Viss šobrīd redzamais paveikts par ziedotāju naudu,» PDz saka eksprezidents Valdis Zatlers, lūkojoties uz gaismas apmirdzēto Mildu.

    Viņš pamanījis, ka citu valstu nozīmīgākie pieminekļi ir izgaismoti, bet mūsu tautas brīvības simbols grimst tumsā. Zatlers rosināja izveidot Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu un kopējiem spēkiem izcelt gaismā šo monumentu. «Lāčplēša diena bija piemērotākais laiks eksperimentam, pēc tam jau būs jāstrādā pie plāna realizācijas,» par jau paveikto viņš ir gandarīts.

    Paredzēts, ka no nākamā gada novembra piemineklis būs izgaismots trijos veidos. Būs ikdienas apgaismojums, kas iedegsies līdz ar tumšā laika iestāšanos, svētku un īpašais – mākslinieciskais izgaismojums.

    «Īpaši tagad svētku laikā ir daudz ziedotāju. Kopējā tāme ir 350 000 eiro.

    Finansiāls atbalsts būs arī no Kultūras ministrijas. Iesaistījušās divas lielas firmas, kas izgatavos balstus un prožektorus. Katrs ziedotājs, kaut vai atvēlot vienu eiro, ieliek šajā kopējā gaismā pa stariņam. Tiks mainīts arī ielas apgaismojums. Tas nebūs tik spilgts kā šobrīd, un tad Brīvības piemineklis varēs izcelties,» stāsta Zatlers.

    «Valsts pamats ir katrs pilsonis un katrs iedzīvotājs. Mēs veidojam ģimenes, un ģimenē var izdarīt daudz – svētku pusdienas, kāda patriotiska filma, stāsti par to, ko kāds no senčiem izdarījis valsts labā. Mēs varam doties pastaigā svaigā gaisā, kā tas distancējoties notika arī Lāčplēša dienā.» Zatlers gan atzīst, ka viņam nedaudz pietrūkstot ierastās eksprezidenta dienas kārtības, kad vajadzēja būt dažādos pasākumos. «Par laimi, svētku un kopības sajūta, mazinoties iespējām, tomēr ir vēl lielāka,» prieku pauž viņš.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē