• Dzīve pēc mafijas: bijušie gangsteri, kuriem izdevies nostāties uz pareizā ceļa

    Kino un TV
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tikai retajam ir izdevies saraut visas saites ar mafiju – ne tikai palikt dzīvam, bet arī publiski izstāstīt savu stāstu, lai brīdinātu citus par šādas nodarbošanās bīstamību, vēsta kanāls FOX.

    Par mafiju sākotnēji sauca atsevišķas kriminālās bandas, kas izveidojās Itālijas salā Sicīlijā 19. gadsimta beigās. Taču pēc vairākiem emigrācijas viļņiem mafijas darbība izplatījās arī otrpus okeānam – Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Kanādā un pat Austrālijā. Mūsdienu izpratnē mafija ir jebkāda veida krimināls grupējums ar savu struktūru un likumiem.

    Mafijas fenomens vienmēr ir valdzinājis kino un seriālu veidotājus. Ne velti par to uzņemtas daudzas filmas un seriāli. Daži no tiem pat ir balstīti uz reāliem dzīves notikumiem.

    Starp tiem ir seriāls «Hārlemas krusttēvs», kurš stāsta par mafijas bosa Bampija Džonsona dzīvi. Gangsteris, īstajā vārdā Elsvorts Reimonds Džonsons, pēc desmit cietumā pavadītiem gadiem, atgriežas dzimtajā Hārlemā, vienā no apkaimēm Ņujorkas.

    Gaidot seriāla «Hārlemas krusttēvs» otro sezonu, kas būs skatāma sestdienās plkst. 22.00, kanāls FOX aicina iepazīties ar bijušo gangsteru dzīvesstāstiem, kuriem ir izdevies izkļūt no mafijas ķepām un sākt jaunu dzīvi!

    «Mafijas prinča» jaunā dzīve

    Maikls Frančeze (Michael Franzese) piedzima 1951. gada 27. maijā Ņujorkā, mafijas bosa Džona «Sonija» Frančeze ģimenē. Viņa tēvs, ietekmīgās mafijas ģimenes Kolombo bandas loceklis, negribēja, lai dēls ir šā organizētā noziedzīgā grupējuma dalībnieks.

    Taču 1971. gadā, 20 gadu vecumā Maikls pameta studijas koledžā, lai palīdzētu savai ģimenei pelnīt iztiku. Jāatzīmē, ka viņa tēvam 1967. gadā tika piespriests 50 gadu ilgs ieslodzījums par bruņotu bankas aplaupīšanu.

    1986. gadā, kad Maiklam bija 35 gadi, viņš tika iekļauts prestižā finanšu izdevuma «Fortune» «50 bagātāko un varenāko mafijas bosu» listē. Frančeze šajā sarakstā bija ierindots 18. vietā. Toreiz Maikls pelnīja ap 10 miljoniem ASV dolāru nedēļā. Viņš arī ieguva iesauku «mafijas princis».

    Tajā pašā gadā Frančeze tika piespriests desmit gadu cietumsods, taču jāsaka, ka tikai pusi no tā viņš pavadīja ieslodzījumā.

    Pēc iznākšanas brīvībā viņš izlēma saraut saites ar pagātni un pārcelties no Ņujorkas uz Kalifornijas štatu, jo baidījās par savu dzīvību. Bija zināms arī, ka tikusi pasūtīta viņa slepkavība. Jāatzīmē, ka šo pasūtījumu atbalstīja arī viņa paša tēvs.

    Frančeze sāka uzstāties publiski, mudinot jauniešus izvēlēties citu dzīvesveidu. Šodien viņš ir septiņu bērnu tēvs un kristietis, kas regulāri apmeklē baznīcu.

    Maikls kļuvis par pieprasītu motivācijas spīkeri un rakstnieku. Bijušais «mafijas princis» ir septiņu autobiogrāfisko grāmatu autors. Pirmā, ar nosaukumu “Pamest mafiju”, iznāca 1992. gadā, savukārt jaunākais viņa garadarbs – «Mafijas demokrātija» – nācis klajā pērn.

    Viņam ir arī savs kanāls vietnē Youtube. ar vairāk kā miljons abonentiem. Tajā skatāmas intervijas gan ar pašu Maiklu, gan citiem cilvēkiem. Viņš arī stāsta, kas ir patiess un kas nav filmās un seriālos par mafiju.

    Mafijas rokaspuisis, kas palīdzēja FIB atklāt noziegumus

    Lūzuma punkts rūdītā noziedznieka Čārlija Vilhelma dzīvē notika 1995. gada vasarā. Tolaik viņam bija 40 gadi un pusi no tiem viņš pavadīja, veicot dažādus likumpārkāpumus. Liktenīgajā rītā viņa mājā Ņujorkā ielauzās policija vienība, lai veiktu kratīšanu. Kā Vilhelms vēlāk atcerējās – viņa sirds salūza, redzot septiņgadīgo dēlu, kas nobijies raudāja.

    Jāsaka gan, ka tajā reizē policija Čārliju nearestēja, taču dažas dienas pēc kratīšanas pie durvīm pieklauvēja sens draugs vārda Bilijs. Teju 20 gadu garumā viņi bija kopā paveikuši neskaitāmus noziegumus.

    Bilijs bija nule kā iznācis no cietuma, kurā izcieta sodu par liecinieku iespaidošanu. Jāpiemin, ka Vilhelmam arī bija zināms, ka viņa draugs 1978. gadā izdarīja slepkavību, taču nebija saņēmis par to nekādu sodu. Tāpat viņš zināja, ka Bilijs vēlējās nogalināt divus vīriešus, kurus turēja aizdomās par mafijas naudas zagšanu. Šo «uzdevumu» Vilhelms, kurš apgalvo, ka nekad nevienu nav nogalinājis, nevēlējās uzņemties.

    Nedēļu pēc šis vizītes Vilhelms devās uz Vašingtonu, lai satiktos ar Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) darbinieku un piedāvātu kļūt par brīvprātīgo ziņotāju. Starp citu, FIB darbinieks bija Vilhelma sens paziņa – brāļa labākais draugs bērnībā. Uz tikšanos ar policijas pārvaldi Vilhelms ieradās bez advokāta, tāpat arī viņš nelūdza atbrīvot viņu no atbildības par iepriekš pastrādātiem noziegumiem.

    Tā Čārlijs kļuva par FIB slepeno ieroci cīņā pret mafiju. Ar noklausīšanās ierīces palīdzību viņš vāca pierādījumus, tiekoties ar saviem bijušajiem līdzgaitniekiem.Viņiem vēlāk izvirzīja apsūdzības par narkotisko vielu tirdzniecību, kukuļdošanu, naudas izspiešanu un slepkavībām. Čārlijs arī vēlāk uzrakstīja grāmatu par savu dzīvi.

    Bijušais algotais slepkava tagad skrien maratonus

    Rauls Džadhavs piedzima Indijas pilsētas Mumbajas apkārtnē. Skolā viņš neizcēlās ar īpašu centību, taču veiksmīgi nokārtoja gala eksāmenus un iestājās universitātē. Šajā laikā viņš iepazinās ar meiteni, kuru vēlējās apprecēt. Taču viņas tēvs, zinot, ka Raulam ir grūtības ar studijām, nolēma, ka viņa meitai jāprecas ar perspektīvāku kandidātu.

    Džadhavs bija ļoti dusmīgs, pameta studijas un veltīja visu savu enerģiju tam, lai ātri kļūtu bagāts. Sakritība vai nē, bet tajā pašā daudzdzīvokļu ēkā, kur viņš tolaik mitinājās, dzīvoja arī Mumbajas mafijas algotnis.

    Pateicoties savam šarmam un pārliecināšanas spējām, 21 gadu vecumā Rauls ieguva darbu pie vietējā mafijas bosa. Sākumā Raula darbs bija naudas izspiešana jeb rekets, kas ienesa mafijas bosam miljoniem rūpiju nākamajos gados. Arods jaunietim pat ļoti patika, un viņš bija labs darbinieks, tomēr organizācijai bija vajadzīgs algots slepkava.

    2007. gadā viņa vārds figurēja 11 krimināllietās, piemēram, četros slepkavību mēģinājumos, kā arī iespējamā dalībā apšaudēs dažādos Mumbajas apkaimes rajonos. Nākamos četrus gadus viņš pavadīja cietumā. 2010. gadā, nonākot atpakaļ brīvībā, Rauls sameklēja darbu un uzsāka jaunu dzīvi. Taču, pēc tam kad viņa vārds tika minēts saistībā ar kāda žurnālista slepkavību, Raulu atlaida. Viņš ilgi nevarēja atrast citu darbavietu, tāpēc slīcināja bēdas alkoholā un narkotikās.

    Par laimi viņam bija ģimene, kas parūpējās par to, lai viņš saņem nepieciešamo palīdzību un ievietoja Raulu rehabilitācijas iestādē. Tiesa, pēc 30 dienām viņš vēl nebija gatavs atgriezties atpakaļ sabiedrībā, tāpēc palika strādāt centrā kā brīvprātīgais. Par 1000 Indijas rūpijām (apmēram 11 eiro) mēnesī viņš tīrīja tualetes, iznesa miskastes un palīdzēja pacientiem, kad viņiem bija slikti.

    Rehabilitācijas centra psihologs pamudināja Raulu sākt trenēties 10 kilometru skrējienam. Šī nodarbe palīdzēja viņam apkarot savus dēmonus. Nākamajos gados viņš piedalījies vairākos desmitos maratonu un noskrēja vairāk nekā 10 000 kilometru. Tagad viņa sapnis ir labot Indijas skriešanas rekordu.

    Tie ir bijušie gangsteri, kuriem izdevies uzsākt jaunu dzīvi. Savukārt, sestdienās plkst. 22.00 kanālā FOX, skatoties seriālu “Hārlemas krusttēvs”, skatītājiem ir iespēja doties virtuālā ceļojumā uz 1960. gadu Ņujorku, kur valdīja harizmātiskais mafijas boss Bampijs Džonsons!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē