• Dziedošais ārsts Dins Sumerags: Garīgais spēks ir viens no veidiem cīņā ar vīrusu

    Pieredze
    Gita Vīksne
    30. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    «Gandrīz katru dienu satieku vairākus pacientus, kuri Covid-19 jau izslimojuši,» PDz saka dziedātājs, kurš ir otorinolaringologs Cēsīs.

    «Darbs medicīnā rit pilnā sparā. Katru dienu pavadu sejas maskā un satieku līdz pat 30 pacientus,» atklāj dziedātājs un otorinolaringologs Dins Sumerags, kurš pērn pievienojās Cēsu klīnikas speciālistu komandai.

    «Atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem šajā laikā vairākiem pacientiem ir bijis jāatceļ plānveida operācijas. Manuprāt, tas nav pareizi, jo pacienti uz operācijām nāk ar Covid-19 negatīvu testu. Arī visi ārsti un māsas ir pārbaudīti.

    Šobrīd politiķi ierobežo to, par ko mediķiem atliek tikai nobrīnīties,» uzskata Dins.

    «Gandrīz katru dienu satieku divus līdz piecus pacientus, kas Covid-19 jau izslimojuši,» stāsta viņš un neslēpj – ir arī tādi, kas no vīrusa ļoti nobijušies. «Ir teiciens: veselā miesā – vesels gars. Šobrīd liela uzmanība tiek pievērsta miesas veselības uzturēšanai, bet tiek aizmirsts par garu. Bailes un stress grauj imunitāti.

    Cilvēkam, kas baidās un uztraucas, vīrusi pieķeras vieglāk. Katru dienu izskan daudz depresīvu ziņu, kas veselībai neko labu nedod. Esmu ievērojis – cilvēki, kas izvēlas nesekot ziņām, ir garā stiprāki par tiem, kas tver katru jaunumu un par visu baiļojas. No stresa parādās veģetatīvie efekti – kaklā kašājas kamols, ir sajūta, ka pēkšņi sāk trūkt elpa,» stāsta Sumerags.

    «Ir jādod pozitīvs lādiņš un emocionāli jāceļ tautas gars. Līdzīgi kā eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga to izdarīja Dziesmusvētku noslēguma koncerta uzrunā ar vārdiem: «Mēs esam stipra tauta! Mēs esam diženi! Mēs esam raženi!» Garīgais spēks ir viens no veidiem cīņā ar vīrusu. Ir pat pētījumi, ka Covid-19 terapijā uzlabojumus sniedz arī antidepresanti, jo samazina baiļu līmeni.»

    Viņš uzskata, ka ticība tam, ka esam veiksminieki un ar visu tiekam galā, palīdzēja uzveikt pandēmijas pirmo vilni. «Toreiz spēku un pacilātību deva arī tās mūziķu uzstāšanās, kas vēl paguva notikt. Diemžēl pēdējā laikā esmu dzirdējis daudz izmisuma pilnu stāstu no mūziķiem. Tas jāmaina! Svētkos priecājamies par skaistajiem koncertiem, un tagad pienācis laiks, kad jāpalīdz māksliniekiem,» aicina Sumerags. Pandēmijas dēļ arī viņam ir bijis jāatceļ vairākas uzstāšanās.

    «Esmu par jaunu risinājumu meklēšanu, nevis visa aizliegšanu.

    Domāju, cilvēki drīz varētu doties uz koncertiem, kur tiktu stingri kontrolēta epidemioloģiskā situācija. Ja telpā ir laba ventilācija, tiek iedotas vienreizlietojamās maskas un ieturēta distance, vīrusa pārnešana ar siekalām vai gļotām ir maz iespējama.» Viņš nedomā, ka vīrusu varētu izplatīt mākslinieks ar savu dziedāšanu. «Kā man mācīja operdziedātājs Samsons Izjumovs – ja dziedi pareizi, tev pretī var nolikt aizdegtu sveci un tā nenodziest!»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē