• Dziedātāja Rudāne darina traukus: Darbs ar mālu ir ļoti nomierinošs

    Radošas idejas
    Anastasija Kuzminova
    18. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dziedātāja nebeidz pārsteigt fanus ar savām radošajām izpausmēm. Tagad viņa aizrāvusies ar dekoratīvo trauku veidošanu un saka – ikviens pats sev var pagatavot trauciņu.

    Gleznošana, šūšana un tagad arī dekoratīvu trauku veidošana – dziedātāja Dināra Rudāne nespēj sēdēt, rokas klēpī salikusi. «Es visu laiku meklēju sev nodarbes, vēlos iemācīties kaut ko jaunu,» stāsta viņa.

    «Bieži iepērkos būvmateriālu veikalos un ieskatos mākslinieku preču stūrītī, kur ik pa laikam iegādājos krāsas. Nesen manu uzmanību piesaistīja pašcietējošs māls – modelēšanas masa. Tas man uzreiz iepatikās, jo tādu nevajag apdedzināt krāsnī. Tādēļ nolēmu, ka man jāpamēģina ar to padarboties,» atceras Rudāne. «Darbs ar mālu ir ļoti patīkams un nomierinošs, bet krāsošana ar kafiju – īsta aromterapija!»

    Dziedātājas veidotie trauki uzreiz iepatikušies viņas faniem, tomēr pārdot savus darinājumus viņa nesteidzas. Vēl neesot tik augstā līmenī, lai prasītu par tiem naudu. «Saprotu, ka manas atpazīstamības dēļ cilvēki labprāt vēlas tos iegādāties, tomēr ar šo lietu vēl tikai iepazīstos, neesmu jau profesionāla keramiķe,» saka viņa.

    «Kad cilvēki prasa, vai manus traukus var nopirkt, es izstāstu, kur šādu materiālu var nopirkt, un pamācu, kā ar to darboties.»

    Dināra atklāj – šāds hobijs nemaksā daudz. Modelēšanas masas iepakojums maksā nepilnus trīs eiro, un no viena kubiciņa varot uztaisīt krūzi un mazu šķīvīti. «Masa tikpat kā nesmērējas, tādēļ tā var būt jauka laika pavadīšana ar bērniem. Masu var izmantot arī, lai saglabātu jaundzimušā rociņas vai kājiņas nospiedumus,» iesaka dziedātāja.  

    Jau gadu viņa ir vieslektore un pasniedz vokālu un mūziku Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolas studentiem. «Domāju, ka pedagoga prakse ir katra mūziķa un sportista liktenis. Man laikam tas pienāca ātrāk par pensiju,» smejas Dināra. «Ja pandēmija ievilksies, noteikti iziešu kādus kursus un pārkvalificēšos par vizuālās mākslas skolotāju,» apņēmusies dziedātāja.

    Kā izveidot dekoratīvu šķīvīti

    1. Masa jāizrullē aptuveni piecus milimetrus bieza. Var saspiest ar rokām vai ņemt talkā mīklas rulli. Masai pievienoju mazliet maltas kafijas, un tā iekrāsojas gaiši brūnā tonī.
    2. Lai iegūtu šķīvja formu, jau gatavs trauks jāuzliek uz izrullētā māla un jāapvelk tā kontūra.
    3. Ja vēlas šķīvi ar augstām maliņām, to pašu dara ar zupas šķīvi. Izgriezto formu uzliek uz zupas šķīvja un ļauj tai iegrimt. Tā veidosies maliņas.
    4. Šķīvja dekorēšanai var izmantot akrila krāsas. Var sabērt piparus un, iespiežot tos mālā, veidot rakstu. Var iespiest arī herbārija augus.
    5. Māla masu var sagriezt strēmelēs un sapīt bizi, kuru piestiprina traukam.
    6. Vismaz diennakti ļauj šķīvim žūt. Ja tajā paredzēts likt ēdienu, šķīvja virskārtu pārklāj ar laku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē