• Džemmas Skulmes kapa piemineklī joprojām tikai dzimšanas gads – kāpēc tā?

    Kapavieta
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    9. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MARTA KALNIŅA UN F64
    Novembrī apritēs divi gadi, kopš mūžībā devās izcilā gleznotāja, bet dzimtas kapavietas plāksne līdz pat šim brīdim nav pabeigta…

    Doma baznīcā 9. novembrī no Džemmas Skulmes atvadījās simtiem viņas talanta cienītāju. Pēdējā dzīves gadā mākslinieci gan mocīja veselības likstas – viņa bija lauzusi abus gūžas kaulus un bija spiesta lūgt sabiedrības palīdzību, lai varētu samaksāt māsiņas un fizioterapeita pakalpojumus.

    Bija paredzēts, ka pirms valsts svētkiem Rīgas Latviešu biedrības namā rīkotajā Labdarības balles izsolē tiks pārdoti arī daži slavenās mākslinieces darbi, bet iegūtos līdzekļus izmantos viņas rehabilitācijai. Diemžēl šim plānam nebija lemts piepildīties, jo Džemmas sirds pārstāja pukstēt ātrāk…

    Līdz ar to tika nolemts, ka izsolē iegūtā nauda tiks novirzīta tuviniekiem kā finansējums Džemmas piemiņas vietas izveidei Mākslinieku kapu kalniņā Meža kapos. Turpat, kur atdusas viņas māte tēlniece Marta Skulme, tēvs gleznotājs un scenogrāfs Oto Skulme un vīrs Ojārs Ābols.

    Izolē Džemmas glezna Tautumeita tika izsolīta par 1300 eiro, bet glezna Sēdošā – par 2200 eiro. Kur un kā tikusi izlietota šī nauda, nav zināms, jo Skulmju dzimtas kapos nekas nav mainījies jau daudzus gadus – Džemmas vārds un dzimšanas gads kapavietas plāksnē ir iegravēts, bet tas arī viss. Kad plānots pabeigt dzimtas kapa vietas izveidi, PDz neizdevās uzzināt, jo Džemmas dēls Juris Dimiters līdz žurnāla nodošanai tipogrāfijā nebija sazvanāms.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē