• Dzelzceļa stacija Zemgalē, kurā ierīkota baznīca — ēka tika nopirkta par 500 latiem

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    7. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: PRIVĀTAIS ARHĪVS, FACEBOOK, INSTAGRAM
    Iegādāties un atjaunot senas dzelzceļa stacijas Latvijā kļūst tikpat populāri, kā saimniekot senās muižās. Izrādās, ikviens var kļūt par kādas stacijas saimnieku un dot tai otro dzīvību.

    «Zemgale ir apdzīvota vieta Daugavpils novadā, pateicoties kurai savu nosaukumu ieguvusi gan dzelzceļa stacija, gan mūsu izveidotā baznīca,» PDz atklāj Zemgales Romas katoļu baznīcas priesteris Vjačeslavs Rosļaks.

    «Ideja pārbūvēt dzelzceļa staciju par baznīcu dzima priesteriem, jo šī ēka atradās daudz labākā vietā, nekā mūsu kādreizējais lūgšanas nams. 2002. gadā mūsu baznīca nopirka stacijas ēku no Latvijas dzelzceļa par 500 latiem. Tā bija pamesta, taču ēkas arhitektūra perfekti atbilda baznīcas vajadzībām – tai bija kupols, kas nav mainīts, vien papildināts ar krustu.

    Ēka gan bija ļoti nolaista – virs kupola nebija jumta un iekšā tecēja ūdens, nebija logu un durvju.

    Tas bija ēkas skelets, kura atjaunošanai baznīca veltīja trīs gadus. Stacijas telpas tika izremontētas, papildinātas ar altāriem, soliem un biktskrēsliem, taču viss pārējais tika saglabāts tā, kā bija iepriekš. Baznīca darbojas kopš 2006. gada. Katru svētdienu notiek svētā mise, dažreiz arī kristības.

    Ja atbrauc tūristi, kas vēlas apskatīties baznīcu no iekšpuses, jāsazinās ar cilvēku, kas dzīvo netālu no baznīcas, un durvis tiks atvērtas,» stāsta priesteris.

    «Cik man zināms, esam vienīgā baznīca Latvijā, kas iekārtota dzelzceļa stacijā. Vēl pirms gada baznīcai garām regulāri kursēja vilciens Daugavpils–Viļņa. Man deviņos no rīta bija dievkalpojums, kura laikā dzirdēju kā skaļi dunēdams aiztraucas vilciens,» atminas viņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē