• Diriģents Aivis Greters tiek pie balvām: Biju saviļņots un gandarīts vienlaikus

    Mūzika
    Evija Kalnbērza
    7. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: kultura.riga.lv
    Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā divas balvas nonāca jauniešu kora Kamēr… diriģenta rokās. Uz skatuves viņš sirsnīgi pateicās savai ģimenei.

    Gada izaicinājums – priekšnesums uz ūdens

    Kora Kamēr… diriģents Aivis Greters tika apbalvots kategorijās Gada jaunais mākslinieks un Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos. «Biju saviļņots un gandarīts vienlaikus,» par saņemtajām balvām saka Aivis.

    «Korim pagājušais bija 30. jubilejas gads, un viss pasaulē sagriezās kājām gaisā. Taču man bija iespēja strādāt ar simfonisko orķestri un iestudēt Mocarta koncertoperu Bastiens un Bastiena, kā arī Doma baznīcā nosvinēt kora Kamēr… jubileju. Domāju, balva ir lieliska dāvana korim,» teic viņš, jo īpašu uzmanību izpelnījās muzikāli performatīvais piedzīvojums Kamēr… upē, kas 25. jūlijā notika Gaujas krastā Cēsu mākslas festivāla laikā.

    «Dažus metrus no krasta ūdenī bija izbūvēta skatuve, un līdz tai vajadzēja nokļūt ar plostiem un laivām. Ceļā uz skatuvi ieskandinājām upes akustiku un īstajā taktī un vietā satikāmies uz skatuves stundu un divdesmit minūtes garā programmā ar latviešu komponistu darbiem.

     Manuprāt, aizkustinošākais šajā visā bija satikt publiku, kura vēlējās beidzot piedzīvot dzīvo koncertu.

    Aivis Greters savulaik pats bijis korists, kad Kamēr… vēl vadīja diriģents Māris Sirmais. Vēlāk, kad kori vadīja Jānis Liepiņš, Aivis kļuva par otro diriģentu, bet kopš 2018. gada viņš ir galvenais diriģents. Greters šobrīd repertuāru kopā ar saviem 56 koristiem apgūst attālināti, un ir sapratis, ka tam ir savi plusi – nav jātērē laiks ilgstošai viena skaņdarba apguvei, jo nošu materiālu un tekstu katrs dziedātājs var apgūt pats, un, tiklīdz būs atļauts tikties klātienē, visi jau būs sagatavoti tālākam kopējam darbam.

    Apprecējis koristi un audzina dēlu

    Beidzamais laiks Aivim Greteram bijis pārmaiņām bagāts gan karjerā, gan privātajā dzīvē. Viņš apprecēja kora dziedātāju Terēzi, un pagājušajā nedēļā nosvinēja dēliņa Leonarda devīto dzīves mēnesi.

    «Kora pārņemšana bija daudz negaidītāks notikums nekā laulība, kas bija loģisks attiecību turpinājums. Taču šie abi notikumi manu dzīvi darījuši krāšņāku un bagātāku. Sieva man ir liels atbalsts. Arī kora dziedātāji mani atbalstīja laikā, kad man bija jāsaprot, kā veidot attiecības gan ar viņiem, gan ar sievu.»

    Aivis iepazinis Terēzi jau tad, kad abi mācījās Rīgas Doma kora skolā, bet abpusējas jūtas izveidojās, dziedot korī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē