• Dievišķā Amalfi. Ceļojums skaistuma baudīšanai

    Atpūta
    Dace Vaivara
    6. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Amalfi
    Foto: Shutterstock
    Amalfi
    Galvu reibinoši panorāmas skati un kalnu serpentīni, gleznieciski piejūras ciematiņi un citronkoku terases, paradīzes dārzi un pasakainas villas, kolorītas pludmales un tirkīzzils Vidusjūras ūdens – Amalfi piekraste Dienviditālijā pamatoti tiek dēvēta par vienu no skaistākajām vietām pasaulē. Iedvesmai — modes žurnālistes Daces Vaivaras Amalfi piekrastes adreses.

    «Itālija ir mana kaislība un gandrīz otrās mājas, jo tur studēju modi un itāliešu valodu. Esmu apceļojusi to krustām šķērsām un labprāt dalos piedzīvotajā. Amalfi un Ravello esmu atgriezusies vairākkārt, lai iedvesmotos un grimtu labsajūtā ar itāliešiem raksturīgo dzīves baudīšanas mākslu un Dolce far niente jeb saldo nekā nedarīšanu," saka Dace Vaivara.

    Ko apskatīt

    Amalfi piekraste ar robaino klinšu krastu 55 kilometru garumā atrodas starp Sorento un Salerno, un tajā ietilpst 13 kalnu ciemati, populārākie ir Pozitāno, Amalfi un Ravello – katrs ar saviem apslēptajiem dārgumiem. Šaurie, līkumotie ceļi var izrādīties pārbaudījums pat pieredzējušam autobraucējam, bet brauciens ir tā vērts. Aiz katra līkuma paveras elpu aizraujoši dabasskati, un ik pa laikam rodas neapturama vēlme apstāties un tos iemūžināt.

    Leģendām apvītā Amalfi pilsētiņa ir piekrastes simbols un sirds. Leģenda vēsta, ka romiešu dievs Herkuless iemīlējās nimfā, vārdā Amalfi. Pilsētas lepnums tās centrālajā laukumā Piazza Duomo ir Sant’Andrea katedrāle ar arābu stila elementiem, un tai pie sāniem cieši piekļāvies paradīzes klosteris Chiostro del Paradiso.

    Dace Vaivara Ravello
    Dace Vaivara Ravello
    Ravello – Amalfi piekrastes dārgakmens un, manuprāt, viena no burvīgākajām pilsētiņām šajā apkaimē – visos laikos bijusi mākslinieku, slavenību un ceļotāju apbrīnota un dievināta. Uzbraucot kalna galā, atklājas klusa idille, kurā pastāvīgi dzīvo tikai ap 2500 iedzīvotāju. Te nav sastrēgumu un pilsētai raksturīgo trokšņu, jo pa vecpilsētas akmeņainajām ieliņām var pārvietoties tikai kājām, nesteidzīgi apbrīnojot viduslaiku baznīcas un graciozas vēsturiskas villas ar romantiskiem dārziem.

    Savukārt, iebraucot Pozitāno, paveras neticami skaists skats uz glezniecisku kalnu pilsētu. Klintīs vertikāli sabūvētās kolorītās ēkas smalkos pasteļtoņos – maigi dzeltenā, rozā, persiku un baltā – piešķir šai unikālajai vietai sirreālu noskaņu. 50. gadu vidū kādreiz klusais zvejnieku ciemats Pozitāno, konkurējot ar Kapri salu, kļuva par slavenību un bagātnieku iekārojamu galamērķi, un tā laika Dolce vita dzīvesstils te jūtams joprojām. Pozitāno pazīstama kā viena no pludmales mīļotāju iecienītākajām vietām ar elegantas kūrorta pilsētas slavu. Viena no glamūrīgākajām un Amalfi piekrastes lielākajām pludmalēm te ir Spiaggia Grande. Klusākas atpūtas cienītāji var izmantot jūras taksometru servisu, kas aizvedīs ar laivām uz nelielām paradīzes pludmalēm Remmese, Clavel un Cavone, sasniedzamām tikai no ūdens.

    Visā Amalfi piekrastē izvietojušās ap 100 pludmaļu, lielākoties tās ir sīkiem oļiem klātas un paslēpušās klintīs. Dažas ir visai sarežģīti sasniedzamas – jākāpj lejup pa stāvām kāpnēm, bet vismazākās pludmales iespējams sasniegt tikai ar laivu, savukārt privātās viesnīcu pludmales – ar liftu, kas ved lejup līdz jūrai pa klints iekšpusi.

    Labākais laiks Amalfi piekrastes apceļošanai ir ārpus karstās tūrisma sezonas – aprīlis, maijs, jūnija sākums vai septembris līdz pat oktobra sākumam, kad vēl iespējams sauļoties un peldēties. 

    KĀ NOKĻŪT?

    * Tiešie lidojumi no Rīgas uz Romu ar airBaltic.

    * Lai no Romas nokļūtu līdz Amalfi piekrastei, no Romas centrālās stacijas Roma Termini līdz Neapolei ērti aizbraukt ar vilcienu, tad no Neapoles vai Sorento uz Amalfi, Pozitāno vai Kapri salu var doties izbraukumā ar kuģīti. No Pozitāno uz Amalfi un Ravello var pārvietoties arī ar starppilsētu autobusu.

    * Visērtāk izīrēt automašīnu jau Rome Fiumicino lidostā. Almalfi atrodas aptuveni 300 km (četru stundu brauciena) attālumā. Vasarā gan sastrēgumu dēļ, braucot pa panorāmisko Amalfi piekrastes ceļu SS163, jārēķinās ar ilgāku laiku.

    Villas un paradīzes dārzi

    Īsts dārgums Ravello ir leģendām apvītā 12. gadsimta Villa Cimbrone (arī viena no prestižākajām Amalfi piekrastes luksusa viesnīcām) ar eksotisku dārzu. Šī maģiskā vieta ir īsta miera oāze, savulaik iedvesmojusi daudzas slavenas radošas personības – 20. gadsimta sākumā te pulcējās angļu aristokrātija un inteliģence. Holivudas dīva Grēta Garbo te atpūtās kopā ar mīļoto, par ko liecina marmora plāksne pie villas ieejas durvīm. No villas pa ciprešu aleju nonāksiet uz terases Terazzo dell`Infinito ar 18. gadsimta marmora skulptūrām. No tās paveras elpu aizraujošs panorāmas skats uz Salerno piekrasti un bezgalīgi zilo Tirēnu jūru. Šī ir mana vismīļākā vieta, kur ēnainā dārzā netraucēti palasīt grāmatu, iedzert vēsu Prosecco ar sulīgām olīvām un izbaudīt Dolce far niente.

    Nogaršo!

    Karstās vasaras dienās var atveldzēties ar svaigi spiestu citronu sulu no šajā reģionā audzētajiem saldajiem, sulīgajiem un milzīgajiem citroniem, kas dažkārt sasniedz melones izmērus. Vietējās šķirnes citronus sauc Sfusato amalfitano, un tos audzē citronkoku terasēs stāvajās kalnu nogāzēs no februāra līdz oktobrim. Viens no Amalfi piekrastei raksturīgākajiem produktiem ir citronu liķieris limončello, ko saskaņā ar itāliešu tradīcijām ledusaukstu pieņemts nobaudīt pēc vakariņām.

    Iepirkšanās

    Amalfi piekraste noteikti nav modes iepirkšanās galamērķis, kaut arī Kapri salā atrodas šopinga zelta trīsstūris ar slavenāko modes dizaineru butikiem – līdzīgs kā Milānā. Šajā reģionā vērts pievērst uzmanību vietējo amatnieku darinājumiem – keramikas, ādas un papīra izstrādājumiem.

    Amalfi piekrastei raksturīgie vietējo amatnieku ar roku apgleznotie mākslinieciskie keramikas izstrādājumi visplašākajā izvēlē pieejami Ravello veikaliņā Ceramiche d`Arte. Dekoratīvie šķīvji, antīka stila servīzes, vāzes un flīzes, interjera dekori un citas ekskluzīvas lietas – vairāk nekā 70 meistaru limitētas sērijas mākslas darbi.

    Pozitāno vērts iegriezties La Botteguccia de Giovanni veikaliņā, kur pats meistars Džovanni ar rokām darina Pozitāno raksturīgās sandales. Vispopulārākais un itāliešu Dolce vita filmu zvaigžņu iecienītākais modelis ir dekorēts ar gliemežvākiem.

    Ārpus Amalfi

    Kapri sala

    Tirkīzzilās jūras ieskautā un saulainā Vidusjūras pērle Kapri sala kopš seniem laikiem bijusi mākslinieku, rakstnieku, politiķu un slavenību galamērķis. Reibinošas ziedu smaržas un krāsas, atmiņas par tūkstošiem gadu senu vēsturi un apburoša daba – tā ir tikai maza daļa no salas maģijas. Uz Kapri salu var nokļūt ar pasažieru kuģīšiem, kas katru dienu kursē no Amalfi un Pozitāno ostas (arī no Sorento un Neapoles). No Kapri ostas pilsētas centrālo laukumu Piazzetta augšā kalnā visērtāk sasniegt ar funikulieri.

    19. gadsimta sākumā Eiropas mākslinieki meklēja iedvesmojošu vietu radīšanai un atrada to Kapri salā ar maigo Vidusjūras klimatu. Sala kļuva kluss patvērums un moderna tikšanās vieta filozofiem un aristokrātiem, kas te iegādājās vai uzcēla savas rezidences un veidoja salas vēsturi. Zviedru ārsts un rakstnieks Aksels Munte te uzbūvēja savu sapņu māju Villa San Michele salas klusākajā pusē Anakapri ar lielisku panorāmas
    Faraglioni klintis
    Faraglioni klintis
    skatu. Apburošs skats uz Faraglioni vientuļajām klintīm jūrā paveras no eksotiskajiem dārziem Giardini di Augusto, kur savulaik vācu lielrūpnieks Alfrēds Krups uzcēla savu rezidenci.

    Viena no brīnumainākajām vietām Kapri salā ir Grotta Azzurra – 25 metrus plata un 60 metrus gara dabiska klinšu ala, kurā iespējams iebraukt tikai ar nelielu laivu pa ļoti šauru ieeju. Alas iekšienē paveras skats ar nereāli spilgti zilu ūdens krāsu.

    Nogaršojiet Kapri raksturīgo Torta Caprese – salas tradicionālo šokolādes kūku ar mandelēm – vai kādu no citronu desertiem un vietējo limončello.

    Li Galli salas

    No Pozitāno var doties izbraukumā ar kuģīti uz Li Galli triju salu arhipelāgu, devētu par Sirēnu salām. Leģenda vēsta, ka šajās salās dzīvojušas sirēnas, kas ar savām dziesmām pievilināja kuģotājus. Salu mistiskā skaistuma apburts savulaik bija arī slavenais baletdejotājs Rūdolfs Nurijevs, kas leģendārā arhitekta Lekorbizjē projektētā villā te pavadīja savas dzīves pēdējos gadus. Tagad ekskluzīvajā septiņu istabu villā iekārtota viesnīca.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē