• Diāna Zande vēršas pie vecākiem: Neveidojiet karu tur, kur nevajag karot

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Pēdējās nedēļās kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un šausminošajām ziņām no aplenktajām pilsētām, šķiet, citi temati mūsu apziņā ir zaudējuši savu nozīmi.

    Apkārtējo drūmu domu pilno atmosfēru izjūt arī bērni un pusaudži, tādēļ vecākiem aktuāls kļūst jautājums – kā runāt ar bērniem par karu. Lai kaut cik atvieglotu šo uzdevumu, “Māmiņu klubs” talkā aicinājis psiholoģi Diānu Zandi – viņu sarunā vietnē “Instagram” iztaujā raidījuma vadītāja Kristīne Beitika.

    Psiholoģe atzīst, ka arī viņai šāda situācija ir pirmo reizi dzīvē, tomēr zināmas vadlīnijas viņa vecākiem dod.

    Noliegt realitāti nevajag, ar bērniem ir jārunā par visiem jautājumiem, arī par karu un citām drūmām lietām. Kara un agresijas fakts viennozīmīgi ir jānosoda, taču nevajadzētu šo nosodījumu vērst pret krievvalodīgajiem kaimiņiem, skolas biedriem vai citiem cilvēkiem, kam ar Putina režīma uzsākto karu nav nekāda sakara.

    “Ir svarīgi izveidot vienotas vadlīnijas, kā ģimenēs runāt par karu – gan par valstīm, gan iesaistītajiem cilvēkiem. Mēs necīnāmies pret kaimiņu, kas dzīvo blakus mājā. Mēs stāvam pret režīmu, pret politiskajām nejēdzībām.” tā Diāna Zande.

    Vēl bērniem ļoti palīdz tas, ja paši vecāki šajā situācijā neceļ paniku un pēc iespējas saglabā iekšējo mieru. Pat mazāki bērni, kam vēl situāciju nav iespējams izskaidrot, šo noskaņu mājās ļoti sajūt. 

    Zemāk skaties «1188 Play» video ar praktiskiem ieteikumiem, kā vecākiem runāt par karu ar dažāda vecuma bērniem un mudina neveidot karu tur, kur nevajag karot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē