• Cilvēki, kuri lamājas, ir patiesāki un godīgāki

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atceries draugus, ar kuriem pārstāji kontaktēties, jo sarunās viņi bieži vien izmantoja necenzētu leksiku? Starp citu, zinātne apgalvo, ka šie cilvēki ir labāki un patiesāki draugi nekā tie, kuri no nepieklājīgiem vārdiem izvairās.

    Bērnībā mūs mācīja atturēties no lamu vārdu lietošanas, jo tie ir nepieklājīgi un aizvainojoši. Daudzi cilvēki arī uzskata, ka nepieklājīgus vārdus izmanto tikai tie, kuriem vārdu krājums ir nabadzīgs un viņi neprot citādi izteikties. Tas gan attiecas uz dažu sabiedrības slāņu pārstāvjiem, bet zinātne saka ko citu.

    Masačūsetas Liberālās mākslas koledžas psiholoģijas profesors Timotijs Džejs un psihologs Kristīns Džojs, veicot pētījumu, atklāja, ka lamu izmantošana sarunās nav vārdu krājuma vai manieru trūkuma pazīme, gluži pretēji.

    Pētnieki atklāja, ka cilvēki, kuri savā leksikā izmanto lamu vārdus, izprot savu teikto, kā arī spēj atšķirt pareizo brīdi, kad tos lietot.

    Savukārt, spēja atšķirt, kad tos drīkst lietot un, kad nevajadzētu, norāda uz to, ka cilvēkam tieši ir lielāks nevis mazāks vārdu krājums.

    Iemesls, kādēļ cilvēki, kuri izmanto nepieklājīgus vārdus, nereti izrādās labāki draugi, ir tas, ka viņi ir patiesāki. Kādā pētījumā, ko publicēja pētnieki no Māstrihtas, Stenfordas, Kembridžas, kā arī Honkongas Universitātes Zinātņu un tehnoloģiju fakultātes, atklāja, ka biežāka necenzētu vārdu lietošana saistās ar lielāku godīgumu.

    Psihologi arī novērojuši, ka cilvēkiem, kuri mēdz daudz lamāties, ir vieglāk izteikt savas jūtas un uzskatus nekā tiem, kuri no lamāšanās izvairās.

    Lai izpētītu saistību starp godīgumu un publisko tēlu, pētnieki veica trīs pētījumus. Vienā dalībniekiem tika lūgts uzskaitīt savus vismīļākos un visbiežāk lietotos lamu vārdus, kā arī pastāstīt, cik bieži un kāpēc viņi tos saka.

    Otrajā pētnieki apskatīja 73 789 dalībnieku Facebook profilus, izvērtējot nepieklājīgu vārdu lietošanu un dalībnieku rakstīto statusa atjauninājumu godīgumu.  Visbeidzot, pētnieki izmantoja iepriekšējos datus, lai novērtētu lamu vārdu izmantošanu un integritātes līmeni katrā ASV štatā.

    Veicot šos pētījumus, zinātnieki secināja, ka individuālajā līmenī nepieklājīgu vārdu lietošana bija saistīta ar mazāku melošanu un maldināšanu, sabiedrības līmenī – ar augstāku godīgumu.

    Tāpēc nākamreiz, kad gribi norāt savu draugu par lamu vārdu lietošanu, atceries – zinātne saka, ka šie cilvēki nav nepieklājīgi, bet gan gudri un godīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē