• Sešas vietas, kur vērts doties ceļojumā pēc vasaras beigām

    Atpūta
    10. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kad vasara sapako mantiņas un pamet mūs, silda doma, ka kaut kur taču tā tomēr paliek. Kaut kur vienmēr ir vasara! Tāpat kā aiz mākoņiem vienmēr ir saule. Apkopojam tuvākas un tālākas vietas, kur meklēt zudušo vasaras paradīzi, kad pietrūkst pacietības gaidīt tās atgriešanos.

    Izraēla – kultūra, vēsture un kūrorti

    Ko darīt?

    Valsts, kurā no divpadsmit mēnešiem vismaz astoņos ir vasara. Vērtējot pēc latviešu vasaras skalas, arī atlikušajos četros mūsu platuma grādu iemītniekiem, visticamāk, pat zosāda neuzmestos, iebrienot saulainajā Vidusjūrā, eksotiskajā Sarkanajā jūrā vai strauji izzūdošajā Nāves jūrā. Izraēla ir kontrastu zeme, kurā sev piemērotu programmu spēs atrast gan kultūras un vēstures cienītāji, baudot Jeruzalemi vai pieskaroties vēsturei pie Raudu mūra, gan atpūtas baudītāji, zvilnot kāda piejūras kūrorta zilajā baseinā – arī tādu te netrūkst. Ja prasās izaicinājuma – arī tad šis ir lielisks galamērķis, jo valsts piedāvā aizraujošiem skatiem un piedzīvojumiem pilnas pārgājienu takas. Latviešiem īpaši brīnumainas varētu šķist tuksnesīgās ainavas, kuras Izraēlā netrūkst. 

    Cik maksā, un ar ko jārēķinās

    Ja labi meklē, iespējams atrast lidojumus par pat nepieklājīgi zemām cenām. Piemērs – lēto cenu aviokompānija «Wizzair» novembra vidū piedāvā lidojumus uz kūrortpilsētu Eilatu par 80 eiro abos virzienos. Pati Izraēla gan ir diezgan dārga valsts, tāpēc pirms biļetes iegādāšanās ieteicams pārbaudīt, vai ir pieejamas viesnīcas par adekvātām cenām.


    Jārēķinās, ka ir saspīlētas attiecības ar kaimiņvalstīm, tāpēc, pirms izlem, ka ceļojuma laikā varētu izmest līkumu arī caur kādu no kaimiņvalstīm, vēlams iepriekš uzzināt, vai tas maz ir iespējams un cik viegli vai grūti būs tikt atpakaļ.

    Maltas klinšainie saulrieti

    Ko darīt?

    Šajā mazajā Vidusjūras valstiņā, kurā uzņemti skati tādiem kases grāvējiem kā seriālam «Troņu spēle», filmām «Troja», «Transformeri» un neskaitāmām citām, pat ziemā ir vasara. Nu, vai vismaz pavasaris. Te iespējams svinēt Ziemassvētkus, malkojot vīnu krekliņā un šortos uz kāda no galvaspilsētas Valletas masīvajiem akmens balkoniņiem. Decembris gan ir laimes spēle – var sagadīties, ka saules vietā gadās lietusgāze. Pārējais gads gan ir silts un saulains – gluži kā vietējie iedzīvotāji, kuri vakarus mēdz pavadīt Sliemas bāros, kas zināms kā jautrāko ballīšu rajons valstī. Pludmales mīļotājiem rūpīgi jāizpēta, kurās vietās ir smilšu pludmales – Malta ir klinšaina sala, un tās pāris smilšu pludmales, kuras te var atrast, ir izveidotas mākslīgi. Valletas vecpilsēta Floriana izskatās kā burtiski izcirsta klintī un naktīs tiek skaisti apgaismota, tāpēc ir ideāla vieta romantiskām pastaigām.  Blakus esošā Gozo sala līdz šim lepojas ar vienu no skaistākajām akmens arkām pasaulē – «Azure Window», kura bija valsts lepnums un simbols. Diemžēl nesen to sagrāva smagie Vidusjūras viļņi, kas vētras laikā neredzēti spēcīgi gāzās pāri arkai, atstājot tās vietā vien sēru tukšumu un bezgalīgu skatu jūrā. Maltas arhipelāga mazākā sala Komino ir visai klinšaina, tomēr tajā atrodama valsts slavenākā pludmale – Zilā lagūna, kuras dzidrajos ūdeņos iespējams uzņemt «Instagram» cienīgus kadrus ar žilbinoši zilo ūdeni, kā arī ielēkt tajā no vairāku metru augstuma.

    Maltas virtuve ir interesants itāliešu, angļu un tunisiešu sajaukums – ilgu laiku šī mazā valsts, kas atrodas gandrīz pa vidu starp Itāliju un Tunisiju, atradās angļu valdījumā. Valsts interesantā vēsture un unikālais ģeogrāfiskais novietojums lieliski atspoguļojas maltiešu ēdienos, kultūrā un dzīves uztverē.

    Cik maksā, un ar ko jārēķinās

    No novembra uz Maltu pieejami tiešie lidojumi ar «Ryanair». Ja tagad pirktu biļeti lidojumam februārī, tad to būtu iespējams iegādāties par aptuveni 120 eiro, tomēr, regulāri sekojot līdzi cenām un variējot ar datumiem, biļeti var nopirkt arī par daudz zemāku cenu. Cenu līmenis ir līdzīgs kā Latvijā – šeit pārsteigumiem nevajadzētu būt. Padoms: pirms meties rezervēt viesnīcu, labāk mēģini noīrēt dzīvoklīti caur Airbnb – ja paveiksies, mājai varēs tikt arī uz jumta, no kura baudīt Vidusjūras saulrietus.

    Ēst, dzert un mīlēt Dienviditālijā

    Ko darīt?

    Kad Roma, Milāna un Venēcija krustu šķērsu izpētītas, jādodas uz zābaka lejasdaļu, kur iespējams baudīt nebeidzamo Itālijas dienvidu vasaru. Ideāli piemērota vieta Itālijas brīvdienām ir Bari – pilsēta, no kuras sākas Apenīnu pussalas zābaka papēdis. Bari ir reģiona centrs, tāpēc ir vērts uzkāpt uz klasiskās itāļu Vespas, un krustu šķērsu izbraukāt gan šo pilsētu, gan izmantot to par sākuma punktu elpu aizraujošam ceļojumam ar mašīnu, vilcienu vai motorolleri pa visu Itālijas lejasdaļu. Redzēt šeit ir ko. Slinkās balto smilšu pludmales, kuras apskalo debesu zilais Vidusjūras ūdens un kurās zvilnēt stundām ilgi, izbaudot dzīves laisko pusi un pēkšņi, tā vienkārši, pazaudējot visas dzīves problēmas. Mazās Dienviditālijas pilsētiņas, kuras celtas ap sakņupušām, simtgadīgām baznīciņām, kam blakus noteikti nopērkami garšīgākie gelato apkaimē. Vīnogu plantācijas ar vīnu darītavām, kuru saimnieki ar prieku salies glāzes saviem viesiem. Un, protams, ēdieni! Ja aizbrauc uz Itāliju un nepieņemies svarā par vismaz diviem kilogramiem, tad ceļojumā kaut kas nav bijis kārtībā. Itālijā ir jāēd, jādzer un jāmīl – izklausās pēc paradīzes zemes virsū, vai ne?

    Cik maksā, un ar ko jārēķinās

    No Rīgas uz Bari iespējams aizlidot ar «Wizzair» tiešo reisu. Cena atkarīga no datumiem – iespējams nopirkt biļeti abos virzienos gan par 50, gan par 120 eiro. Viss atkarīgs no tā, cik ļoti spēsi variēt ar datumiem. Itālijas restorāniņos paēst ļoti kvalitatīvu un gardu maltīti var par ļoti pieņemamām cenām, bet jārēķinās, ka ēdieni garšos tik autentiski, labi un īsti, ka vari iekrist ēšanas azartā. Īpaši iesakām pirms lielajām Itālijas vakariņām (tās viņi var ēst pat piecas stundas!), aiziet kādā kafejnīcā uz aperitīvu – kamēr malkosi vīnu, par brīvu tiksi cienāta ar uzkodām, kuru dēļ vien vērts apciemot šo valsti.

    Paradīzes meistarklase Marokā

    Ko darīt?

    Temperamentīga, krāsaina un silta, Maroka noteikti ir lielisks galamērķis siltuma un paradīzes meklētājiem. Atliek vien izvēlēties, kurp tieši doties, jo izvēle ir plaša. Ja lido uz Tanžeru, kas atrodas pie Gibraltāra šauruma, var iesēsties mašīnā un slīdēt lejup uz valsts dienvidu daļu, pa ceļam baudot Atlantijas okeāna piekrasti. Vērts izmest arī mazu loku iekšzemē, lai aplūkotu un uzņemtu ceļojuma skaistākās bildes slavenajā Chefchaouen pilsētiņā, kuru īpašu padara tās zilās krāsas arhitektūra. Zils te ir itin viss, pat ēnas. Tālāk var sekot Rabata, kas ir valsts galvaspilsēta un no kuras ērti var tikt uz, iespējams, slavenāko un romantiskāko Marokas pilsētu – Kasablanku. Tā ir valsts lielākā pilsēta un viens no Āfrikas kontinenta lielākajiem biznesa centriem. Noteikti vērts apskatīt arī Marrākešu, kuras reģions ticis apdzīvots jau akmens laikmetā un kuru pirms aptuveni diviem tūkstošiem gadu izveidoja berberi, vieni no Āfrikas pamatiedzīvotājiem. Un tad jau ceļš aizved arī līdz Agādīrai, kas ir slavena ar saviem kūrortiem un pasakainajām pludmalēm. Tam visam pa vidu, protams, marokāņu ēdieni, dzērieni un cilvēku dzīvesprieks. Paradīzi atrast šeit nav grūti!

    Cik maksā, un ar ko jārēķinās

    Šobrīd no Rīgas uz Maroku tiešo reisu nav, tomēr uz šo valsti ļoti ērti iespējams nokļūt, lidojot ar «Ryanair», piemēram, no Briseles. Ja negaida īpašos piedāvājumus un akcijas, tad lidojums no Briseles uz Marrākešu var izmaksāt ap 170 eiro, tomēr, ja ir pacietība, laiks un elastīgi datumi, biļetes var atrast arī par daudz pievilcīgākām cenām.

    Ja ir vēlme īrēt mašīnu, jārēķinās, ka satiksme šajā valstī ir tālu no tās, pie kuras esam pieraduši mēs. Pirmajā brīdī var šķist, ka satiksme ir pilnīgs haoss, bet patiesībā šajā haosā ir sava kārtība, pie kuras rietumniekiem pierast var būt grūti. Varbūt labāk izvēlēties kamieli un doties ekskursijā pa tuksnesi.

    Sērfošana un stopēšana Portugāles dienvidos

    Ko darīt?

    Šī pievilcīgā valsts vilina arī ziemā. Īpaši tos, kuriem sirdij tuva ir viļņu un vēja ķeršana okeānā. Algarves reģionā, kurš atrodas pašos Portugāles dienvidos,  ziemas vidū temperatūra var noslīdēt līdz 12 grādiem, bet arī šī saule silda ziemeļnieku kauliņus.

    Tipiska Algarves reģiona iezīme ir klinšainie Atlantijas okeāna krasti, kuros nereti slēpjas mazas, intīmas pludmalītes. Ja vēlies iemācīties sērfot, tad noteikti izpēti iespējas, ko sniedz šis reģions, jo te netrūkt nedz sērfošanas skolu, nedz nometņu un instruktoru. Tomēr sērfošana ir tikai viens šī reģiona aspekts – te gaida arī pastkartīšu cienīgas dabas ainavas, iespējas doties pārgājienos un kultūras baudīšana Faro pilsētā, kura lepojas ar dziļu vēsturi un bagātīgu kultūras mantojumu. Ar vietējiem var iepazīties, reģionu apceļojot ar stopēšanas palīdzību, jo cilvēki ir atsaucīgi, un draudzīgs šoferis ilgi nebūs jāgaida. Un, protams, nevar iztikt arī bez Portugāles vīnu un jūras velšu baudīšanas, kuras šeit ir bezgala gardas, svaigas un kvalitatīvas.

    Cik maksā un ar ko jārēķinās

    Izdevīgi, ātri un ērti uz Faro lidot ar «Norvegian Air», kurš no Rīgas uz Faro var aizvizināt par aptuveni 200 eiro (abos virzienos), bet no profesionāliem lēto biļešu medniekiem dzirdēts, ka iespējams uzķert arī lētākus lidojumus. Cenas restorānos ir aptuveni vienādas ar Latvijas cenām, bet reģiona dēļ iespējams dabūt gardum gardas jūras veltes un vīnus par daudz zemākām cenām, nekā esam raduši maksāt pie mums.

    Modernā un bagātā Irāna

    Ko darīt?

    Šī valsts vidējam latvietim noteikti ir ļoti netipisks galamērķis. Un velti. Lielai daļai no mums Irāna noteikti asociējas ar karu, šausmām un terorismu. Jā, Irāna tiešām atrodas nemierīgā reģionā, bet šajā valstī karš nav bijis jau gadu desmitiem. Tā ir moderna valsts, kuru aizvien vairāk ieciena arī rietumu pasaules tūristi, jo bijušajā Persijas impērijā tik tiešām ir ko apskatīt, nobaudīt un saklausīt. Tūkstošiem gadu veci ciemati, kas paslēpušies tuksnešu plašumos, mijas ar dzīvīgām pilsētām. Šī ir valsts, kurā viegli sajust un sekot varenās Persijas impērijas pēdām. Kultūras, vēstures un arhitektūras baudītājiem te ir īstā vieta, kur piepildīt savu sirdi un smelties estētisko baudījumu.

    Irāna ir bagāta ne vien vēstures un kultūras, bet arī klimatisko zonu ziņā. Brīdī, kad guli pie baseina, cepoties saulē, kāds cits tūrists šajā pašā laikā bauda slēpošanas priekus kalnos. Šajā valstī ir gan kontinentālās klimata (siltas vasaras, aukstas ziemas), gan tuksnešu zonas, gan Vidusjūras klimats. Katrs var pielaikot sev piemērotāko!

    Cik maksā, un ar ko jārēķinās

    No Rīgas uz Irānas galvaspilsētu Teherānu visērtāk lidot ar «Turkish airlines», un biļetes cena var svārstīties no 200 līdz 300 eiro. Ieceļojot īstermiņā (līdz 14 dienām), vīzu var saņemt uz robežas. Ja vēlies uzturēties ilgāku laiku, tad jākārto vīza caur Irānas Islāma vēstniecību Zviedrijā. Lielākās problēmas var rasties tad, ja pēc Irānas apmeklējuma vēlēsies doties uz ASV – personām, kas apmeklējuši Irānu, ir liegtas ASV bezvīzu priekšrocības un nāksies kārtot dārgo vīzu.

    Jāņem arī vērā, ka Irāna, lai arī moderna un attīstīta valsts, ir ar stingrām paražām. Pat tad, kad ārā ir +30 grādi, nebūtu ieteicams staigāt šortos vai īsās kleitiņās – par to var saņemt reālu naudas sodu. Obligāta prasība sievietēm ir arī galvas apsegšana, kas patiesībā karstā laikā ir pat veselīga. Protams, kūrortpilsētās šie noteikumi ir daudz vaļīgāki. Tomēr, lai ceļojums ritētu patīkami un bez starpgadījumiem, labāk painteresēties un palasīt par vietējām paražām un ierobežojumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē