• Slīteres Ceļotāju dienās atklās izzinošo Kukaiņu taku

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Dabas aizsardzības pārvaldes (Pārvaldes) dabas izglītības centrs Slītere dabas mīļotājiem Slīteres Ceļotāju dienās, kas norisināsies šajā nedēļas nogalē, 1. un 2. jūnijā, sagādājis jaunumu – Šlīteres bākas pakājē, Zilo kalnu kraujas malā 1. jūnijā plkst. 9. 30 tiks atklāts jauns dabas izziņas objekts – Kukaiņu taka.

    Taku atklās entomologs Voldemārs Spuņģis, un ikviens interesents ir aicināts izmantot iespēju uzzināt vairāk par kukaiņu pasauli nacionālā parka teritorijā, kā arī pirmajiem izstaigāt taku. Taka ir 400 m gara, tā vedīs gar Zilo kalnu krauju līdz dižozolam, kas dod mājas gan dabas retumam – spožo skudru kolonijai, gan dažādiem citiem ar veciem dobumainiem kokiem saistītiem kukaiņiem.

    Dodoties pa taku, kukaiņus būs iespējams izzināt dažāda vecuma dabas draugiem. Stendā “Apputeksnētāji kukaiņi” būs izsmeļoša informācija skolēniem un pieaugušajiem, savukārt pašiem mazākajiem kubu saliekamā mīkla ļaus izzināt sakarības starp puķēm, dažādiem kukaiņiem un kāpuriem. Takā varēs aplūkot arī īpaši būvētu kukaiņu viesnīcu, kas ar laiku zem sava jumta pulcēs gan zināmākas kukaiņu sugas, gan, cerams, arī dabas retumus.

    Slīteres Nacionālais parks kukaiņu ziņā ir viena no daudzveidīgākajām vietām Latvijā. Te sastopamas gan dienvidnieciskas Viduseiropas sugas, gan ziemeļnieciski Sibīrijas taigai raksturīgi iemītnieki. Daži kukaiņi, piemēram, sešus centimetrus garais lielais dižkoksngrauzis vai tik ļoti spožais spīdīgais praulgrauzis, ir dabas retumi, kas simbolizē Šlīteres lomu dabas daudzveidības saglabāšanā.

    Šlīteres bāka šā gada Ceļotāju dienās būs viens no satikšanās punktiem vairākiem dabas un kultūrvēstures izziņas pārgājieniem, tādēļ nedēļas nogalē uz Kukaiņu taku aicināts ikviens Ceļotāju dienu dalībnieks. Kopumā Pārvalde Ceļotāju dienās piedāvās 12 īpaši organizētus pārgājienus, kas ļaus sīkāk iepazīt Slīteres Nacionālā parka dabas bagātības – upju un gravu līkločus, purvus, pļavas, ezerus, kā arī to iemītniekus – tauriņus, putnus, sēnes, kā arī kukaiņus. Pārgājieni būs dažādas grūtības pakāpes. Sīkāk ar pārgājienu aprakstiem iespējams iepazīties: https://ej.uz/Slitere_marsruti.

    Tie, kuri vēlēsies pēc Kukaiņu takas apmeklējuma doties garākā izzinošā pārgājienā par kukaiņiem, iepriekš piesakoties pa tālr. 29132041, kopā ar entomologu V. Spuņģi 1. jūnijā plkst. 11.00 vai 15.00  un 2. jūnijā plkst. 10.00 aicināti doties pārgājienā “Kukaiņi dižjūras krastā starp Mazirbi un Pitragu”.

    Slīteres Ceļotāju dienas organizē Dundagas novada pašvaldība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un citiem partneriem. Ar visām Ceļotāju dienu aktivitātēm var iepazīties pasākuma mājaslapā www.sliteresdiena.lv.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē