• Skaistākie dārzi, ko aplūkot Eiropā

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    9. maijs, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pavasaris ir īstais laiks, lai izplānotu ceļojumu uz kādu no pasaules skaistākajiem dārziem. Žurnāls PĒRLE kopā ar dārznieku, dārzu projekēšanas uzņēmuma Galantus saimnieku Ansi Birznieku iesaka Eiropas dārzus, kas jūs apburs un pārsteigs.

    Plānojot ceļojumu:

    • Noskaidro, kas tavā ceļamērķī ir pats interesantākais, – tas noteiks ceļojuma sezonu. Varbūt tā ir sniegpulkstenīšu, sīpolpuķu vai rododendru kolekcija – tad vispiemērotākais laiks ir pavasaris. Rozēm – vasaras vidus, graudzālēm – vasaras otrā puse. Iespējams, uz vienu un to pašu dārzu vērts doties pat vairākas reizes gadā, un tas arvien, pat ziemā, būs apskatīšanas vērts.
    • Noteikti pievērs uzmanību, kurās nedēļas dienās un kad – no rīta vai pēcpusdienā – dārzs ir atvērts apskatei. Daži no Eiropas slavenākajiem privātajiem dārziem apskatei atvērti tikai dažas vai pat vienu dienu gadā, un ieejas karte jārezervē jau laikus. Šāda dārza apmeklējumam būs jāpakārto viss ceļojums.
    • Lielāka iespēja netraucēti apskatīt dārzu ir agrākās rīta stundās, kad parasti mazāk cilvēku.
    • Ne vienmēr visvairāk izdaudzinātie dārzi sniegs vislielāko baudījumu. Piemēram, slavenais impresionista Kloda Monē dārzs Živernī ir tik populārs, ka cilvēku burzma tajā būs lielāka nekā Rīgā ielās. Jāstāv rindā, gan lai nofotografētu tiltiņu ar ūdensrozēm tieši tā, kā to gleznojis pats Monē, gan suvenīru un grāmatu veikaliņā. Izjust dārza noskaņu diezin vai izdosies.

    FRANCIJA

    • Brīvais Spalvu dārzs - LE JARDIN PLUME

    Adrese: 790, rue de la Plaine, 76116 Auzouville-sur-Ry

    Atvērts: no 5. maija līdz 21. oktobrim trešdienās un sestdienās no pulksten 10 līdz 12 un no 14 līdz 18, ceturtdienās, piektdienās un svētdienās – no 14 līdz 18; īpašs darbalaiks ir arī baznīcas, valsts un arī paša dārza svētku dienās – tas noteikti jāskatās mājaslapā. Apskatei vajadzēs vismaz divarpus līdz trīs stundas.
    Īpaši skaists: jūlijā un augustā, kad izaugušas graudzāles.

    Ieejas maksa – 9,50 eiro.
    Mājaslapa: www.lejardinplume.com

    Par Spalvu dārzu tas nosaukts daudzo krāšņo graudzāļu dēļ. 1996. gadā saimnieki nopirka pussagruvušu māju ar pāris hektāriem zemes, kailiem laukiem un aizaugušu ābeļdārzu. Divdesmit gados šī vieta izveidota par visā pasaulē slavenu dārzu. To veido vairākas savdabīgas dārza istabas. Pavasara dārzā uzplaukst pirmās pavasara puķes, bet pārējos gadalaikos tajā dominē cirptās bukšu bumbas un zaļās krāsas nianses. Pats krāšņākais ir Vasaras dārzs ar bagātīgiem moderno ziemciešu un vasaras puķu stādījumiem silti dzeltenos, oranžos un sarkanos toņos un graudzālēm.

    Ļoti neparasta ir vecā augļu dārza daļa, kas mudina paskatīties uz ābeļdārzu mazliet neierasti. Pļautajiem celiņiem ritmiski mijoties ar nenopļautas zāles laukumiem un ābelēm, dārzs uzreiz izskatās dizainīgi. Līdzās zāliena kvadrātiem ir vēl viens kvadrāts – precīzas formas baseins, kura vienīgais uzdevums ir spoguļot apkārtējo skaistumu.

    • Regulārais renesanses dārzs - CHATEAU VILLANDRY


    Adrese: Route de l’Eglise 76119 Varengeville sur Mer

    Atvērts: viens no retajiem Francijas dārziem, kas atvērts ik dienu visu gadu, no aprīļa līdz septembrim pulksten 9–19, pārējā laikā vakari ir īsāki, decembrī un janvārī biļetes pārdod līdz pulksten 17. Apskatīšanai vajadzēs vismaz pāris stundu.

    Īpaši skaists: septembra pēdējā nedēļas nogalē, kad tiek svinētas Virtuves dārza dienas.

    Ieejas maksa – 7 eiro (ziemā no novembra sākuma līdz marta beigām – 4,50 eiro). Audiogids franču, angļu, spāņu, itāļu vai vācu valodā – 4 eiro.

    Mājaslapa: www.chateauvillandry.fr

    Renesanses laika pils dārzs Luāras ielejā netālu no Tūras. Īpaši slavens vairāk nekā hektāru lielā un krāšņā virtuves dārza jeb jardin potager dēļ. Perfekts plānojums, grantēti celiņi, cirpti bukšu dzīvžodziņi un ābeļu špaleras veido pasakainu ģeometrisku dārzu, ko var apbrīnot gan izstaigājot, gan vērojot no pils logiem un terasēm. Virtuves dārzu veido deviņi vienāda izmēra, bet dažādu krāsu un zīmējumu laukumi, kur aiz zemiem bukšu dzīvžodziņiem sadzīvo rozes ar kāpostiem, burkāni ar puraviem un mangoldiem. Un tas viss izskatās pasakaini skaisti.

    Virtuves dārzu ik gadu stāda divreiz, un kopš 2009. gada te izmanto tikai dabiskās audzēšanas un augu aizsardzības metodes. Pavasara stādījums darbojas no marta līdz jūnijam, vasaras – no jūnija līdz novembrim. Dārzeņu izkārtojums mainās, jo jādomā arī par augu seku, lai dārzeņi nesāktu slimot un augsne netiktu noplicināta.

     

    NĪDERLANDE

    Enciklopēdiskais dārzs TUINEN MIEN RUYS


    Adrese: Moerheimstraat 84, 7701 CG Dedemsvaart

    Atvērts: dārzs atvērts apmeklētājiem no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim. No otrdienas līdz sestdienai – pulksten 10–17, svētdien – pulksten 12–17.

    Ieejas maksa – 8 eiro.

    Mājaslapa: www.tuinenmienruys.nl

    Īpašais šajā dārzā ir iespēja izsekot divdesmitā gadsimta dārzu mākslas vēsturei, atrodot sev tīkamāko dārza stilu. Holandieti Mīnu Reisu (1904–1999) daudzi uzskata par modernā dārzu dizaina un ainavu arhitektūras māti, un šie dārzi ir viņas mūža darbs un izmēģinājumu poligons. Pirmais dārzs ierīkots 1924. gadā vecāku augļu dārzā, bet divarpus hektāru plašajā teritorijā pavisam ir trīsdesmit atšķirīgu stilu un augšanas apstākļu dārzi – gan pilsētai, gan ēnainam pamežam, gan saulainam klajumam, gan perfektas ģeometriskas formas, gan šķietami mežonīgas savvaļas. Daļai Mīnas Reisas dārzu piešķirts aizsargājama Nīderlandes valsts pieminekļa statuss. Lai izskrietu cauri, pietiks ar pāris stundām, bet pamatīgai izpētīšanai vajadzēs visu dienu.

    Svētceļojumu dārzs - HUMMELO

    Adrese: Hummelo, Broekstraat 17

    Atvērts: No 31. maija līdz 7. jūlijam un no 26. jūlija līdz 27. oktobrim ceturtdien, piektdien un sestdien no pulksten 11 līdz 16. Ļoti iespējams, šis gads būs beidzamais, kad iespējams dārzu aplūkot.

    Īpaši skaists: jūlijā un augustā, kad puķes ir pilnziedā un graudzāles izaugušas un nobriedušas.

    Ieejas maksa netiek publiskota.

    Mājaslapa: www.oudolf.com

    Mūsdienu dārza dizaina guru Pīta Audolfa (1944) privātais dārzs, viņa dzīves telpa, skatlogs un izmēģinājumu poligons. Audolfs ir spilgtākais un slavenākais Dutch Wave – Holandes vilņa jeb tā sauktā Holandes jaunā dārzu stila – pārstāvis. Šis dārzu mākslas virziens aizraujas ar šķietami dabisku un pat mežonīgu augu izkārtojumu, kas patiesībā gan ir rūpīgas plānošanas rezultāts. Pīts Audolfs ir projektējis gan nelielus privātdārzus savā dzimtenē un citās zemēs, gan milzīgus parkus – tādus kā High Line parks Ņujorkā, Lurie Garden Čikāgā u. c. Viņa biežāk izmantotie un iecienītākie augi ir ziemcietes un graudzāles, bet galvenais jau, protams, nav – kas, bet gan – kā. Ne velti Pīta privātais dārzs ir kļuvis par viņa cienītāju svētceļojumu objektu. Ja paveicas, tajā var satikt arī pašu saimnieku un pat parunāties ar viņu.

    Taureņu dārzs - VLINDERHOF

    Adrese: Alendorperweg 44, 3451 GN Utrecht

    Atvērts: publisks parks, atvērts visu diennakti, bet apskatīšanai pietiks ar stundu.

    Īpaši skaists: jūlijā un augustā, kad puķes ir pilnziedā un taureņi lidinās.

    Ieejas maksa – bez maksas.

    Mājaslapa: https://vlinderhof.com/

    Pushektāru liela Utrehtas publiskā parka Maximapark daļa, kas pirms dažiem gadiem ierīkota pēc slavenākā Holandes mūsdienu ainavu arhitekta Pīta Audolfa projekta. Dārzā ir 15 tūkstoši gandrīz simts sugu augi, un izraudzīti tikai tādi, kas pievilina taureņus, bites un citus kukaiņus.

    LIELBRITĀNIJA

    Pils dārzs - SISSINGHURST 

    Adrese: Biddenden Road, near Cranbrook, Kent, TN17 2AB Hummelo, Broekstraat 17, Anglijas dienvidos netālu no Duvras.

    Atvērts: Dārzs apmeklētājiem atvērts no 17. marta līdz 31. oktobrim katru dienu no pulksten 11 līdz 17.30.

    Īpaši skaists: rožu ziedēšanas laikā.

    Ieejas maksa – 12,50 mārciņas.

    Mājaslapa: www.nationaltrust.org.uk/sissinghurst-castle-garden

    Sisinghērstas pils vēsture ir aizsākusies viduslaikos, 14. gadsimtā. Taču īpašumam izdevās sagaidīt savus īstos saimniekus – dižciltīgu vecāku vienīgo meitu Viktoriju Mēriju Sekvilu-Vestu, kura apprecējās ar diplomātu, bet vēlāk arī politiķi un rakstnieku seru Heroldu Nikolsonu. Viņi abi bijuši brīvdomātāji – visplašākajā izpratnē. Viktorija jeb Vita bijusi gan Virdžīnijas Vulfas romāna Orlando iedvesmotāja, gan slavenās rakstnieces mīļākā un arī pati pazīstama dzejniece.

    Ne vīrs, ne sieva nebija profesionāli dārznieki, taču abi – gana radoši, talantīgi un drosmīgi, lai pārvērstu šo vietu līdz nepazīšanai. Katrs no viņiem devis dārzam savu daļu. Harolds – ģeometrisko plānojumu, simetriju celiņu, dzīvžogu, puķu dobju, skulptūru un vāžu izvietojumā. Vita – romantisko noskaņu, kārtojot augus kā gleznā un nereti ļaujot tiem kāpt un velties pāri dobju malām. 1938. gadā dārzu atvēra publiskai apskatei un 1962. gadā nodeva Nacionālajam fondam, kas rūpējas par dabas un vēstures pieminekļu saglabāšanu un aizsardzību Lielbritānijā.

     

    Modernais dārzs - CROCKMORE HOUSE GARDEN

    Adrese: Crockmore House, Fawley, Henley-on-Thames, Oxfordshire, RG9 6HY – rietumos netālu no Londonas.

    Atvērts: dārzs apmeklētājiem atvērts no jūlija līdz oktobrim, taču vizīte iepriekš jāpiesaka pa tālruni vai izmantojot e-pastu.

    Ieejas maksa netiek publiskota.

    Mājaslapa: https://www.crockmorehouse.com
    Dārzu projektējis Anglijā slavens dārzu dizainers Kristofers Bredlijs-Hols. Projekts tapis 1999. gadā, un jau nākamajā gadā dārzs iestādīts. Pašlaik tas ir pašā pilnbriedā un krāšņumā. Dārzs izdevies ļoti skaists, un to jau var aplūkot ne vienā vien dārzu grāmatā. Piemēram, The English Garden (Angļu dārzs, autore Ursula Buchan) un Private Gardens of England (Anglijas privātie dārzi, autore Tania Crompton). Tās abas iespējams nopirkt internetā – www.amazon.co.uk.

    Dārzu par savas intereses cienīgu objektu atzīst un dodas aplūkot topošie dārzu dizaineri un ainavu arhitekti no visas pasaules. Arī pati dārza saimniece Džūlija Kērkhema kļuvusi par profesionālu ainavu arhitekti un tagad jau projektē dārzus citiem. Var redzēt, cik daudzveidīgi var izpausties pat šķietami tik vienkārša dārza sastāvdaļa kā zāliens un graudzāles jeb zāļveida ziemcietes. Te ir gan perfekti pļauts zāliens, gan puķu pļava, gan milzu auguma graudzāles, kas liecas pāri takām. Un daudz modernās mākslas un dizaina objektu, kas padara dārzu īpašu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē