• Serpentīni, kristāli un tortes — ceļojums uz Austriju

    Slavenības
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    24. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Shutterstock no personiskā arhīva
    5/6Kā garšo īstā Zahera torte?

    Kā garšo īstā Zahera torte?

    Vēl viens mans mērķis, braucot uz Austriju, ir nogaršot slaveno – varētu pat teikt ikonisko – Zahera torti. Lai gan līdzīgas kūkas receptes bijušas zināmas vēl senākos laikos, šis konkrētais kārums radās 1832. gadā, kad 16 gadu vecais Francs Zahers to izveidoja īpaši grāfam Vencelam fon Meterniham.

    Pirms kādām svinībām grāfs pieteicis, ka vajagot tādu desertu, kas viņam nedarītu kaunu, un jaunais Francs, kurš todien aizvietojis apslimušo šefpavāru, sagādājis saimniekam izcilu kūku – viesi bijuši sajūsmā. Kūkas recepti pilnveidoja Franca vecākais dēls Eduards, un tieši viņa meistardarbs ir šodienas Zahera tortes pamatā.

    Kūkas recepte (neatklājot slepenos knifus – tie ir milzu noslēpums!) ir diezgan vienkārša – šokolādes biskvīts ar divām aprikožu džema kārtām tumšās šokolādes glazūrā un ar putukrējuma pušķi.

    Taču cīņa par intelektuālajām īpašumtiesībām turpinājusies gadu desmitiem, jo par īstās Zahera tortes cepējiem un servētājiem sevi pieteica arī Demela konditoreja – tur Eduards stažējās laikā, kad tapa kūkas recepte. Savukārt pats Eduards Zahers, kurš jau bija atvēris vēlāk slaveno Sacher viesnīcu, uzstāja, ka īstā torte ir tikai un vienīgi viņa izgudrojums. Un tikai pagājušā gadsimta 60. gados panākts kompromiss – viesnīcas kafejnīcā viesi bauda īsto Zahertorti, bet konditorejai Demel ir tiesības savas kūkas rotāt ar uzrakstu, ka tā ir Eduarda Zahera torte. Kā jau tas nereti notiek – skandāls ir labākā reklāma, un Zahera tortes gadījumā tieši tā ir noticis.

    Arī mēs, izbraukājušies pa kalniem, iegriežamies Zalcburgā, kur ir slavenā Sacher viesnīca un torte. Smalki uz nebēdu! Mīksti paklāji, spoguļi un zelts, arī restorānā viss smuki, cakaini un izsmalcināti. Protams, pasūtām Zahera torti. Jā, eleganta, jā, šokolāde (ko es dievinu!), bet krist ceļos, sist galvu pret galdu un zvērēt, ka šī nu ir mana visu laiku mīļākā kūka – nevaru. Taču ķeksītis ir ielikts – esmu ēdusi īstu Zahera torti pašā Zahera viesnīcā.

    Ceļojuma turpinājums:

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē